LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Sähkön hinta hirvittää – onko valtionyhtiön monen sadan prosentin hinnannosto kohtuullista?
Sähkön jatkuvasti nouseva hinta kurittaa suomalaisia. Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen muistuttaa, että sähkömarkkinalaissa puhutaan toistuvasti kohtuullisista maksuista ja korvauksista. – Voidaan pohtia, onko yli 200 prosentin hinnannousu kohtuullisuuden rajoissa.
Kansanedustaja Jussi Wihonen on jättänyt kirjallisen kysymyksen sähkön hinnannousun kohtuullisuudesta.
– Kansalaiset tuskailevat kasvavien sähkölaskujensa kanssa. Toiset, jotka ovat esimerkiksi viime talvena tehneet uuden määräaikaisen sopimuksen, välttävät pahimmat hinnankorotukset. Toiset, joilla on esimerkiksi toistaiseksi voimassa oleva sopimus, joutuvat vain katsomaan vierestä, kun hinta kasvaa hillittömästi, Wihonen avaa vakavaa tilannetta.
Osalle kansalaisista on tullut järkytyksenä, kun voimassa olevia sopimuksia on purettu. Esimerkiksi Ilta-Sanomat uutisoi tapauksesta, jossa valtionyhtiö Fortum lakkautti sähkösopimustyyppinsä, jolloin asiakkaiden on täytynyt etsiä uutta sopimusta. Esimerkkitapauksen asiakkaalle hinnannousu tarkoitti yli 200 prosenttia. Sopimustyypin lakkauttaminen perusteltiin markkinatilanteen muutoksella.
Tilanne on todella huolestuttava
Wihosen mukaan sähkön hinnannousu on ollut hirvittävää.
– Kun hinnannoususta puhutaan sadoissa prosenteissa, niin on selvää, ettei se voi olla vaikuttamatta kenenkään talouteen. Ymmärrettävästi sähköntuottajilla ja myyjilläkin on tilanteessa vaikeuksia, mutta tilanne on tavallisen kansalaisen osalta huolestuttava.
Wihosen mukaan sähkömarkkinalaissa puhutaan toistuvasti kohtuullisista maksuista ja korvauksista.
– Voidaan pohtia, onko yli 200 prosentin hinnannousu kohtuullisuuden rajoissa.
Tukien kohdistaminen ei osunut nappiin
Sähköpulalla pelotellaan, mutta miten kannustetaan vähentämään kulutusta?
Uutisissa väläytellään tulevan talven energiakriisiä ja mahdollisesti jopa sähkökatkoja. Wihonen toteaa, että hallitukselle voi antaa kiitosta reagoimisesta tilanteeseen ja veroalennuksista, mutta tukien kohdistaminen ei osunut aivan nappiin.
– Asiantuntijat ovat toistuvasti todenneet, että kun uhkana on, että sähkön kulutus ylittää tuotettavan ja tuotavan sähkön määrän, niin tärkeää olisi pienentää kulutusta. Nyt veroalennukset kohdistuvat myös halpoihin sopimuksiin, jolloin suhteessa nykysopimuksiin nämä kansalaiset saavat sähköä lähes ilmaiseksi. Kovin kohtuulliseksi ei tilannetta voi sanoa.
Moni joutuu lopettamaan toimintansa
– Hädässä eivät ole vain kodin lämmittäjät, vaan myös maataloustuottajat, teollisuus, liikuntatilat ja niin edelleen. Kun sähkön osuus menoista kasvaa sadoilla euroilla, ei jää vaihtoehdoksi kuin sulkea toiminta kokonaan. Seuraukset tulevat näkymään varmasti, Wihonen toteaa.
Wihonen tiedustelee hallitukselta, ovatko valtionyhtiön tekemät monen sadan prosentin hinnankorotukset sen mielestä kohtuullisia ja mikä on hallituksen mielestä kohtuullinen hinnankorotus sähkölaskussa. Lisäksi Wihonen kysyy, miten hallitus aikoo kohdistaa tarkemmin tukeaan kansalaisille, tuottajille ja yrityksille, ja miten hallitus aikoo kannustaa sähkön kulutuksen vähentämiseen.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sähkön kulutus sähkösopimukset sähköntuottajat sähkön hinnannousu sähkökatkot energiakriisi sähköpula sähkömarkkinalaki Jussi Wihonen sähkön hinta kirjallinen kysymys Fortum
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita