Kuntien harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta haki tänä vuonna 89 kuntaa, näiden joukossa Pohjois-Karjalasta Ilomantsi, Kitee, Outokumpu sekä Tohmajärvi, jotka jäivät ilman tukea.

Valtioneuvoston päätöksellä tukea saa yhteensä 21 kuntaa, mutta Pohjois-Karjalan kunnille apua ei herunut, vaikka kuntien taloudellinen tilanne on vaikea ja maakunnassa on koko Suomen korkein työttömyysprosentti.

– Pohjois-Karjalan työttömyysprosentti on maan korkein ja monen kunnan taloudellinen tilanne erittäin huono. Kiteen sahan sulkeminen pahentaa tilannetta entisestään. Keskusta väittää tukevansa maaseutua aluepolitiikallaan, mutta jättää maan pahimman työttömyysalueen oman onnensa nojaan, perussuomalaisten Sanna Antikainen moittii.

Kitee menetti juuri satoja työpaikkoja

Tänä vuonna harkinnanvaraista tukea haettiin 100 miljoonan euron edestä, mutta jaettavaksi riitti vain 10 miljoonaa. Viimeksi tukea on jaettu vuonna 2014, jolloin 28 kuntaa sai yhteensä 20 miljoonaa euroa.

Valtioneuvoston mukaan harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta voidaan myöntää kunnalle, joka tarvitsee lisätukea poikkeuksellisten tai tilapäisten kunnallistaloudellisten vaikeuksien vuoksi. Lisäksi huomioidaan paikalliset erityisolosuhteet.

– Eikö koko Suomen korkein työttömyysprosentti ole riittävän hyvä peruste valtionosuuden korotukselle? Kitee menetti juuri satoja työpaikkoja, kun Stora Enso päätti sulkea sahan ja keskittää toiminnot Varkauteen. Pohjois-Karjalan kunnat tarvitsevat tukea, mikäli maakunta halutaan pitää elinvoimaisena, Antikainen huomauttaa.

SUOMEN UUTISET