VTT Heikki Koskenkylän mediakatsaus Saksasta, jossa gallup-nosteesta nauttivien vihreiden jalat ovat irtoamassa maan pinnalta.

Saksassa on liittopäivävaalit syyskuun lopulla. Koko Eurooppa odottaa vaalien tulosta. Saksa on EU:n suurin ja johtava maa. Angela Merkelin valtakausi liittokanslerina kesti peräti 16 vuotta. Saksa hakee uutta suuntaa talouspolitiikassa ja EU-politiikassa. Avoimia kysymyksiä on EU-tasolla paljon.

Useiden puolueiden liittokansleriehdokkaat on nyt nimetty. Kolmen suurimman puolueen ehdokkaat ovat CDU/CSU:n Armin Laschet, vihreiden Annalena Baerbock ja SPD:n Olaf Scholz. Vaaliohjelmissa on poikkeuksellisen suuria eroja. Selvimmin erottuvat muista puolueista vihreät. Der Spiegelissä on hyvin kriittinen arvio vihreiden vaalilupauksista. Valtavasti uudistuksia, julkisten menojen lisäyksiä, lisää velkaa ja verojen korotuksia.

Vihreät haluavat nopeaa ilmastonmuutoksen torjuntaa, sosiaalisia uudistuksia, talouspolitiikassa uutta linjaa ja EU:ssa yhteisvastuita lisää. He pyrkivät radikaaliin muutokseen koko yhteiskunnassa. Uusimman gallupin mukaan vihreät on Saksan suurin puolue, 27 prosenttia, CDU/CSU 26 prosenttia ja demarit vain 16 prosenttia kannatus. Vihreät ovat Spiegelin mukaan euforian vallassa ja uskovat voittavansa vaalit, jolloin Annalena Baerbock olisi uusi liittokansleri. Hän ei ole ollut koskaan hallituksen ministerinä.

Vihreiden vaaliohjelma on 137 sivua pitkä. He haluavat ilmastonmuutoksen tavoitteet perustuslakiin. Hiilidioksidipäästöjä tulisi supistaa peräti 70 prosenttia jo vuoteen 2030 mennessä verrattuna 1990 tasoon. Päästöoikeuksien hintoja tulisi korottaa huomattavasti. Polttomoottoriautojen myynti tulisi lopettaa jo vuoteen 2030 mennessä. Lyhyiden matkojen lennot tulisi lopettaa kokonaan. Pitkien matkojen lentoja tulisi vähentää huomattavasti.

Vihreät haluavat uudistaa sosiaalipolitiikkaa. Lisää tukia tulisi myöntää, myös maahanmuuttajille. Lisää julkista tukea lukuisiin hankkeisiin kuten tutkimukseen, ilmastonmuutoksen torjuntaan ja infrastruktuurin kehittämiseen.

Talouspolitiikkaan halutaan lisää väljyyttä poistamalla perustuslaista velkajarru, jotta lisää velkaa voidaan ottaa ilman rajoituksia. EU:n budjettia ja yhteistä velanottoa voidaan kasvattaa ja budjettikuria löysentää.

Vihreät eivät ole arvioineet, mitä heidän ehdotukset maksaisivat kaikkiaan. Summa on valtavan suuri. Rahoitus tulisi suurelta osin julkisen velan lisäyksellä. Vihreät eivät näe tässä ongelmaa, koska Saksan velka-aste eli velka suhteessa BKT:hen on selvästi alle EU:n keskitason. Vihreät haluavat korottaa monia veroja. He haluavat palauttaa varallisuusveron ja korottaa yritysten verotusta.

Der Spiegelin pääkirjoituksessa suhtaudutaan vihreiden ohjelmaan hyvin kriittisesti. Julkisia menoja halutaan lisätä valtavasti. Rahoitus tulisi pääosin velanotolla. Verojen korotukset heikentäisivät Saksan kilpailukykyä. Energian hintaa korotettaisiin, vaikka sähkön hinta on jo nyt EU:n korkein. On hyvin mahdollista, että saksalaiset eivät lopulta usko vihreiden vaaliohjelmaan. Se on tavalliselle kansalaiselle liian radikaali. Kansa saattaa lopulta luottaa enemmän CDU:n Armin Laschetiin ja demarien Olaf Scholziin.

HEIKKI KOSKENKYLÄ