Tuulivoimalaitoksia rakennetaan tai suunnitellaan rakennettaviksi tällä hetkellä ympäri Suomea varsin nopeassa tahdissa. Näillä näkymin tuulivoima-alueiden määrä on tuplaantumassa vain muutaman vuoden sisällä. Perussuomalaisten kansanedustaja Jenna Simula kiinnittää huomionsa tuulivoimaa käyttävien alueiden eriarvoiseen asemaan.

– Tuulivoimayhtiöt saattavat olla maanomistajiin yhteydessä ennen varsinaisten hankkeiden käynnistymistä jo suunnitelmavaiheessa ja tehdä etukäteen vuokrasopimuksia maanomistajien kanssa. Kuitenkin tuulivoimaloilta vedettävien sähkölinjojen osalta korvaukset ovat nappikauppaa, kertoo kansanedustaja Jenna Simula.

Jotain tolkkua pitäisi tulla pikaisesti

Yleensä maapohjan lunastuksesta sähkölinjojen käyttöön maksetaan vain kertakorvaus, joka voi olla muutamia satoja euroja hehtaarilta, kun taas yhden tuulimyllyn alueen maavuokra voi olla 20 000–30 000 euroa vuodessa. Sähkölinjoja vedetään myös useiden maanomistajien maiden läpi, ilmalinjojen leveys on useita kymmeniä metrejä ja puusto on poistettava avolinja-alueelta kokonaan linjan käyttöajaksi, joka on vähintään tuulivoimalaitoksen käyttöiän verran.

– Kyllä tähän pitäisi jotain tolkkua tulla pikaisesti, koska uutta tuulivoimaa rakentuu jatkuvasti. On syntymässä tilanne, jossa lisääntyvien tuulivoima-alueiden myötä yksityisiä maita lähes pakkolunastetaan, Simula ärähtää.

Kansanedustaja Jenna Simula on jättänyt asianomaisen ministerin vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyy, millä keinoilla hallitus aikoo taata asianmukaiset korvaukset maan käytöstä myös tuulivoimaloista johtavien sähkölinjojen alle jäävien yksityisomisteisten maiden osalta.

Suomen Uutiset