Ylen eilinen pääuutinen ”Uusi laskelma: Suomessa suunnitellaan jopa 18 miljoonaa kuutiota enemmän metsien hakkuita kuin EU sallii” on valeuutinen, joka vaarantaa Metsä Groupin Kemiin tehtaan investoinnin, jyrähtää perussuomalaisten työmies Matti Putkonen.

Uutisointi perustui yksittäisen tutkijan Sampo Soimakallion EU-asetuksen soveltamiseen liittyvään tulkintaan, jolla ei ole tieteellistä eikä muutakaan todellisuuspohjaa Suomen ja EU:n välisistä näkemyseroista.

– Tällainen uutisointi vain kertoo sen, ettei Yle pyri ilmastopoliittisessa uutisoinnissaan totuuteen vaan ottaa poliittisen osapuolen roolin, paheksuu perussuomalaisten työmies Matti Putkonen.

– Yle pääsi eilisellä valeuutisella poliittiseen tavoitteeseensa. Hallitusneuvottelujen keskeisin neuvonantaja, Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja, professori Markku Ollikainen vaati välittömästi, että Ylen jutussa esitetty arvio on otettava tosissaan. Samaan kuoroon yhtyivät tietenkin Suomen luonnonsuojeluliitto ja Greenpeace.

Jäitä hattuun Säätytalolla

Putkosen mielestä on selvää, että tätä koordinoitua ulostuloa käytetään surutta hyväksi Säätytalolla neuvotteluaseena suomalaista teollisuutta ja teollisuusduunareita vastaan.

– Säätytalolla hallitusneuvotteluissa on laitettava jäitä hattuun, eikä pidä lähteä laukalle Ylen valeuutisoinnin perässä. On annettava metsävarannon käyttöä selvittävälle Luonnonvarakeskus Lukelle työrauha. Heidän selvityksensä valmistuu vielä toukokuun aikana. Sen jälkeen saadaan asiassa kunnollinen tieteellinen pohja päätöksenteon tueksi, Putkonen sanoo.

– On vaarallista, että uutiskenttää dominoivasta Ylestä on tullut teollisuusvihamielinen vihervasemmiston ilmastopolitiikan pää-äänenkannattaja. Ylen asema puolueettomana uutisväittäjänä on ennenkin ollut kyseenalainen. Muutamia vuosikymmeniä sitten Ylen toimitus kävi kysymässä CCCP:ltä, mikä on oikea ja vastuullinen uutinen. Näyttää siltä, että Yle ei osaa vieläkään toimia itsenäisenä, vaan nyt käydään kysymässä IPCC:ltä.

SUOMEN UUTISET