

LEHTIKUVA
Juuso vaatii tuulivoimaloille ympäristöluvat
Tuulivoiman rakentaminen on Suomessa voimakkaasti lisääntymässä. Hallitus aikoo kasvattaa tuulivoiman osuutta Suomen energiatuotannosta ja poistaa tuulivoiman rakentamisen hallinnollisia, kaavoitukseen liittyviä ja muita esteitä. Nämä tavoitteet on kirjattu nykyiseen hallitusohjelmaan.
– Suomeen on tulossa huomattavasti lisää ja entistä korkeampia tuulivoimayksiköitä. Hallitus perustelee uusia tuulivoimaloita taloudellisilla seikoilla ja ilmastonmuutoksen torjunnalla. Sen vuoksi tuulivoimaloiden ympäristölle ja asutukselle aiheuttamat haitalliset seuraukset ovat saamassa liian vähän huomiota, toteaa perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Juuso.
Ulkomaiset rakentajat tähyävät Suomeen
Uusimmat Suomeen rakennettavat tuulivoimayksiköt ovat jo 300 metriä korkeita. Niiden ympäristövaikutukset ulottuvat laajalle. Koska voimalayksiköiden koko kasvaa ja niiden määrä lisääntyy voimakkaasti lisääntyvät luonnollisesti myös niiden ympäristövaikutukset. Saksassa tuulivoimarakentaminen on vähentynyt lupaehtojen kiristyessä ja asukkaiden vastustuksen lisääntyessä. Keskieurooppalaiset tuulivoimarakentajat ovatkin kääntäneet katseensa Suomeen. Suomen Tuulivoimayhdistyksen mukaan tällä hetkellä kymmenkunta keskieurooppalaista energiayhtiötä suunnittelee tuulivoimalarakentamista Suomeen. Osa hankkeista on jo toteumassa.
Tuulivoimahankkeet eivät lähtökohtaisesti tarvitse ympäristönsuojelulain mukaista ympäristölupaa, paitsi jos alueen lähellä on pysyvää tai loma-asutusta ja jos kunnan ympäristöviranomainen sitä edellyttää. Mitään pakkoa tähän ei tällä hetkellä ole.
Ympäristövaikutusten arviointimenettely on pakollinen isomman kokoluokan tuulivoimaloille. Hankevastaava eli rakennuttaja ostaa valitsemaltaan asiantuntijalta selostuksen voimaloiden ympäristövaikutuksista, ja toimittaa sen paikalliseen ELY-keskukseen. Ympäristövaikutusten arviointimenettely ei kuitenkaan korvaa ympäristölupamenettelyä.
– Voimalan rakennuttaja teettää valitsemallaan taholla ja maksua vastaan selostuksen ympäristövaikutuksista. Sellainen ei ole puolueetonta arviointia, väittää Juuso.
– Ympäristöluvan hakeminen tulisikin säätää pakolliseksi kaikille pientuulivoimaloita suuremmille teollisen mittaluokan tuulivoimayksiköille.
Voimaloista riidellään ympäri maata
Useilla Suomen paikkakunnilla on meneillään asukkaiden nostamia riitaprosesseja tuulivoimaloiden aiheuttamista ympäristöhaitoista. Koska Suomen lainsäädännössä ei ole asianmukaisesti varauduttu nykyhetken tilanteisiin, ei myöskään kunnan viranomaisilla ole riittäviä keinoja toimia silloin, kun meluhaittoja syntyy.
– Olen tänään jättänyt eduskunnalle toimenpidealoitteen ympäristönsuojelulain muuttamisesta siten, että myös tuulivoimalat tulisivat jatkossa ympäristöluvanvaraisiksi. Aloitteen ovat minun lisäkseni allekirjoittaneet 18 perussuomalaista kansanedustajaa. Tuulivoima on uusiutuvaa energiaa ja se on sopivassa mittakaavassa tarpeellinen energiantuotannon muoto. Tarkoitus ei ole torjua tuulivoimarakentamista, vaan vähentää sen aiheuttamia haittoja ja haitoista aiheutuvia riitoja, selventää Juuso.
– Tuulivoimalat toimivat aikansa ja tulevat lopulta elinkaarensa päähän. Suomessa ei myöskään ole riittävän kattavia säädöksiä koskien tuulivoimaloiden purkamista käyttöaikansa jälkeen. Tuulivoimarakentajille tulisikin yhteiskunnan vaatimuksesta asettaa rahastointi- tai vakuusvelvoite purkukustannuksia varten. Näin maanomistajat, jotka antavat maitaan vuokralle tuulivoimayhtiölle, eivät missään tilanteessa joutuisi vastuuseen purkamisen aiheuttamista kuluista.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- lupa ympäristövaikutukset tuulivoimarakentajat terveysvaikutukset toimenpidealoite Kaisa Juuso Tuulivoima Saksa perussuomalaiset
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tuulivoimaloista melu- ja terveyshaittaa Luhangassa – kesämökkiasukas: ”Yhtään yötä en ole voinut olla talossa voimaloiden käynnistymisen jälkeen”

Saksan energiapolitiikan karut vaihtoehdot: Luovutaanko kunnianhimoisista tavoitteista vai otetaanko riski sähkön loppumisesta?

Kannonkosken jättimäinen tuulivoimahanke uhkaa tuhota yrittäjän elämäntyön – ”menetämme kotimme ja työpaikkamme”

Suhteellisuudentajua ilmastopolitiikkaan – Halla-aho: ”Punavihreän hallituksen suuruudenhullut kansalliset tavoitteet ovat epäoikeudenmukaisia ja ilmaston kannalta merkityksettömiä”

Hallituksen ilmastotoimien lasku jää enimmäkseen perussuomalaisten, keskustan, kokoomuksen ja sdp:n äänestäjille – vihreiden ja vasemmiston kannattajille veronkevennyksiä

Peltokangas haluaa selvyyttä Gasumin ja ABO Windin hämäriin tuulivoimahankkeisiin – ministeri haluton puuttumaan

Tuulivoimateollisuus valtaamassa tuhansien järvien maan valtavalla voimalla – Juuso vaatii ympäristölupaa tuulivoimaloille
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.