Europarlamentaarikko Teuvo Hakkaraisen mielestä Suomen punavihreä hallitus tekee kaikkensa lopettaakseen uusiutuvaan metsään perustuvan jalostuksen – ja EU antaa alamäessä vauhtia.

– EU-parlamentissa on menossa kaksi rinnakkaista metsäohjelmaa. EU:n metsästrategia on maltillisen ja metsäasioita ymmärtävän Petri Sarvamaan (EPP, kok.) tuskalla hioma kompromissi, jonka kanssa Suomessakin voi jatkaa kestävää metsänhoitoa, sanoo perussuomalaisten europarlamentaarikko Teuvo Hakkainen.

– Toinen päätettävä metsäohjelma koskee maailman metsien suojelua ja ennallistamista. Jälkimmäinen on tsekkiedustaja Polcakin (EPP) valmistelema kokonaisuus.

”Vihreät ei näe metsää puilta”

Hakkaraisen mukaan Sarvamaan ohjelmasta on saatu torjuttua metsäalan vaarallisimmat uhat, mutta samaa ei voi sanoa ”maailmaa syleilevästä ohjelmasta”.

– Vihreät ei näe metsää puilta. Parlamentin äänestyksessä voittanut ohjelma ei halaile kuoliaaksi pelkästään puita, vaan maailmanhalailu voi tappaa kokonaisen teollisuudenalan, sanoo Hakkarainen.

– Tsekkiedustajan mietintö ei ole metsäohjelma. Se on Green Peacen ja Amnestyn tilaama ihmisoikeus- ympäristöterrorismin laillistamisohjelma. Sen keskeisenä sisältönä on naisten, alkuperäiskansojen ja ihmisoikeuksien puolustaminen ja metsänkäytön kieltäminen.

Mielivaltaisia kampanjoita

Metsäohjelmassa mainitaan ihmisoikeudet kolmekymmentä kertaa ja naisten tai alkuperäiskansojen oikeudetkin toistakymmentä kertaa.

– Kamalinta sisältöä on se, että ohjelma ohjaa järjestöille paitsi rahoitusta niin myös suojan rikosoikeudellisesta vastuusta. Ohjelman mukaan myös pankkien on kieltäydyttävä rahoittamasta yrityksiä, jotka toimivat ohjelmaa vastaan. Jatkossa rahankeruujärjestöt voivat järjestää mielivaltaisia kampanjoita EU:n rahoituksella ilman pelkoa rangaistuksista. Lapin tai Uruquayn hakkuut saattavat sijaita alkuperäiskansan naapurustossa tai sahalla ei ole tarpeeksi naisia töissä, niin pankin on sanottava metsäteollisuusyrityksen lainat irti, varoittaa Hakkarainen.

Positiiviset asiat halutaan haudata

Mietinnössä otetaan kantaa EU:n metsienhoitoon, vaikka metsätalous on kansallisesti päätettävä asia.

– Se on myös räikeässä ristiriidassa Sarvamaan metsästrategian kanssa. Mietinnön mukaan on tarve vähentää EU:n puun ja puuperäisten tuotteiden kulutusta. Vanhojen metsien kerrotaan olevan hiilinieluja. Ilmastonmuutoksen metsien kasvua kiihdyttävää vaikutusta ei haluta tuoda esille. Positiiviset asiat halutaan haudata. Unohdetaan, että talousmetsä on ratkaisu eikä ongelma.

– Ensin suojelijat halusivat uusiutuvaa bioenergiaa. Nyt he ovat kääntäneet takkinsa ja ovat saaneet metsäohjelmaan bioenergian vähentämisen. Hiilivoimaloita rakennetaan samaan aikaan satoja ellei tuhasnsia. Hiilen valmistusprosessi on vienyt satoja miljoonia vuosia – puupolttoaineen vain joitakin kymmeniä vuosia. Missä on logiikka? kysyy Hakkarainen.

”Huligaanijärjestöjen tukiohjelma”

Hakkaraisen mielestä Suomen punavihreä hallitus tekee kaikkensa lopettaakseen uusiutuvaan metsään perustuvan jalostuksen.

– EU antaa alamäessä vauhtia. Onko metsätalouden edun nimissä suomalaiset nimettävä alkuperäiskansaksi? Tulisiko Amnesty marssimaan metsäteollisuuden puolesta, kun perinteinen teollisuudenala ajetaan alas ja tilalle tarjotaan puiden halailua?

– Parlamentti hyväksyi maailman metsäkatomietinnöksi nimetyn huligaanijärjestöjen tukiohjelman luvuin 543 JAA, 47 EI ja 109 TYHJÄÄ. Suomalaisista vihreät ja vasemmisto – Sirpa Pietikäinen mukaan luettuina – olivat mietinnön kannalla, Hakkarainen kertoo.

Tyhjää äänestivät Sarvamaa, Elsi Katainen ja Miapetra Kumpula-Natri. Mietintöä vastustivat Hakkaraisen lisäksi Laura Huhtasaari, Mauri Pekkarinen, Nils Torwalds ja Eero Heinäluoma.

SUOMEN UUTISET