Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on tänään jättänyt eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavion johdolla toimenpidealoitteen, jossa vaaditaan lisäresursseja maanpuolustuskoulutukselle sekä lakimuutoksia, joilla muun muassa mahdollistettaisiin Puolustusvoimien aseiden ja ampumatarvikkeiden käyttö Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) koulutuksissa.

Perussuomalaiset nosti maanpuolustuskoulutuksen myös eduskunnan kyselytunnin ykkösaiheeksi. Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri huomautti, että kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, suomalaisten suuri maanpuolustustahto alkoi heti näkyä valtava kysyntänä MPK:n koulutusta kohtaan.

– Kurssit täyttyivät nopeasti, eivätkä läheskään kaikki halukkaat enää mahdu niille, Meri huomautti.

– Arvoisa ministeri, tuetteko perussuomalaisten toimenpidealoitetta maanpuolustuskoulutuksen turvaamiseksi? Meri kysyi puolustusministeri Antti Kaikkoselta (kesk.).

Aloitteeseen suhtaudutaan myönteisesti

Kaikkonen suhtautui myötämielisesti perussuomalaisten aloitteeseen ja totesi, että hallitus on juuri kehysriihessä lisännyt resursseja maanpuolustukseen. Kaikkonen totesi, että hän tulee keskustelemaan lakimuutostarpeista yhdessä ministeriön, pääesikunnan ja MPK:n kanssa.

Meri toivoi, että koko eduskunta suhtautuisi perussuomalaisten toimenpidealoitteeseen yhtä myönteisesti, ja kiinnitti vielä huomiota vapaaehtoisen maanpuolustuksen tilatarpeisiin.

Ampumaradat vähentyneet dramaattisesti

– Moni hioo taitojaan omalla ajallaan ampumaradoilla. Ampumaratojen määrä Suomessa on tippunut rajusti viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Lisäksi ampumaradoilla on erilaisia tiukkojakin ympäristömääräyksiä, ja yhä harvemmalla radalla voi ampua esimerkiksi pitkäpiippuisilla aseilla.

– Aiotte lisätä ampumaratojen määrää esimerkiksi vähentämällä byrokratiaa ja löysentämällä lupaedellytyksiä? Meri kysyi vielä Kaikkoselta.

Kaikkoselta varovaista tukea – ministeri Kari tyrmäsi

Kaikkonen pitäisi itse myönteisenä, että ampumaharrastukseen olisi paremmat mahdollisuudet kuin nykyään, mutta viittasi myös erittäin tiukkoihin ympäristömääräyksiin, joista vastaa ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari (vihr.).

Perussuomalaisten Ville Tavio tarttui tähän ja kysyi ministeri Karilta, miten ampumaratojen ympäristöbyrokratia vähenee, kun tilanne on se, että ampumaratoja tarvitaan kipeästi harjoitteluun.

Ministeri Kari vastasi hyvin lyhyesti.

– Ympäristöministeriöllä ei ole tähän asiaan liittyviä prosesseja tällä hetkellä meneillään, Kari kuittasi.

Suomen Uutiset