Stora Enso ilmoitti käynnistävänsä yt-neuvottelut aikomuksenaan sulkea Kiteen saha ja keskittää tuotanto Varkauteen. Saha on ollut Kiteellä suurin yksityinen työnantaja ja sahan sulkeminen tarkoittaisi 85 työpaikan menetystä.

Kitee on joutunut kärsimään työpaikkojen menetyksistä aikaisemminkin, vuoden 2008 laman jälkeen kaupungista on lakkautettu lastulevy- ja huonekalutehtaat. Sahan lakkautus olisi vaikea isku kunnan talouden kannalta.

– Pohjois-Karjalan työttömyysaste on jo nyt Suomen maakunnista korkein. Metsäteollisuus on maakunnan työllisyyden ja tulevaisuuden kannalta elintärkeä. Muun muassa Itä-Suomen yliopiston metsätieteiden osaston toiminnan ja houkuttelevuuden opiskelijoiden silmissä kannalta on tärkeää, että maakunnassa on alan työpaikkoja, joihin valmistuneet opiskelijat voivat työllistyä.

– Hallitus ei voi jäädä vain katsomaan vierestä, kun työllisyystilanne heikkenee entisestään. Nyt tarvitaan välittömiä toimia, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii.

Pohjois-Karjala täynnä metsää

Punavihreä hallitus voi lausunnoillaan aiheuttaa Suomeen ilmapiirin, jossa perinteinen, valmistava teollisuus ei enää uskalla investoida Suomeen ja luoda työpaikkoja maakuntiin, joissa työttömyys on tällä hetkellä korkeinta.

Erityisesti vihreän ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen lausunnot puun riittävyydestä Suomessa ovat herättäneet hämmästystä.

– Pohjois-Karjala on täynnä metsää, ja nimenomaan kasvava puu sitoo eniten hiiltä. Metsäteollisuus voi tulevaisuudessa luoda uusia tuotteita, joiden ansiosta muovin käyttöä ja luontoon päätyvän muovijätteen määrää pystytään vähentämään. Suomi voisi olla tässä edelläkävijänä, rahoittaa alan tutkimusta Itä-Suomen yliopistossa ja investoinneilla saataisiin uusia työpaikkoja vaikeasta työttömyydestä kärsivään Pohjois-Karjalaan, Antikainen painottaa.

– Kuten hoitajamitoituksen korjaamisessa, tässäkin kysymys kuuluu, onko hallituksella tahtotilaa?

Kiteellä takanaan vaikeat vuodet

Kiteen taloudellinen asema on ollut jo vuosia vaikea ja vielä muutama vuosi sitten Kiteen kunnallisveroprosentti oli Suomen korkein, 22,5 prosenttia. Kitee kuitenkin ryhtyi päättäväisiin toimiin ja laittoi kunnan kulukuurille tasapainottaakseen taloutensa.

Merkittävän työllistäjän lakkauttaminen kuitenkin uhkaa ajaa kunnan uudestaan taloudelliseen ahdinkoon.

– Annan kaiken tukeni Kiteelle ja sahan työntekijöille. Nyt tarvitaan valtiovallan toimia, jotta Pohjois-Karjalan työllisyys saadaan kasvuun, Antikainen vaatii.

Antikainen on jättänyt työministeri Timo Harakan vastattavaksi työllisyystilannetta koskevan kirjallisen kysymyksen: Miten hallitus pyrkii varmistamaan metsäteollisuuden jatkuvuuden sekä parantamaan vaikeaa työllisyystilannetta Kiteellä ja koko Pohjois-Karjalassa?

SUOMEN UUTISET