Helsingin Sanomien todella kummallisia tuloksia syytävästä vaalikoneesta on käyty viime päivinä vilkasta keskustelua. Yhtiö joutui tänään julkisuuden paineessa julkaisemaan vaalikoneensa lähdekoodin.

Kolme päivää sitten Suomen Uutiset kertoi HS-vaalikoneen rankaisevan ankarasti, ellei ehdokas kannattanut sukupuolten moninaisuutta. Kuluvien päivien aikana yhä useampi on paheksunut aivan omia tuloksiaan suoltavaa HS-vaalikonetta. Tänään ollaan siinä pisteessä, että Yleisradion entinen toimitusjohtaja, viestintäalan yrittäjä Mikael Jungner käytännössä syyttää yhtiötä äänestäjien manipuloinnista.

Jungner kirjoittaa: ”Hesarin vaalikone on esimerkki siitä, miten tehokkaasti äänestäjiä voidaan vaalikoneita ”virittämällä” manipuloida. Nyt olisi lainsäätäjän syytä herätä. Medialle tarvitaan sekä velvoite avata vaalikoneiden suosituslaskennan mallit että kielto manipulointiin.”

Kansanedustaja, diplomi-insinööri Lulu Ranne (ps.) on useita kertoja moittinut HS-vaalikonetta julkisesti. Hän vaatii vaalikoneen korjaamista.

Espoolainen diplomi-insinööri Hannu Järvinen (ps.) ruotii vaalikoneen omituista toimintaa. Hänen mukaansa kyseessä on ”järjetön algoritmi, joka tuottaa sattumanvaraisia tuloksia.”

Oikeustieteiden professori Mikko Vuorenpää oli aiemmin kutsunut vaalikonetta ”yhtä painotetuksi kuin Hesari muutenkin”.

Manipulaatiosyytösten vyöry on lopulta Helsingin Sanomille liikaa. Se joutuu pakotettuna julkaisemaan tekeleensä lähdekoodin.

Tapaus on HS:lle äärimmäisen nolo ja kiusallinen. Se on yksi isku lisää jo aiemmin erittäin kovia kolhuja saaneen lehden uskottavuudelle.

Välillä HS rämpii turvallisuussalaisuuksien paljastamisten suossa, välillä känninen päätoimittaja kaahaa niin holtittomasti, että talon omien turvamiesten on pantava leikille loppu.

SUOMEN UUTISET