Euroopan keskuspankin rahoitusvakautta käsittelevä raportti toi Financial Timesille ja Bloombergille mieleen sanat, joilla Fedin ex-johtaja Alan Greenspan kuvaili teknologiakuplaa. EKP toivoo palkkamalttia keskellä kuluttajahintojen rallia.

EKP on pitänyt vuosikaupalla korkotason nollassa. Tämän lisäksi keskuspankki ostaa erityisesti euromaiden velkakirjoja painaakseen korot laajemminkin nollaan ja jopa pakkasen puolelle.

Nyt EKP on huolissaan luottojen korkeasta määrästä. Se myöntää aiheuttaneensa ongelman itse. Sijoittajat ovat tuottoa hakiessaan joutuneet hylkäämään nollakorkoiset velkakirjat ja suunnanneet asuntomarkkinoille, kryptovaluuttoihin ja korkean riskin roskalainaluokkaisiin yrityksiin.

Muut saavat selvittää sotkun

EKP on mielissään siitä, että talous on elpynyt pandemian. Se on vähentänyt äkillisen talouskriisin todennäköisyyttä. Sen sijaan pidemmän ajan riskit ovat kasvaneet.

– Erityiset huolet liittyvät ylenpalttisiin luotto-, arvopaperi- ja asuntomarkkinoihin kuin myös yritysten ja julkisen sektorin korkeampiin velkamääriin pandemian perintönä, EKP lataa.

Vastaavaa ilmaisua käytti entinen Federal Reserven johtaja Alan Greenspan 1990-luvulla.

EKP:n mielestä asuntomarkkinoilla on korjausliikkeen vaara. Korjausliike tarkoittaa markkina-arvon putoamista kymmenellä prosentilla vuoden aiemmasta huippulukemasta.

Lainahanojen hillintä korkotasoa nostamalla ei ole kuitenkaan keskuspankin toimenpidelistalla. Sen sijaan kansallisten finanssivalvojien tulisi keskittyä makrovakauspolitiikkaan. Suomeksi tämä tarkoittaa sääntelyn lisäämistä esimerkiksi lainakaton tai sen kiristämisen avulla.

Palkkaralli huolettaa

EKP:n varajohtaja Luis de Guindos uskoo ensi vuoden näyttävän, miten syksyllä kohonnut inflaatio käyttäytyy. Jos inflaatio alkaa rauhoittua ensi vuonna, se alleviivaa keskuspankin näkemystä.

EKP on pitkään hokenut inflaation olevan koholla vain väliaikaisesti. EKP:n tavoite on pitää inflaatio pitkällä aikavälillä kahdessa prosentissa. Kesän tavoitelukemista euroalueen inflaatio on lähtenyt kohoamaan ja viimeisin lukema lokakuulta on 4,1 prosenttia. Se on korkein lukema sitten heinäkuun 2008 – juuri ennen kuin finanssikriisi puhkesi.

De Guindos kertoi, ettei inflaatio ole talttunut aivan niin ripeästi kuin keskuspankki arveli muutama kuukausi sitten. Hän sanoi keskuspankin tarkkailevan silmä kovana palkkaneuvotteluja. Suuret palkankorotukset johtaisivat pitkäkestoiseen inflaatioon.

Liian ripeä inflaatio ei ole keskuspankin mieleen. Kansalaisten tulisi vain niellä kustannusten nousu.

Henri Alakylä