

LEHTIKUVA
Antikainen: Hallituksen on varmistettava metsäteollisuuden säilyminen Kiteellä
Stora Enso ilmoitti käynnistävänsä yt-neuvottelut aikomuksenaan sulkea Kiteen saha ja keskittää tuotanto Varkauteen. Saha on ollut Kiteellä suurin yksityinen työnantaja ja sahan sulkeminen tarkoittaisi 85 työpaikan menetystä.
Kitee on joutunut kärsimään työpaikkojen menetyksistä aikaisemminkin, vuoden 2008 laman jälkeen kaupungista on lakkautettu lastulevy- ja huonekalutehtaat. Sahan lakkautus olisi vaikea isku kunnan talouden kannalta.
– Pohjois-Karjalan työttömyysaste on jo nyt Suomen maakunnista korkein. Metsäteollisuus on maakunnan työllisyyden ja tulevaisuuden kannalta elintärkeä. Muun muassa Itä-Suomen yliopiston metsätieteiden osaston toiminnan ja houkuttelevuuden opiskelijoiden silmissä kannalta on tärkeää, että maakunnassa on alan työpaikkoja, joihin valmistuneet opiskelijat voivat työllistyä.
– Hallitus ei voi jäädä vain katsomaan vierestä, kun työllisyystilanne heikkenee entisestään. Nyt tarvitaan välittömiä toimia, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii.
Pohjois-Karjala täynnä metsää
Punavihreä hallitus voi lausunnoillaan aiheuttaa Suomeen ilmapiirin, jossa perinteinen, valmistava teollisuus ei enää uskalla investoida Suomeen ja luoda työpaikkoja maakuntiin, joissa työttömyys on tällä hetkellä korkeinta.
Erityisesti vihreän ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen lausunnot puun riittävyydestä Suomessa ovat herättäneet hämmästystä.
– Pohjois-Karjala on täynnä metsää, ja nimenomaan kasvava puu sitoo eniten hiiltä. Metsäteollisuus voi tulevaisuudessa luoda uusia tuotteita, joiden ansiosta muovin käyttöä ja luontoon päätyvän muovijätteen määrää pystytään vähentämään. Suomi voisi olla tässä edelläkävijänä, rahoittaa alan tutkimusta Itä-Suomen yliopistossa ja investoinneilla saataisiin uusia työpaikkoja vaikeasta työttömyydestä kärsivään Pohjois-Karjalaan, Antikainen painottaa.
– Kuten hoitajamitoituksen korjaamisessa, tässäkin kysymys kuuluu, onko hallituksella tahtotilaa?
Kiteellä takanaan vaikeat vuodet
Kiteen taloudellinen asema on ollut jo vuosia vaikea ja vielä muutama vuosi sitten Kiteen kunnallisveroprosentti oli Suomen korkein, 22,5 prosenttia. Kitee kuitenkin ryhtyi päättäväisiin toimiin ja laittoi kunnan kulukuurille tasapainottaakseen taloutensa.
Merkittävän työllistäjän lakkauttaminen kuitenkin uhkaa ajaa kunnan uudestaan taloudelliseen ahdinkoon.
– Annan kaiken tukeni Kiteelle ja sahan työntekijöille. Nyt tarvitaan valtiovallan toimia, jotta Pohjois-Karjalan työllisyys saadaan kasvuun, Antikainen vaatii.
Antikainen on jättänyt työministeri Timo Harakan vastattavaksi työllisyystilannetta koskevan kirjallisen kysymyksen: Miten hallitus pyrkii varmistamaan metsäteollisuuden jatkuvuuden sekä parantamaan vaikeaa työllisyystilannetta Kiteellä ja koko Pohjois-Karjalassa?
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Stora Enso Itä-Suomen yliopisto saha Kitee Krista Mikkonen Pohjois-Karjala Timo HArakka Sanna Antikainen Metsäteollisuus perussuomalaiset hallitus talous työllisyys työttömyys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Antikainen: Antaako keskusta vihreiden estää uusien työpaikkojen syntymisen maakuntiin?

