Energiakriisi kurittaa kansalaisia, ja hallitukselta vaaditaan nyt vaikuttavia toimenpiteitä kriisiin vastaamiseksi. Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen pahoittelee Facebookissa, että valitettavasti tällaisia toimia ei ole vielä näkynyt.

Hallitus antoi eilen esityksen sähköntuottajille myönnettävissä olevasta 10 miljardin euron luottolimiitistä ja samansuuruisesta valtion velanotosta. Luottolimiitin lisäksi hallitus on myöntänyt Solidiumin kautta Fortumille 2,35 miljardin euron luottolimiitin.

Kansanedustaja Olli Immonen pitää erilaisia tukitoimia tässä tilanteessa tarpeellisina, mutta hänen mukaansa on selvää, että hallituksen toimet ovat olleet kokonaisuudessaan täysin riittämättömiä. Lisäksi hallituksen toiminta ja toimimattomuus herättää lukuisia kysymyksiä.

– Ovatko parhaat voimat olleet alusta lähtien reagoimassa jo kauan näköpiirissä olleeseen sähköntuottajien ja kansalaisten ahdinkoon, vai oliko hallituksella kesällä muita kiireitä? Immonen kysyy.

Miksi sähköntuottajien tilanteeseen ei reagoitu ajoissa?

Perussuomalaiset varoittivat jo syksyllä 2021 lähestyvästä energiakriisistä. Immonen ihmettelee, miksi sähköntuottajien tilanteeseen ei reagoitu syksyllä 2021 energiakriisin ja mm. Uniperin rahoitusongelmien nostaessa päätään. Entä miksi Venäjän hyökkäyssodan käynnistyttyä helmikuussa asiaa ei otettu haltuun? Miksi odotettiin heinäkuuhun asti? Oliko ongelma siinä, että yritykset eivät muka kertoneet ongelmasta ajoissa, vai siinä, että hallitus ei halunnut keskittyä ikävään, mutta väistämättä edessä olevaan ongelmaan?

– Onko odottelu ja toiveajattelu, että ongelmalta vältytään, oikea menettelytapa näin vakavan ja mittaluokaltaan suuren asian hoidossa?

Immonen haluaa tietää myös, missä viipyvät näiden laastari- ja kriisitoimien osalta sähkön hintaan ja saatavuuteen oikeasti vaikuttavat toimet. Perussuomalaiset ovat ehdottaneet mm. päästökaupan tauottamista, Suomen ilmastotavoitteiden siirtämistä vuoteen 2050, EU:n Fit for 55 -esitysten hyllyttämistä, energiantuotannon lisäämistä, tehoreservin käyttöönottoa, turvetuotannon palauttamista, kattohintoja sähkölaskuun, sähkön käytön säännöstelytoimia sekä sähkön käyttäjien priorisointilistoja.

– Entä milloin “vihreän siirtymän” nimissä tapahtunut ydinvoiman vähättely ja fossiilisen säätövoiman alas ajamisen aiheuttama kontribuutio nykyisiin ongelmiin myönnetään?

Vieläkö tekee mieli luvata vappusatasia?

Immonen kysyy, mikä on hallituksen kanta parhaillaan suurten EU-maiden ja EU-komission ehdottamiin ja käsittelemiin toimiin. Vai ollaanko ajopuuna ja odotetaan ratkaisuja, jotka muut maat päättävät ja jotka ovat Saksan, Ranskan ja Etelä-Euroopan maiden etujen mukaisia, mutta eivät välttämättä Suomen etujen mukaisia?

– Missä on SDP:n vastuu asiasta ja anteeksipyyntö Suomen ja Euroopan institutionalisoidusta maakaasuriippuvuuden edistämisestä venäläisellä rahalla? Emme elä Putinin hinnoissa, vaan Paavo Lipposen hinnoissa. Entä löytyykö SDP:n puoluetoimistolta ylipäätään ketään, joka ei olisi saanut Venäjältä konsulttipalkkioita kaasuputkikonsultoinnista?

– Ymmärtääkö hallitus, mitä vuosia jatkuva lisäkustannus korkeamman energian muodossa tarkoittaa taloudelliselle aktiviteetille ja julkisen talouden tasapainolle, ja koska se alkaa tarkastella ja perua tekemiään ei-välttämättömiä velvoite- ja määrärahalisäyksiään, vai vieläkö tekee mieli parannella maailmaa ja luvata vappusatasia vaalien alla?

Suomen Uutiset