Aseluvat perutaan, rahavirrat kuivataan, matkustaminen ulkomaille kielletään, uskottomat virkamiehet erotetaan. Sisäministeri Nancy Faeser (sd) kääntää Saksassa turbovaihteen päälle taistelussa oikeistoradikaaleja ja sellaisiksi epäiltyjä vastaan. Arvostelijat syyttävät ministeriä hätävarjelun liioittelusta ja oikeusvaltioperiaatteeseen sopimattomasta mielipiteenvapauden rajoittamisesta.

Saksan sisäministeriö julkaisi yhdessä kotimaantiedustelun ja keskusrikospoliisin kanssa uudet tiukat toimintaohjeet äärioikeistolaisuuden kitkemiseksi.

Äärioikeistolaisuudella tarkoitetaan tässä yhteydessä käytännössä ennen kaikkea demareita, vihreitä ja liberaaleja kauhistuttavalla vauhdilla suosiotaan kasvattavaa AfD-puoluetta.

Kaikki keinot sallittu

Peittelemättömästä AfD-antipatiastaan tunnetun sisäministeri Nancy Faeserin (sd) mukaan äärioikeistolaisuus on demokraattisen oikeusvaltion suurin uhka. Sen lyömiseksi on käytettävä kaikki keinot.

– Haluamme tuhota oikeistoradikaalien verkostot, kuivattaa heidän tulonsa ja viedä heidän aseensa, ministeri vannoi esitellessään toimintaohjelmaa yhdessä alaisiinsa kuuluvien kotimaantiedustelun johtajan Thomas Haldenwangin ja Saksan keskusrikospoliisin johtajan Holger Münchin kanssa.

Potkut virasta uskottomille

Toimintaohjelmaan sisältyy muun muassa kohta, jonka perusteella perustuslain vastaiseksi luokiteltuun puolueeseen kuuluva virkamies voidaan erottaa virastaan nopeasti ja mutkattomasti.

Tähän asti virkamiehen erottaminen on edellyttänyt oikeuden päätöstä, mutta uuden suunnitelman mukaan se voitaisiin tehdä yksinkertaisena kurinpitotoimena.

Käytännössä hallitus varoittaa tällä tavalla poliiseja, opettajia, tuomareita ja muita virkamiehiä ja sellaiseksi aikovia AfD:n jäsenyydestä. Virkavala velvoittaa pysymään irti äärioikeistolaisuudesta ja radikaaleista esiintymisistä myös eläkkeellä.

Aselupa perutaan

Monikaan ei halua osallistua sellaisen puolueen toimintaan, jonka jäsenyys estää uralla etenemisen tai vie työpaikan ja toimeentulon.

Perustuslain viholliseksi epäillyn äärioikeistolaisen puolueen jäseniltä perutaan uuden ohjeen mukaan myös aseenkantolupa.

Miljoonat metsästyksestä ja ammunnasta kiinnostuneet saksalaiset pakotetaan miettimään tarkoin, kannattaako kuulua hallituksen tarkailulistalle asettamaan oppositiopuolueeseen.

AfD:n kieltämistä vaatineeseen mielenosoituksiin on osallistunut myös liittokansleri Olaf Scholz (sd).

Rahavirrat suurennuslasin alle

Saksaan perustetaan ”varhaisen havaitsemisen yksikkö” seuramaan ja tutkimaan ääriryhmien rahaliikennettä.

Pankit aiotaan ”herkistää” tunnistamaan äärioikeistolaisten rahavirtoja.

Myös kotimaantiedustelulle ja talouden tarkasusvirastolle annetaan lisää operatiivisia oikeuksia oikeistolaisen rahan liikkeiden valvomiseksi ja rahahanojen tukkimiseksi. Eräitä tulonlähteitä ovat muun muassa konsertit ja materiaalikauppa.

Sisäministeriö haluaa muuttaa lain sellaiseksi, että epäilyttävän puolueen tai ryhmän rahavirtojen kontrolloimiseen riittää pelkästään viranomaisten itse määrittelemä ”potentiaalinen vaarallisuus”.

Nyt valvontaan tarvitaan oikeuden toteama näyttö tarkkailtavan ryhmän pyrkimyksestä kansakiihotukseen ja väkivaltaan.

Lahjoittajat eivät saa jäädä tuntemattomiksi

Esimakua tulevasta saatiin jo Baijerissa, jossa eräs säästöpankki ei hyväksynyt asiakkaansa AfD:lle tekemää sadan euron tilisiirtoa sillä perusteella, että lahjoituksen saaja on ”äärioikeistolainen puolue”.

Pankki selitti myöhemmin kirjettään vahingoksi, mutta todellisuudessa sen toiminta vastasi hyvin yleistä ajattelutapaa ja tulevaa käytäntöä.

