Pääministeri Sanna Marinin johtama hallitus esitteli sähkön hinnannousuun vastaavan tukipaketin, johon sisältyy esimerkiksi määräaikainen sähkön alv-ale sekä kotitalousvähennyksen yhteyteen tuleva sähkövähennys. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kuitenkin moittii hallituksen toimia ”hätälaastaritueksi”, joka sorvattiin valmiiksi viime hetkellä ja jolla ei ole vaikutuksia energian hinnanmuodostukseen.

Perussuomalaiset moittii hallituksen tukitoimia vastauksena energian hintojen nousuun riittämättömiksi, koska hallitus ei ole tuonut pöydälle itse sähkön hintaan vaikuttavia toimia.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra moittii hallituksen toimia ”hätälaastaritueksi” joka saatiin kasaan viime hetkellä.

– Samaan aikaan olisi kyettävä porautumaan sähkön hinnan muodostukseen. Sitä voidaan tehdä kansallisesti, mutta pääasiallisesti yhteisillä markkinoilla EU:n ja muiden pohjoismaiden kanssa. Tätä olisi kuitenkin pitänyt tehdä jo koko viime kesä sen sijaan, että nyt, kun ongelmat katuvat päälle, viikonlopun aikana sorvataan jotain pystyyn ja tuodaan eduskuntaan, Purra sanoo.

Hän oli eilen haastateltavana Ilta-Sanomien Haapala-tv:ssa.

Energiakriisillä myös seurauksia työllisyyteen

Purra sanoo, että hän ottaa joka päivä vastaan kymmeniä tai jopa satoja hätääntyneitä yhteydenottoja ihmisiltä, joiden rahat ovat loppumassa nousevien energian hintojen vuoksi.

– Tilanne on hirvittävä. Minulle tulee viestejä tavallisilta perheiltä, joissa on kaksi työssäkäyvää ihmistä ja jotka asuvat sähkölämmitteisissä taloissa. Heillä kerta kaikkiaan ei ole varaa, eivätkä he tiedä, miten voivat maksaa laskut. Talvi on tulossa, mutta monet pohtivat, täytyykö lämmitys jo lopettaa.

Energiakriisillä on hyvin todennäköisesti vakavia seurauksia myös työllisyyteen.

– Kun talvi tulee ja suomalainen energiaintensiivinen teollisuus alkaa lomauttamaan ja irtisanomaan ihmisiä, me olemme entistä suuremmissa ongelmissa.

Suomessa kansa ei vielä toistaiseksi ole jalkautunut kaduille protestoimaan kohoavia energian kustannuksia vastaan. Jos hallituskokoonpano olisi toisenlainen, Purra arvioi, että kansan liikehdintääkin olisi jo nähty.

– Mikäli meillä olisi oikeistohallitus, toreilla oltaisiin jo joka päivä osoittamassa mieltä. Mielenosoituksia ei kuitenkaan vielä olla nähty, koska meillä on päätöksiä tekemässä vasemmistohallitus, joka ei kuitenkaan kykene ratkaisemaan ongelmia.

Uniper-keskusteluihin olisi pitänyt lähettää ykköskaarti

Perussuomalaiset on kesällä ottanut voimakkaasti kantaa sen puolesta, että Suomen valtion enemmistöomistaman Fortumin saksalaisen tytäryhtiön Uniperin tappiot Saksan kaasumarkkinoilla eivät saa kaatua suomalaisten veronmaksajien niskaan.

Purra sanoo, että Uniperin pelastuspaketissa lopputuloksena Suomelle jäi luu käteen ja että perussuomalaiset tulee vaatimaan pääministeri Sanna Marinilta (sd) perusteellista selvitystä Uniper-sopimuksesta.

Pääministeri Marin ei itse osallistunut kesällä Saksassa keskusteluihin Uniperin tilanteesta, vaan asiaa hoitamaan lähetettiin omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd), jonka apuna olivat valtiosihteeri, omistajaohjausyksikön virkamies, erityisavustaja ja suurlähettiläs. Heillä vastassaan oli raskas ja kokenut 17 hengen saksalaisryhmä. Asetelma on herättänyt epäilyksiä siitä, hutiloitiinko neuvottelut Suomen puolelta.

– On selvää, että neuvotteluissa paikalla olisi tuolloin pitänyt olla Suomesta hallituksen ykkösministerit ja kokenut neuvotteluporukka tätä hoitamassa, Purra sanoo.

Perussuomalaisilla keinot käytössä selvityksen saamiseksi

Uniper-kriisi räjähti käsille heinäkuussa pääministeri Marinin kesäloman aikaan. Äskettäin on käynyt ilmi, että vaikka valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) ehdotti tilanteen ollessa päällä talouspoliittisen ministerivaliokunnan kokousta Uniper-sopimuksen vuoksi, Marin ei kutsunut sitä koolle.

Perussuomalaiset on heinäkuusta saakka vaatinut pääministeriä ja valtiovarainministeriä esiin ja eduskuntaa koolle antamaan selvitystä tapahtumista, mutta vastauksia ei ole saatu.

– Olen jo kesällä sanonut, että perussuomalaiset perkaa tämän, ja me aiomme saada vastaukset tavalla tai toisella. Kaikki keinot ovat käytössä. Perussuomalaiset ei luota yhteenkään ministeriin, joka on ollut tekemisissä näiden asioiden kanssa, Purra sanoo.

SUOMEN UUTISET