Rinteen hallituksen tavoitteena on varsin optimistinen työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin, ja hallitus on myös mitoittanut menonsa sen mukaan, että tavoite saavutetaan.

Kuitenkin jo ennen kuin hallitus ehti edes aloittaa toimintansa, hallituspuolueiden riveistä kuului viestejä, jotka asettavat tämän tavoitteen saavuttamisen varsin kyseenalaiseen valoon.

– Rinne aikoo kasvattaa valtion pysyväisluonteisia menoja 1,2 miljardilla vuodessa. Jos yksityisen sektorin työpaikat eivät lisäänny eikä tätä summaa saada katettua verotuloilla, se tarkoittaa sitä, että Rinteen hallituskauden aikana esimerkiksi kehitysapuun tuhlatut rahat jäävät velkana lastemme ja lastenlastemme maksettavaksi. Rinne uhraa heidän hyvinvointinsa jakaakseen kaikkea ilmaista kivaa nyt heti kaikille, Afrikkaa myöten. Tämä ei ole reilua tulevaisuuden suomalaisten kannalta, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen moittii.

Työttömyysaste vaihtelee tällä hetkellä suuresti maakunnittain. Siinä, missä Pohjanmaalla työttömyys on vain 5,5 %, Pohjois-Savossa kärvistellään 9,6 % lukemissa ja Pohjois-Karjalan työttömyysaste on koko Suomen suurin, peräti 12,4 %.

Erityisesti Itä-Suomi elää metsästä

Tästä huolimatta Savo-Karjalan vaalipiiristä valittu ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) on esittänyt näkemyksenään, että Suomen puut eivät riitä, kun hallituksen pitää huolehtia ilmasto- ja monimuotoisuustavoitteista. Tällä perusteella hän vastustaa metsäteollisuuden investointeja omaan vaalipiiriinsä, jota koettelee Suomen pahin työttömyys.

– Erityisesti Itä-Suomi elää metsästä. Valtiolle verotuloja tuottavat yksityisen sektorin työpaikat syntyvät nimenomaan metsäteollisuuteen.

– Miten uusi hallitus voisi saada aikaan 60 000 uutta työpaikkaa, jos edes niiden yhtiöiden, jotka haluaisivat investoida Suomeen ja luoda uusia, pysyviä työpaikkoja, ei anneta tehdä niin? Haluavatko vihreät todella estää työpaikkojen muodostumisen maakuntiin ja hyväksyvätkö keskusta ja ay-liike tämän? Antikainen ihmettelee.

Kenen etuja hallitus ajaa?

Hallituksen ohjelmassa merkittävä tavoite on hiilinielujen kasvattaminen. Torstain Huomenta Suomessa vihreiden Mikkonen pelotteli sillä, että Suomi on sitoutunut EU:n tavoitteisiin ja jos niissä ei pysytä, siitä odottaa lasku, joka voi kohota suuriinkin summiin.

– Herää kysymys, kenen etuja hallitus ajaa. Suostuuko Suomi tilanteeseen, jossa suomalaisten hyvinvointi ja työpaikat uhrataan, kun Suomi määrätään toimimaan EU:n hiilinieluna ja Suomelta kielletään metsäteollisuus, mutta samaan aikaan Saksa ja Puola saavat jatkaa energiansa tuottamista erittäin saastuttavalla ruskohiilellä? Antikainen pohtii.

SUOMEN UUTISET