Ison-Britannian korkein oikeus julisti lainvastaiseksi hallituksen suunnitelmat lähettää turvapaikanhaklijat Ruandaan ja käsitellä heidän anomuksensa siellä. Pääministeri Rishi Sunak aikoo kuitenkin pitää äänestäjille antamansa lupaukset laittoman maahantulon estämiseksi. Jos muu ei auta, Britannia eroaa Euroopan ihmisoikeussopimuksesta.

– Olen valmis muuttamaan lakeja ja tarkastelemaan uudelleen maamme kansainvälisiä suhteita raivataksemme esteet tieltämme. En salli ulkomaisen tuomioistuimen estää näitä lentoja (Ruandaan), pääministeri Rishi Sunak totesi keskiviikkona CNN:n mukaan ja ilmaisi näin tyytymättömyytensä korkeimman oikeuden päätökseen.

Korkein oikeus korosti päätöksessään, ettei Euroopan ihmisoikeussopimus ECHR (European Convention on Human Rights) ole ainoa, jonka nojalla se arvioi konservatiivihallituksen suunnitelmaa.

Muutkin kansainväliset sopimukset ja Britannian lainsäädäntö suojaavat pakolaisia ja turvapaikanhakijoita, jotta nämä eivät joutuisi karkotetuiksi ilman takuita turvallisuudestaan.

Lait ajan tasalle

Monet konservatiivipuolueen oikean laidan kulkijat ovat kuitenkin suunnitelleet vaativansa eroa ihmisoikeussopimuksesta, jos oikeuslaitos jatkossakin estää turvapaikanhakijoiden lähettämisen pois Britanniasta.

Maanantaina erotettu sisäministeri Suella Braverman ehtikin jo Twitterissä vaatimaan toimenpiteitä, koska lainsäädäntö ei ole enää ajan tasalla.

Braverman ehdotti ”hätälakien säätämistä”, koska ”nykyisessä oikeusjärjestelmässä laittoman maahanmuuton hillitseminen ei ole mahdollista”.

SUOMEN UUTISET