Kansanedustaja Petri Huru on huolissaan valkoposkihanhien aiheuttamista satovahingoista, jotka muodostavat uhan jo Suomen huoltovarmuudelle. Huru jätti ministerille kirjallisen kysymyksen siitä, millaisin keinoin ministeriö pyrkii pelastamaan kevään sadon hanhien kynsistä.

– Hanhien aiheuttamia vahinkoja korvattiin viime vuonna noin 1,5 miljoonalla eurolla, joka on kaikista rauhoitettujen eläinten aiheuttamien vahinkojen korvauksista suuri osa, sillä kokonaissumma oli noin 2,6 miljoonaa euroa. Korvaukset kuvastavat hyvin valkoposkihanhien aiheuttamien haittojen mittakaavaa, perussuomalaisten kansanedustaja Petri Huru perustelee.

Sadot on pelastettava kiireesti

Pelkät korvaukset eivät Hurun mukaa kuitenkaan vielä riitä, varsinkaan kun ne eivät kata todellisia vahinkoja. Ukrainassa käynnissä olevan sodan takia Suomen omavaraisuus on ajankohtaisempaa kuin aikoihin.

– Ukraina ja Venäjä ovat maailman suurimpia viljan ja öljykasvien viejiä, joten on selvää, että sota ja toisaalta myös pakotteet tulevat sekä nostamaan näiden tuotteiden hintaa että aiheuttamaan merkittäviä saatavuusongelmia, joten sadot on pelastettava kiireisesti. Kevätsadon lisäksi on varauduttava tehostamaan toimia, joilla turvataan myös tulevan syksyn sato, Huru jatkaa.

Suomen Uutiset