Pääministeri Marin oli maanantaina toimittajien haastateltavana Vaasassa. Ylen lähetyksessä hän kiersi taitavasti kaikki toimittajien kysymykset liittyen siihen, oliko hän luvannut Kiovassa lahjoittaa Suomen Hornetit Ukrainaan. Toimittajat yrittivät parhaansa, mutta pääministeri voitti ilmataistelun kierroksillaan ja kaarroksillaan. Tappiolle jääneet toimittajat purkivat pettymystään Ylen livelähetyksessä, mutta mikrofoni oli yhä auki, ja videokuvaa puski eetteriin. Tapauksen tahattomana lopputuloksena Yle onnistui lopulta lähettämään pienen rahtusen verran kriittistä journalismia.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vieraili vaalikiertueellaan Pohjanmaalla maanantaina. Vaasassa hän tapasi mediaa ja kommentoi muun muassa Hornet-hävittäjien mahdollisesta luovuttamisesta Ukrainaan noussutta keskustelua. Haastattelu esitettiin suorana lähetyksenä Yle Areenassa.

Pääministeri Marin olisi itse mieluummin keskustellut paikallisten pohjalaistoimittajien kanssa leppoisasti paikallisista aiheista, mutta toimittajat halusivat kysyä pääministerin Kiovassa antamista lausunnoista Suomen Hornet-hävittäjiin liittyen.

Ainoa toimittaja, joka antoi Marinille edes vähän armoa Horneteista oli ruotsinkielisen Vasabladetin toimittaja, joka tivasi pääministeriltä, miksi tämä ei vieläkään ole opetellut puhumaan ruotsia ja miksi Vaasassa järjestetty tiedotustilaisuus ei ollut kaksikielinen. Kaikki muut toimittajat halusivat puhua Suomen Hornet-hävittäjistä.

HS: ”Miksi päätit ottaa Suomen Hornetit esiin?”

Helsingin Sanomien toimittaja Petja Pelli korosti, että pääministeri Marinille Kiovan lehdistötilaisuudessa esitetty, hävittäjiä koskeva kysymys oli yleisluontoinen, joten siinä ei olisi ollut mikään pakko ottaa Suomen Hornetteja esille.

– Miksi päätit ottaa tuossa vastauksessa Hornetit esiin ilman että presidentti oli asiasta tietoinen?

– Mikä on sinun viesti niille ukrainalaisille, jotka tämän kommentin perusteella olettavat, että Suomesta ehkä aika piankin voisi olla tulossa hävittäjiä Ukrainaan, kun todellinen tilanne on se, että Horneteista aletaan luopua vasta 2025 alkaen?

MTV3: ”Harkitsemattomuutta, yllättävyyttä ja ehkä hiukan outoa”

MTV Uutisten toimittaja Outi Airola oli kiinnostunut samasta asiasta.

– Ettekö näe mitään harkitsemattomuutta siinä, että nostitte Hornetit esiin, koska kuitenkin Suomen puolella ministereitä myöten sitä pidettiin yllätyksellisenä ja ehkä hiukan outona?

– Ymmärrättekö kuitenkin sen, että ihan tavallinen kansa hiukan hätääntyi siitä, että me emme ole vielä Natossa ja nyt luvataan jo meidän Hornetteja Ukrainaan?

Kovin kattavaa vastausta pääministeriltä ei näihin kysymyksiin tullut. Sanna Marin vetäytyi siilipuolustukseen.

– Kukaan ei ole luvannut Hornetteja yhtään mihinkään, napautti pääministeri Marin napakasti.

Ilmavoimat aikoo käyttää Hornetit loppuun

Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Juha-Pekka Keränen kertoo, että Suomen puolustusvoimissa ei ole keskusteltu mahdollisesta Hornet-hävittäjien luovuttamisesta Ukrainalle.

– Suomen puolustuksen kannalta Puolustusvoimilla ei ole varaa luopua Hornet-kalustosta ennen kuin korvaava F-35-järjestelmä on saatu operatiiviseen käyttöön, kenraalimajuri Keränen kertoo Helsingin Sanomille.

