Hanasaaren ja Salmisaaren kivihiililaitosten sulkeminen keskellä energiakriisiä puhututti keskiviikkona Helsingin kaupunginvaltuustossa. Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja ja kansanedustaja Mari Rantanen korosti, että toimivia sähköntuottolaitoksia ei pidä turvallisuuden ja huoltovarmuuden nimissä sulkea.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra näkee, että Helsingin kaupungin energiapolitiikalla on merkitystä myös valtakunnan tasolla.

– Helsingin päättäjiltä on edesvastuutonta laittaa toimivia laitoksia säppiin kesken energiakriisin. Nyt on oltava valmiutta perua tehtyjä päätöksiä, sillä turvallisuus ja ihmisten perustarpeiden tyydyttäminen menevät ilmastoideologian edellä, Purra ilmoittaa.

Käyttämättömissä voimalaitoksissa valtava energiapotentiaali

Perussuomalaiset ovat jo aiemmin vaatineet, että Helsingin voimaloiden lakkautuspäätösten perumisen lisäksi myös varavoimalaitoksia, kuten Fortumin Meri-Porin voimalaitos, on otettava toistaiseksi vakituiseen käyttöön. Suomessa poissa käytöstä olevilla seitsemällä voimalaitoksella on yhteensä 2 000 megawatin sähköteho, eli suurempi kuin Olkiluoto 3:lla.

– Kaiken tämän kapasiteetin tuominen markkinoille näkyisi varmasti sähkön hinnoissa. Jos varareserviä ja kaikkia mahdollisia tuotannon tapoja ei oteta nyt käyttöön, niin milloin sitten, Mari Rantanen kyseenalaistaa.

Voimalaitosten sulkemisen ei pitänyt vaikuttaa hintoihin

Perussuomalaisten ympäristö- ja energiapoliittisessa ohjelmassa varoitettiin jo vuoden 2019 tammikuussa, että kivihiilestä luopuminen luo nostopaineita sähkön ja kaukolämmön hinnalle. Tuolloin Hanasaaren ja Salmisaaren voimalaitoksia hallinnoiva energiayhtiö Helen toppuutteli, että hintojen nousua ei ole ennakoitavissa.

– Sähköpulasta uhkaa kärsiä jo koko Eurooppa. Jos Suomessa sähköntuotantoa järjenvastaisesti lasketaan, miten se ei voi olla nostamatta hintoja? Perussuomalaiset olivat koko ajan oikeassa, Rantanen tähdentää.

Energian saatavuus moraaliposeerauksen edelle

Hanasaaren hiilivoimala suljetaan lähes kaksi vuotta etuajassa ja Salmisaaren voimala jopa neljä vuotta etuajassa.

– Voimaloilla on vielä käyttöikää jäljellä. Niitä ei saa sulkea varsinkaan keskellä energiakriisiä. Energian saatavuus, huoltovarmuus, turvallisuusnäkökulmat ja hintojen kohtuullisuus painavat vaakakupissa enemmän kuin joidenkin puolueiden moraaliposeeraus, Purra sanoo.

SUOMEN UUTISET