Eduskuntavaalien lähestyessä keskusta alkaa puhua turpeen merkityksestä osana kotimaista energiatuotantoa, vaikka kepun toimet hallituksessa ovat nimenomaan johtaneet siihen, että turpeen poltosta on käytännössä tullut kannattamatonta ja tuotantokoneita ajetaan nyt romuksi.

Suomalaisilla, kuten kaikilla eurooppalaisilla, on ensi talvena pulaa energiasta. Tulevat sähkön hinnan korotukset ovat tämän hetken kuumin puheenaihe kansalaisten keskuudessa.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) johtama hallitus päätti äskettäin budjettiriihessään sähköpaketista, jolla vastataan sähkön hinnan nousuun. Eräänä toimena käyttöön tulee talvikuukausien ajalle sähkövähennys, joka tulee kotitalousvähennyksen yhteyteen.

Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio pitää kuitenkin sähkövähennystä huonona ratkaisuna.

– Se on byrokraattinen malli. Sähkölaskuhan tulee yleensä parin kuukauden välein. Kuinka moni tekee parin kuukauden välein uuden veroilmoituksen ja kuinka moni havahtuu siihen, että alkaisi tehdä veroilmoitusta jo vuoden alussa, sehän tehdään yleensä vasta myöhemmin, Tavio sanoi tänään MTV:n Uutisaamussa.

Tavion mukaan jälkikäteen verotuksessa myönnettävä kompensaatio tai muu jälkikäteistoimi ei auta tällä hetkellä niitä ihmisiä, joiden rahat eivät riitä ennätyskorkeiden sähkön hintojen maksamiseen.

Perussuomalaiset vaatii hallitukselta nimenomaan sähkön hintaa alentavia toimia, kuten esimerkiksi sähkön verotuksen alentamista.

Energiakriisin taustalla Saksan vihreät

Uutisaamussa myös vieraana olleen keskustan kansanedustajan Eeva Kallin mielestä Euroopan energiakriisi on Venäjän syy.

– Se johtuu juuri siitä, että Eurooppa on liian riippuvainen venäläisestä maakaasusta, emmekä ole tarpeeksi itsenäisiä.

Tavio huomautti, että Saksan vihreät ovat ajaneet ydinvoimaa alas.

– Jos syyllisiä haetaan, Saksa on juuri se, joka on riippuvainen venäläisestä kaasusta. Siksi onkin hullua, että Suomi joutuu nyt veronmaksajien rahoilla, Uniperin kautta, maksamaan saksalaisten korkeita kaasulaskuja.

Tavio sanoi, että hallituksen ajama vihreä siirtymä käy suomalaisille hyvin kalliiksi.

Perussuomalaiset esittää vihersiirtymän tilalle sinivalkoista siirtymää, johon kuuluu muun muassa se, että energiaa tuotetaan kotimaassa turpeella ja mahdollisesti myös hiilivoimalla.

Turpeen alasajo keskustan päätöksillä

Marinin hallitus kuitenkin korotti aiemmin turpeen verotusta siten, että sen polttamisesta tuli käytännössä kannattamatonta.

Perussuomalaiset ei hyväksy veronkorotusta, ja puolue vaatii turvetuotannon palauttamista. Veronkorotus on johtanut muun muassa siihen, että nyt kotimaiset turvetuottajat romuttavat laitteistojaan valtion tarjoamaa romutustukea vastaan.

Hallitusta edustava Kalli kuitenkin lausui yllättäen, että jatkossakin turve on Suomelle tärkeä polttoaine huoltovarmuuden kannalta.

– Turvetta ei voi hävittää, koska turve on tärkeä huoltovarmuuspolttoaine.

Keskusta on kuitenkin hallituksessa ollut hävittämässä turpeen käyttöä. Tavio huomauttikin puheiden ja tekojen ristiriidasta.

– Sen verran on pysyttävä totuudessa, että tämä hallitus on romuttanut tämän maan turvetuotantokoneet. Se on tehty keskustan päätöksellä, sillä te olette maksaneet romutuspalkkioita, ja nostaneet turpeen verotusta siten, että ala on muuttunut kannattamattomaksi.

Halusivatko tuottajat todella romutusta?

Tavio muistutti, että Marinin hallituksen – jossa keskusta siis on myös mukana – toimesta Suomessa on romutettu liki 400 turvetuotantokonetta.

Kalli väitti, että romutuspalkkio olisi ollut turvetuottajien oma toive.

– Turveyrittäjät nimenomaan toivoivat, että romutuspalkkio olisi olemassa.

– Niin, sen jälkeen, kun ala oli ensin ajettu alas, Tavio vastasi.

Artikkelia muokattu turvetuotantokoneiden määrän osalta 6.9.2022 klo 15.40.

SUOMEN UUTISET