Saksassa vaaditaan päivittäin mielenosoituksissa AfD-puolueen kieltämistä. Kansalaiset nostatti kaduille vasemmistolaisen Correctiv-toimittajayhteisön salakuunteluun perustuva väite, että puolue suunnittelee miljoonien maahanmuuttajien karkottamista. Media tarttui innokkaasti aiheeseen. Perustuslakioikeutta vaaditaan perumaan puolueen Thüringenin osaston johtajalta kansalaisoikeudet.

Salakuuntelu toteutettiin marraskuussa potsdamilaisessa hotellissa, jossa yksityishenkilöt keskustelivat mahdollisuudesta saada luvatta tulleet, rikoksiin syyllistyneet siirtolaiset ja vaarallisiksi luokitellut islamistit ja antisemitistit pois Saksasta.

Potsdamin keskustelussa oli käsitelty Correctivin salakuuntelun mukaan myös mahdollisuutta purkaa tarvittaessa karkotettavaksi määrättyjen henkilöiden kaksoiskansalaisuus.

Myös Scholz vaati karkotuksia

Teema ei ole vieras myöskään Saksan hallitukselle, jossa mietittiin vastaavanlaista ratkaisua terrorijärjestö Hamasin kannattajien protestoitua avoimen juutalaisvastaisesti Israelin Gazaan kohdistamia vastatoimia.

Halu päästä eroon epätoivotuista tulijoista on ollut muutoinkin usein keskustelujen aiheena.

Liittokansleri Olaf Scholz (sd) vaati lokakuussa Spiegel-lehden haastattelussa laittomasti maahan tulleiden, rikoksiin syyllistyneiden ja hylkäyksen hakemuksilleen saaneiden turvapaikanhakijoiden laajamittaista ja nopeaa karkottamista.

Sisäministeri Nancy Faeser on ehdottanut rikollisten perheklaanien jäsenten ja omaisten karkottamista. Sama koskee terroristisen järjestön jäseniä.

Piilokameroita ja vääriä nimiä

Facebookin faktantarkastajiin kuuluvan ja osin sisäministeriön alaisen poliittisen kasvatuksen keskusviraston rahoituksella toimivan vasemmistolaisen Correctiv-toimittajayhteisön vakoilija kirjautui Potsdamissa kokoushotelliin väärällä henkilöllisyydellä.

Apua salaiseen operaatioonsa toimittajayhteisö kertoo saaneensa Greenpeacelta. Se kertoo raportissaan avoimesti piilokameroista, joita sijoitettiin hotellin ympärille ja mahdollisesti myös sisälle.

Yksi teleobjektiivilla varustettu kamera pystytettiin lähellä hotellin rantaa sijainneelle saunalautalle. Keskustelujen sisältö kirjattiin muistinvaraisesti laadittuun pöytäkirjaan.

Kiista ”deportation”-sanasta

Vakoilun kohteeksi joutuneeseen tilaisuuteen kutsuttujen noin 30 henkilön joukkoon kuului muun muassa politikasta kiinnostuneiden yrittäjien lisäksi puolenkymmentä CDU:n ja AfD:n jäsentä.

Erityisen huomion kohteeksi Correctiv otti AfD:n jäsenten ohella äärioikeistolaisen Identitäre-liikkeen itävaltalaisen aktivistin Martin Sellnerin, joka on tullut tunnetuksi muun muassa laittomien siirtolaisten pakkopalauttamista käsittelevästä kirjastaan.

Correctiv väitti Sellnerin käyttäneen maasta poistamisesta puhuessaan Saksassa erittäin pahankaikuista ”deportation”-termiä, jolla tarkoitetaan juutalaisten kuljetuksia natsi-Saksassa.

Sellner kuitenkin kiisti itävaltalaisen AUF1-televisiokanavan haastattelussa käyttäneensä kyseistä sanaa.

Verrattiin natsien konferenssiin

Sellner muistutti, että laittomien siirtolaisten palauttamisesta käydään parhaillaan Euroopassa ja muualla maailmassa laajaa keskustelua.

Correctivin mukaan Potsdamin keskustelussa oli kyse miljoonan tai peräti miljoonien maahanmuuttajien ”deportaatiosta”. Sama on toistunut usein myös saksalaismedian uutisoinnissa ja torstaina asiasta käydyssä liittopäiväkeskustelussa.

Tilaisuuden ”natsihenkisyyttä” vahvistettiin korostamalla, että kokouspaikka sijaitsi vain kahdeksan kilometrin päässä Wannsee-talosta, jossa natsit päättivät vuonna 1942 Euroopan juutalaisten lopullisesta tuhoamisesta.

Tarkoitus pyhitti keinot

Correctivin paljastukset on nostettu saksalaisessa mediassa päivästä toiseen ykkösuutisiin. Tiedonhankinnan laittomiin menetelmiin, salakuunteluun ja salakatseluun, ei ole puututtu.

Massiivinen uutisointi on tuottanut toivotun tuloksen: Saksassa on järjestetty lähes päivittäin mielenosoituksia, joissa syytetään AfD:tä natsipuolueeksi ja vaaditaan sen kieltämistä.

