Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio on tänään jättänyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen siitä, aikooko valtio ottaa käyttöön suoran sähkötuen kuluttajille.

Ville Tavio muistuttaa, että esimerkiksi Norjassa valtio maksaa 90 prosenttia sähkön hintaosuudesta, joka ylittää 0,70 Norjan kruunua (noin 0,07 euroa) kilowattitunnilta.

Ostovoima hupenee silmissä

Viro puolestaan myönsi jo viime talvena pieni- ja keskituloisille kotitalouksille tukea energialaskujen maksamiseksi. Tämä koski noin 380 000 kotitaloutta. Viro korvasi pieni- ja keskituloisten kotitalouksien sähkölaskusta 80 prosenttia siltä osin, kun sähkön hinta ylitti 0,12 euroa kilowattitunnilta.

– Pohjoismaisen pörssisähkön hinta kohosi ennätyskorkealle jo viime vuoden lopulla, mutta Marinin hallitus ei ole vieläkään havahtunut asian vakavuuteen, Tavio moittii.

– Samaan aikaan inflaatio on kiihtynyt kovimmilleen sitten 1980-luvun. Suomalaisten palkan ostovoima vähenee nopeammin kuin kertaakaan aiemmin 2000-luvulla.

Laskut on maksettava nyt

Tavio katsoo, että suomalaisten ostovoiman turvaamiseksi Suomen valtion pitää ottaa käyttöön suoran sähkötuen malli Norjan esimerkin mukaisesti.

– Nyt tarvitaan nopeita toimia. Jos kotitalouksia yritetään auttaa energiahintakriisissä veronpalautusten kautta, apu näkyy tileillä vasta pitkällä viiveellä, vaikka sähkölaskut on maksettava jo nyt, Tavio sanoo.

SUOMEN UUTISET