Metsäteollisuuden tavoitteet kuin suoraan perussuomalaisten ohjelmasta

Halla-aho: “Suomi ei saa yhtään mitään vastineeksi niistä työpaikoista, jotka ajetaan pois harhaisella ilmastopolitiikalla”

Immonen: Metsien hakkuut ovat Suomessa kestävällä tasolla – “Poliittisten päättäjien pitäisi ottaa nyt järki käteen”

Wihonen: Kitee julistettava kriisikunnaksi

Antikainen: Miksi hallitus unohti taas Pohjois-Karjalan?
Viikon suosituimmat

EU haluaa terveydelle haitallisen puunpolton aisoihin – saunojen ja takkojen piippuihin sähköiset savukaasujen puhdistimet
Brysselin vallan kammareissa oli 12. helmikuuta tarkoitus esitellä lakiluonnos, joka asettaisi entistä selvästi tiukemmat rajat muun muassa puulämmitteisten tulisijojen haitallisille hiukkaspäästöille vuodesta 2027 alkaen. Sitten otettiin järki käteen - ainakin toistaiseksi.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa
Oikeudellista konsultointia tarjoavan oikeustoimiston neuvonantaja-asiantuntija-tittelillä esiintyvä henkilö markkinoi maahantulopaketteja Suomeen Iranissa ja Lähi-idässä. Helmikuun lopulla neuvonantajan Facebook-päivityksessä kerrottiin, että Suomi tarvitsee 60 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Lisätietoja 4 500 euron hintaisesta maahantulopaketista saa 70 euroa maksavan puhelun kautta.

Vance: Eurooppa on tekemässä itsemurhaa massamaahanmuuton kautta
Yhdysvaltain varapresidentti Vance on sitä mieltä, että Eurooppa on vaarassa ajautua yhteiskunnalliseen itsemurhaan, koska liian monet Euroopan maat ovat kyvyttömiä tai haluttomia kontrolloimaan rajojaan. Vance on huolissaan siitä, että rajojensa valvonnan sijasta monet EU-maat haluavat mieluummin rajoittaa omien kansalaistensa sananvapautta. Hän mainitsi Saksan esimerkkinä maasta, joka on ajautumassa tuhoon massamaahanmuuton takia. Vancen mielestä massamaahanmuutto vaarantaa myös tavallisten amerikkalaisten työläisten oikeuden "amerikkalaiseen unelmaan".

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

YK:n tuomari sai tuomion naisorjan pitämisestä
Yhdistyneiden kansakuntien tuomari on tuomittu Iso-Britanniassa nuoren naisen pakottamisesta orjatyöhön.

Garedew: Vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus kieltää sateenkaari-ideologian opettaminen lapsilleen
Seta ry kiertää jälleen kouluja ja järjestää koulutuksia myös päiväkotien opettajille. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew vaatii loppua tälle lasten seksualisoinnille. Vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta lapsilleen.

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.

Pääkaupunkiseudun ay-pomot pyrkivät valtuustoihin demareiden listoilta – SAK julkaisi jo oman poliittisen ohjelmansa
Kevään kuntavaaleissa SDP:n listoilla on ainakin neljä ay-järjestön istuvaa tai entistä puheenjohtajaa. Teollisuusliiton puheenjohtaja, sekä viime talven poliittisten lakkojen ”ruuvin kiristäjänä” tunnettu Riku Aalto asettuu ehdolle Vantaalla. Myös monet SAK:laisten liittojen rivijäsenet ovat asettuneet ehdolle demarien tai vasemmistoliiton listoilta.

Feministijulkaisu Emma: Miksi aiemmin yksityisestä juhlasta, Ramadanista, on tullut julkinen ilmiö? – Saksaan islamisteja paennut muslimi pitää sitä merkkinä lännen islamisaatiosta
Saksalainen feministinen aikakauslehti Emma kirjoittaa Ramadan-hypestä. Julkaisu kysyy, miksi ennen yksityisenä uskonnollisena juhlana vietetty Ramadan on muuttunut julkiseksi ilmiöksi. Suurissa kaupungeissa Ramadan on näkyvästi esillä katukuvassa valaistuksen ja paaston päättymisjuhlallisuuksien muodossa. Kaikkien muslimien mielestä tämä ei ole hyvä asia. Paasto oli ennen yksityisasia, aivan kuten viisi kertaa päivässä tapahtuva rukoileminen.