Jokaista hävittäjää tarvitaan Suomessa ja jokaiselle Hornetilla on tarkka käyttösuunnitelma siihen asti, kunnes lentotunnit tulevat täyteen. Sen jälkeen hävittäjien käyttöikä on lopussa metallin väsymisen vuoksi.

– Ne alkavat olla niin sanotusti loppuun lentäneitä. Rakenteiden materiaali väsyy, eikä sen saattaminen turvalliseen käyttökuntoon ole taloudellisesti kannattavaa, kertoo koko uransa konetyypin kanssa työskennellyt insinöörikenraalimajuri Kari Renko MTV3 Uutisille.

Keskusteliko Sanna Marin Suomen Horneteista Zelenskyin kanssa?

Ylen toimittaja tivasi pääministeri Sanna Marinilta, oliko hän käynyt Ukrainassa kahdenkeskisiä keskusteluja Suomen Hornetien lahjoittamisesta, vai nousiko asia esille vasta Kiovan lehdistötilaisuudessa, kun STT:n toimittaja Jecaterina Mantsinen kysyi hävittäjien luovuttamisesta hyvin yleisellä tasolla, Suomen Hornet-hävittäjiä lainkaan mainitsematta.

– Kävittekö te näistä (Suomen) Horneteista keskustelua Zelenskyin tai muiden kanssa Ukrainassa? Vai nousiko tämä puheeksi vasta siinä tiedotustilaisuudessa, jonka te piditte Kiovassa? kysyi Ylen toimittaja pääministeri Marinilta Vaasassa.

Pääministeri Marin vastasi kireän kuuloisella äänellä, että ”kovasti muista puolueista on mutkia vedetty suoriksi ja minun suuhuni sellaisia sanoja laitettu joita en ikinä ole sanonut”.

Pääministeri kiersi toimittajan kysymyksen ja keksi omansa

Seuraavaksi Ylen toimittaja kysyi pääministeri Marinilta Suomen Hornet-hävittäjien Ukrainalle lahjoittamiseen liittyen, että ”olitteko käyneet tästä asiasta minkäänlaista keskustelua kenenkään muun kanssa täällä Suomessa”. Marin kiersi kysymyksen määrittelemällä sen ihan itse uudestaan (Ylen video 15 minuutin kohdalta alkaen).

– Keskustelua siitä, että tapaan presidentti Zelenskyin ja menen Ukrainaan? kysyi pääministeri Marin.

– Ei, vaan asiaa Horneteista, täsmensi Ylen toimittaja.

Toimittajien epätoivoisista välihuudoista huolimatta pääministeri Marin jatkoi itse määrittelemäänsä kysymykseen vastaamista ja sanoi, että tasavallan presidentti ja hallituksen ”viisikko” ovat olleet täysin tietoisia siitä, että hän ja ministeri Maria Ohisalo (vih) aikovat vierailla Ukrainassa. Hornet-asiaan hän ei vastannut mitään.

Toimittajat jäivät purkamaan pettymystään – mikki auki

Pääministeri Marinin poistuttua huoneesta toimittajat jatkoivat keskustelua keskenään. Heiltä jäi ehkä huomaamatta, että mikrofoni on yhä päällä ja kaikki sanottu menee suoraan livelähetykseen.

– Taitavasti hän kiertää, puuskahti MTV-uutisten Outi Airola Marinin liukastelun jälkeen.

– Siinä ehkä suurin epätotuus oli siinä se, ettei siellä ollut sanottu mitään uutta, koska siis sehän on ihan eri asia ulkopolitiikassa vastata johonkin yleiseen kysymykseen hävittäjistä sanomalla, että ”en linjaa tästä mitään”, jatkoi Helsingin Sanomien Petja Pelli.

Yle poisti mielenkiintoisimman osuuden

Eetteriin lipsahtanut loppu ei näy enää Yle Areenassa tallessa olevasta versiosta, mutta netissä kiertää livelähetyksestä kaapattuja otteita.

Vaihingon myötä Yle onnistui lopulta lähettämään pienen rahtusen verran kriittistä journalismia. Sen myötä kukaan ei voi enää väittää, ettei Yle vahingossakaan julkaise hallituskritiikkiä. Kyllä julkaisee – nimenomaan vahingossa.

SUOMEN UUTISET