Perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranteen mukaan hallitus tavoittelee EU-ilmastojohtajuutta, joka tulee olemaan suomalaisille kohtalokas.

– Suomalaiset kotitaloudet ja teollisuus joutuvat taloudelliseen ahdinkoon energian hintojen dramaattisen nousun myötä. Kotitalouksille tulee jopa kyvyttömyyttä selviytyä välttämättömistä energiamenoistaan, kuten kodin lämmityksen, kotitaloussähkön tai liikennepalveluiden kustannuksista. Ilmastojohtajuuden tavoittelu tulee synnyttämään Suomeen laajamittaista energiaköyhyyttä, Ranne toteaa.

Hallitus tavoittelee energian hintojen nousua

EU:n ilmastojohtajuus vaatii hallituksen itsensä mukaan päästöoikeuksien hintojen keinotekoista nostamista ja muun muassa päästökaupan laajentamista koskemaan esim. kiinteistökohtaista lämmitystä ja jäähdytystä.

– Hallitus tavoittelee siis yksiselitteisesti energian hintojen dramaattista nousua. Osa kiinteistöistä joutuu suoraan päästökaupan piiriin. Lopuille energiaa toimittavat tuottajat, kuten sähkö- ja kaukolämpöyhtiöt, joutuvat investoimaan valtavat summat uuteen teknologiaan, vaikka vanhalla olisi vielä käyttöikää, Ranne sanoo.

– Hallituksen tulisi ilmastohypetyksensä keskellä muistaa se tosiasia, että riittävässä määrin käyttöönotettavissa olevaa teknologiaa ei ole vielä edes olemassa. Pakkoinvestoinneista seuraa, että energian hinnoilla joudutaan jatkossa kattamaan sekä uuden että vanhan teknologian investointikustannuksia.

Tavalliselle ihmiselle ahdistava loukku

Ranne muistuttaa, että varoittava esimerkki tästä on jo nähty sähkön siirron hurjassa hintakehityksessä.

– Tavalliselle ihmiselle energiaköyhyys on ahdistava loukku, jossa hänellä ei ole varaa maksaa nykyisen asuntonsa tai liikennevälineensä energiakustannuksia, mutta ei myöskään varaa uuteen asuntoon tai esim. sähkökäyttöiseen liikennevälineeseen.

– EU:n arvioiden mukaan 50-125 miljoonaa eurooppalaista ei pysty nytkään ylläpitämään riittävää huonelämpötilaa, millä on varsinkin ikääntyneelle väestölle kuolettavia seurauksia, Ranne huomauttaa.

Energiaköyhyyttä torjuttu tulonsiirroilla

Suomessa kaikkein heikoimmassa sosioekonomisessa asemassa olevien energiaköyhyyttä on toistaiseksi torjuttu tulonsiirroilla. Hallituksen ajama ilmastojohtajuus ja 1,5 asteen tavoite vaativat kuitenkin toimia, joiden hinta ylittää keski- ja hyvätuloistenkin maksu- ja investointikyvyn.

– Valtaosa asunnoista on rakenteeltaan ja tekniikaltaan sellaisia, ettei niissä ole edes mahdollista päästä 1,5 asteen tavoitteen vaatimiin hiilijalanjäljen vähennyksiin, Ranne muistuttaa.

Mitä kaikkea vielä luvassa?

Ranteen mielestä hallituksen toimissa tärkein seurattava asia ei olekaan se, miten se pystyy toteuttamaan kaikki ohjelmansa yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista tavoitetta.

– Katse kannattaa kiinnittää siihen, mihin kaikkiin hinnankorotuksiin, pakkotoimiin ja vapauksien rajaamisiin hallitus ryhtyy EU:n ilmastojohtajuutta tavoitellessaan. Suuri joukko suomalaisia on vaarassa joutua energiaköyhyysloukkuun, ellei hallitus tule järkiinsä, toteaa Ranne.

SUOMEN UUTISET