Perussuomalaisten kansanedustaja Mauri Peltokangas ehdottaa hallitukselle, että se ryhtyisi välittömästi toimenpiteisiin Lauri Törnin sotilasarvon palauttamiseksi ja merkitsemiseksi takaisin upseeriluetteloon. Peltokangas pitää häpeällisenä sitä, että ympäri maailman arvostetun ja tunnustetun sotasankarin kunniaa ja sotilasarvoa ei Suomessa vieläkään ole palautettu.

Lauri Törni palkittiin Suomen armeijassa toisen maailmansodan ansioistaan Mannerheimin-ristin ritariksi nro. 144, jonka jälkeen hänet ylennettiin ennen välirauhaa kapteeniksi. Ammattisotilaana tunnettu Törni toimi Saksan SS-joukkojen erikoistehtävissä vuoden 1945 alussa, josta syystä hän sai kuuden vuoden poliittisen tuomion ja menetti sotilasarvonsa.

– Presidentti J.K. Paasikivi armahti hänet joulukuussa 1948, mutta sotilasarvoa hänelle ei palautettu. Palauttamista olisi pitänyt hakea erikseen, ja jostain syystä Törni jätti tämän tekemättä. Luultavasti samoista poliittisista syistä. Tämän jälkeen Törni värväytyi Yhdysvaltojen asevoimiin, jonka palveluksessa hän menehtyi Vietnamissa vuonna 1965, sanoo Mauri Peltokangas.

Törnin ansiot Suomen asevoimissa kiistattomat

Eduskunnalle on toimitettu aikaisemmin kaksi kirjallista kysymystä ja yksi toimenpidealoite Lauri Törnin sotilasarvon palauttamisesta, vuonna 2001 KK 180/2001 vp ja TPA 91/2001 vp, Sulo Aittoniemi, ja vuonna 2004 KK 5/2004 vp, Bjarne Kallis. Nämä eivät ole kuitenkaan johtaneet toimenpiteisiin.

– Törnin ansiot Suomen asevoimissa ovat kiistattomat ja hän oli arvostettu sotilas myös ulkomailla, hän on eittämättä yksi Suomen historian suurimmista ja arvostetuimmista sankareista, ja tämä tunnustetaan ympäri maailman, paitsi Suomen valtiovallan toimesta.

– On häpeällistä, ettei valtiovalta ole toiminut asian suhteen aikaisemmin palauttaakseen Lauri Törnin kunniaa ja sotilasarvoa niin, ettei asiassa jää mitään epäselvyyksiä, Peltokangas jyrähtää.

Peltokangas ehdottaa hallitukselle, että se ryhtyy toimenpiteisiin Lauri Törnin sotilasarvon palauttamiseksi ja merkitsemiseksi takaisin upseeriluetteloon. Upseeriluettelon lisäksi hallituksen tulisi tunnustaa julkisesti Törnin upseerinarvo palautetuksi sekä etsiä parlamentaariset keinot tämän toteuttamiseksi välittömästi.

Suomen Uutiset