Sisäministerillä on asiaan tiukka linja. Hänen mukaansa kukaan äärioikeistolaiselle puolueelle rahaa lahjoittava ei saa jäädä tuntemattomaksi.

Poliisille lisää oikeuksia somessa

Erityisen ponnekkaasti ministeriö aikoo valvoa sosiaalista mediaa ja nettijulkaisuja.

Tarkkailun kohteiksi otetaan etenkin ”manipulointitarkoituksiin ja demokratiaa heikentämää tarkoitetut” sivustot, väärennetyt tilit ja tekoälyn avulla rakennetut keinotekoiset kattavuudet ja kuvat.

Saksan keskusrikospoliisille luvataan lisää henkilöstöä ja kapasiteettia internetissä ja muualla digitaalisessa ympäristössä tehtävään jäljitykseen ja rikostutkintaan.

Keskusrikospoliisin yhteydessä toimivaa digitaalisen median ilmiantokeskusta tullaan laajentamaan.

Perustuslakioikeutta suojattava AfD:ltä

Saksan perustuslakia aiotaan suojella ”epädemokraattisilta voimilta”, kuten esimerkiksi äärioikeiston yrityksiltä vaikuttaa perustuslakituomareiden valintaan.

Taustalla vaikuttaa hallituksen pelko, että AfD voisi mahdollisen vaalivoiton jälkeen saada omia ehdokkaitaan perustuslakituomareiksi tai estää määrävähemmistöllään muiden puolueiden ehdokkaiden nimityksen.

Sisäministeriössä kauhistutaan ajatuksesta, että myös AfD:llä olisi perustuslakituomioistuimessa tuomareina ”omia” miehiään ja naisiaan.

Matkustuskielto oikeistoradikaaleille

Oikeistoradikaalien matkustamista halutaan rajoittaa.

– Äärioikeistolaista vihaa ei saa viedä Saksasta eikä sellaista saa tuoda Saksaan, todetaan toimintasuunnitelmassa.

Kiellosta on tuore esimerkki Brandenburgista, jossa osavaltion sisäministeri aikoo määrätä Schengenin sopimuksesta huolimatta Identitäre-liikkeen johdossa toimineelle itävaltalaiselle kirjailijalle Martin Sellnerille maahantulokiellon Saksaan.

Sellner oli osanottajana marraskuussa Potsdamissa vasemmistolaisen toimittajakollektiivi Correctivin vakoilemassa tilaisuudessa.

Eräs siellä käydyn keskustelun aihe oli rikoksiin syyllistyneiden ja laittomasti maahan tulleiden siirtolaisten palautusmahdollisuudet takaisin kotimaihinsa.

Tavoitteena AfD:n kasvun estäminen?

Saksassa alkoi protestien sarja toimittajien julkaistua valikoimiaan otteita keskustelujen potsdamilaisessa hotellissa käytyjen siirtolaiskeskustelujen sisällöstä.

Koska tilaisuudessa oli kymmenien osanottajien joukossa myös muutama AfD:n jäsen, yli miljoona saksalaista lähti massiivien mediarummutksen jälkeen kaduille vaatimaan sen kieltämistä. Protestit jatkuvat yhä.

Osa osanottajista on haastanut toimittajakollektiivin oikeuteen väärien tietojen levittämisestä. Correctiv on perunut joitakin väittämiään mutta kieltäytynyt julkistamasta keskustelun koko sisältöä.

Keskustelussa spekuloidaan sisäministeriön ja kotimaantiedustelun toimien yhteyttä Potsdamin salakuunteluun ja jopa historian valossa massiivisiin mielenosoituksiin.

Onhan kaikissa punaisena lankana sama tavoite; oppositiossa olevan AfD:n kannatuksen kasvun leikkaaminen ja viime kädessä koko puolueen kieltäminen.

Apua äärioikeistolaisten tunnistamiseen

Sisäministeriö haluaa lisätä paineita ravintoloita ja hotelleja kohtaan, jotta ne eivät vuokraisi tilojaan äärioikeistolaisille. Apua tilaisuuden estämiseen ne saavat apua kotimaantiedustelulta ja poliisilta.

Joidenkin ravintoloiden ikkunoissa näkyy jo tarroja, joissa ilmoitetaan, että AfD:n kannattajat eivät ole tervetulleita.

Brandenburgin Ravintola- ja hotelliliitto on julkaissut joitakin vuosia sitten kuvitetun oppaan, jonka avulla ravintoloitsijat voivat tunnistaa vaatteista ja merkeistä äärioikeistolaisia.

Ravintoloita neuvotaan pyytämään epäselvässä tilanteessa tunnistamisapua tarvittaessa myös paikalliselta Antifalta.

PERTTI RÖNKKÖ, BERLIINI