Kansanedustaja Minna Reijonen jätti tänään asiasta vastaavan ministerin vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa tahtoo tietää, millaisia riskejä pääministeri Sanna Marin aiheutti Suomelle lupaillessaan Hornet-hävittäjien mahdollista luovuttamista Ukrainalle ilman, että asiasta oli etukäteen keskusteltu presidentin tai kenenkään muunkaan asiasta vastaavan tahon kanssa.

Pääministeri Sanna Marin puhui Kiovassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa perjantaina Suomen Hornet-hävittäjien mahdollisesta luovuttamisesta Ukrainalle. Uutinen pääministerin lausunnosta levisi nopeasti joka puolelle maailmaa, myös Venäjän tietoisuuteen.

– Suomen turvallisuuden varmistaminen on tärkeää. Maltti ja vahva harkinta ovat erityisen tärkeitä puolustusasioissa tilanteessa, jossa Venäjä käy hyökkäyssotaa toisen naapurimaansa kanssa. Presidentille ja puolustusministerille pääministerin lausunnot tulivat yllätyksenä, kertoo Minna Reijonen.

Valtion kannanottojen oltava yhtenäisiä

Reijonen on huolissaan siitä, että hävittäjien luovuttaminen voitaisiin Venäjällä tulkita siten, että niitä lahjoittava maa on mukana sodassa. Tilanteen eskaloituminen on otettava asiassa huomioon, ja Suomen valtion kannanottojen on oltava yhtenäisiä. Tulkinnanvaraisuuksien lausumiseen ei ole varaa.

– Millaisia riskejä pääministerin lausunnolla aiheutettiin Suomelle, kun hävittäjien luovutus otettiin keskusteluun jopa siten, että presidentti tai muut osalliset tahot eivät olleet tietoisia aiheesta, ja miten tätä on Suomen taholta yritetty jälkeenpäin korjata? Reijonen tiedustelee kirjallisessa kysymyksessään.

Suomen Uutiset