Puolueen puheenjohtaja Alice Weidel kiisti tiedotustilaisuudesssan, että puolueella olisi ollut mitään tekemistä Potsdamin kokouksen kanssa. Puolue kuitenkin kannattaa laittomien tulijoiden, rikoksiin syyllistyneiden ja itselleen pelkästään sosiaaliturvaa hakevien karkottamista.

Kaksoiskansalaisilta on peruttava tarvittaessa Saksan kansalaisuus. Turvapaikka on annettava Weidelin mukaan vain niille ihmisille, jotka sitä aidosti tarvitsevat.

Muistuttaa DDR:n toisinajattelijoiden vainoa

Correctivin tapa urkkia tietojaan muistuttaa Weidelin mukaan entisen DDR:n toimintaa toisinajattelijoita vastaan. Se kielii hallituksen pelosta. Poliittiset kilpailijat on saatava pois pelistä keinolla millä hyvänsä.

Kansalaisia massoittain kaduille saanut ”salaisen suunnitelman” paljastus ylsi myös näyttämölle. Berliiniläisessä Berliner Ensemble -teatterissa esitettiin keskiviikkona Correctivin raportin pohjalta näytelmä, joka välitettiin suorana 40 teatteriin ympäri Saksaa.

Näyttelijöiden ja katsojien yhteiseen ”Kaikki yhdessä fasismia vastaan” -huutoon päättynyt esitys oli loppuunmyyty.

Sisäministeri lupaa kiskoa hampaat

AfD:n vastaisten mielenosoitusten järjestäjiin kuuluvat Saksassa muun muassa kirkot, ay-liike, Antifa sekä monet lähes pelkästään AfD:n vastustamiseen keskittyvät ryhmät.

Liittokansleri Scholz ja ulkoministeri Annalena Baerbock (vihr) osallistuivat AfD:n vastaiseen tapahtumaan kotikaupungissaan Potsdamissa.

AfD:n arvostelussa kaikki pidikkeet ovat pudonneet. Liberaalien johtoon kuuluva Marie-Agnes Strack Zimmermann sanoo AfD-puoluetta ”kärpäsiä kerääväksi suureksi paskaläjäksi”. Sisäministeri Faeser kuvasi liittopäivillä käydyssä keskustelussa Potsdamin kokousta ”osoitukseksi natsi-ideologiasta” ja lupasi ”kiskoa hampaat julkisissa viroissa ja töissä olevilta perustusalain vihollisilta”.

Syyrialaiset halutaan jo kotimatkalle

AfD-liittopäiväryhmän puheenvuoron käyttänyt Bernd Baumann myönsi puolueensa olevan sellaisten maahantulijoiden ja pakolaisten palautusten kannalla, jotka eivät tarvitse turvapaikkaa ja jotka syyllistyvät rikoksiin.

Hän mainitsi esimerkkinä 280 000 hylkäyksen saanutta ja jo aikoja sitten Saksasta poistumaan määrättyä turvapaikanhakijaa sekä yli 600 000 syyrialaista sotapakolaista, jotka voisi palauttaa takaisin Syyriaan, koska sota on päättynyt.

AfD:n suosion syyksi Baumann luetteli hallituksen epäonnistumisen niin talous-, energia- kuin maahanmuuttopolitiikassaankin.

Oppositiossa istuvan kristillisdemokraattisen ryhmän edustaja Thorsten Frei muistutti, että syy AfD:n suosioon löytyy myös hallituksesta, jonka toimintaan 80 prosenttia saksalaisista on tyytymättömiä.

Puoluejohtajalta halutaan poistaa kansalaisoikeudet

Jo yli 1,3 miljoonaa saksalaista on allekirjoittanut aloitteen, jossa vaaditaan liittohallitusta tekemään perustuslakituomioistuimelle esitys AfD:n Thüringenin puolueosaston johtajan Björn Höcken kansalaisoikeuksien kumoamisesta.

Kansalaisoikeuksien poistaminen on perustuslain mukaan mahdollista, jos henkilö todetaan perustuslain viholliseksi. Näin ei ole kuitenkaan koskaan vielä tehty.

Käytännössä Thüringenin osavaltion suosituimman puolueen puheenjohtaja menettäisi silloin äänestys- ja vaalioikeutensa, ehkä myös opettajan virkansa.

AfD:n kannatus on Thüringenissä ja muualla itäisessä Saksassa 31-36 prosenttia ja koko Saksassa 21-24 prosenttia. Puoluetta äänesti viime liittopäivävaaleissa yli 10 miljoonaa ihmistä. Silloin sen kannatus oli puolta pienempi.

Thüringenissä, Sachsenissa ja Brandenburgissa pidetään osavaltiovaalit syykuussa. Niissä kaikissa AfD on tällä hetkellä suosituin puolue.

Kotimaantiedustelu saa kaikki keinot käyttöön

Sisäministeri Faeserin alainen kotimaantiedustelu on luokitellut AfD:n Brandenburgin ja Sachsenin puolueosastot varmennetusti oikeistoradikaaleiksi.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kotimaantiedustelu voi muun muassa vakoilla puolueen toimintaa kaikilla salaisen palvelun menetelmillä, kuten kuuntelemalla ja lukemalla viestiliikennettä, ujuttamalla puolueeseen omia agenttejaan ja värväämällä puolueen organisaatiosta itselleen tiedonantajia.

Luokituksia on odotettavissa myös muissa osavaltioissa.

Pertti Rönkkö, Berliini