Suomessa metsästäjä-, urheiluampuja- ja reserviläispiirejä kuohuttanut ammusten lyijykielto on etenemässä kaikessa hiljaisuudessa EU:n päätöksenteon kulisseissa. Kielto on tarkoitus tehdä komission asetuksen muutoksella, jossa voimassaolevan asetuksen liitettä muutetaan.

Tämä johtaa siihen, että asiaa ei käsitellä parlamentaarisesti, vaan komissio päättää. Asiaa käsittelevä komitea kokoontuu 19.11. ja kiellosta äänestetään tuolloin. Ajatuksena on kieltää lyijyn käyttö kosteikkoalueilla ja niiden suoja-alueilla.

– On pöyristyttävää nähdä, että näin isoa asiaa ollaan ujuttamassa sammutetuin lyhdyin ilman parlamentaarista päätöksentekoa. Suomen konsensuspuolueet ovat olleet tästä aivan hiljaa, vaikka lyijykielto vaikuttaa lähes koko Suomeen, toteavat perussuomalaisten europarlamentaarikot Laura Huhtasaari ja Teuvo Hakkarainen.

Komissio ehdottaa täyskieltoa

Lyijykielto ulottuisi 400 metrin päähän kosteikkoalueesta ja se sisältäisi kiellon pitää hallussaan lyijyammuksia tuolla alueella. Lisäksi kielto olisi voimassa paikoissa, joissa ”ammus voi päätyä kosteikkoalueelle”.

Käytetty kosteikkoalueen määritelmä kattaisi 75 % Suomen pinta-alasta. Valvonnan helpottamiseksi komissio ehdottaakin kosteikkoisille maille kansallisesti asetettavaa täyskieltoa.

– Tällainen säännös vaikeuttaa metsästys- ja ammuntaharrastusta sekä reserviläistoimintaa ja on kyseenalainen jo perusoikeuksien näkökulmasta, korostavat kummatkin perussuomalaiset mepit.

Nettomaksaja-Suomen toimittava

Huhtasaari ja Hakkarainen vaativat, että Suomen hallitus irtisanoutuu jyrkästi tällaisesta ja äänestää kokouksessa tätä vastaan. Lisäksi mepit vaativat, että hallituksen olisi tehtävä kirjallinen julkinen selvitys lyijykiellon vaikutuksista metsästäjille, urheiluampujille ja reserviläisille.

– Olisi välttämätöntä, että eduskunta pääsisi keskustelemaan tästä ja tarvittaessa puuttumaan asiaan; tämäkin prosessi on surullinen esimerkki konsensuspuolueiden ihannoimasta EU-liittovaltiokehityksestä, jossa nettomaksaja-Suomi joutuu alistumaan Brysselin mielivallalle, päättävät Huhtasaari ja Hakkarainen.

SUOMEN UUTISET