Outokummun Seudun päätoimittaja Kari Kauppinen otti kantaa 16.11. pääkirjoituksessaan Venäjältä tulevien turvapaikanhakijoiden määrän kasvuun. Hänen mielestään ”rajalla ollaan jo myöhässä”. Kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee päätoimittajan tulkintaa tilanteesta.

Kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä on ollut mukavaa lukea Outokummun paikallislehden muuttunutta linjaa uuden hallituksen aloitettua. Nykyisin Outokummun Seutukin ottaa kantaa valtakunnanpolitiikkaankin kiihtyvään tahtiin, kun aiemmin pääpaino oli paikallisuudella.

Antikainen odotteli samaa otetta vuosina 2019–2023, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan, koska keskustelua tarvitaan aina. Antikainen on kuitenkin eri mieltä päätoimittaja Kari Kauppisen tilannekuvasta.

– Rajalla ei todellakaan olla myöhässä, ja kerrottakoon, että myös oppositio kiitteli hallitusta aiheesta kyselytunnilla 16.11. Tämä hallitus on reagoinut mahdollisimman nopeasti tilanteeseen ottamalla käyttöön rajalain viime kaudella hyväksytyn pykälän ensimmäistä kertaa lain hyväksymisen jälkeen. Päätoimittajan toivoisin tuntevan päätöksentekoprosessia edes sen verran, että levitetty tieto olisi paikkansapitävää. Rajoja ei pysty sulkemaan tekstarilla eikä ilman normaalia päätöksentekoprosessia, Antikainen vastaa Kauppiselle.

Raja on kiinni ja maahan ei pääse

Hallituksen sisällä vallitsee yhteisymmärrys isänmaan turvallisuuden takaamisesta, ja kaikki on tehty niin nopeasti kuin on ollut mahdollista. Lisäksi hallitus on valmis kaikkiin mahdollisiin toimiin, jotta turvapaikanhakijoiden virta itärajalla saadaan poikki. Hallitus tiedotti 16.11., että Suomi sulkee itärajan rajanylityspaikkoja. Paikkoja suljettiin viime perjantain ja lauantain välisenä yönä. Valtioneuvosto teki päätöksen sulkea Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran ja Niiralan rajanylityspaikat.

– Lisäksi hallitus on päättänyt keskittää mahdolliset kansainvälisen suojelun hakemukset Sallan ja Vartiuksen rajanylityspaikoille. Myös nämä paikat voidaan sulkea, jos tilanne niin vaatii. Tätä kirjoittaessa ei niin vielä ole käynyt, mutta voin vakuuttaa, että valmisteluja on tehty koko ajan – myös viikonloppuna ja tämän ilmestyessä asia voi olla jo käsitelty. Tilanne elää koko ajan, ja asemia voidaan sulkea myös lyhyeksi aikaa.

– Näiden kaikkien toimien lisäksi Suomi viestii eri kielillä ja kanavilla myös maahan pyrkiville, että raja on kiinni ja maahan ei pääse, Antikainen toteaa.

Isänmaan turvallisuus on yhteinen asia

Rajalakiin tehtiin jo viime vaalikaudella muutoksia, joiden työkaluja otetaan nyt käyttöön ensimmäistä kertaa. Lainsäädäntö on jo nyt sillä tasolla, että vihamieliseen hybridivaikuttamiseen kyetään puuttumaan. Suomi voi sulkea koko itärajansa. Antikainen antaa tästä kiitoksen laajalle puolueiden yhteisymmärrykselle eduskunnassa. Isänmaan turvallisuus on yhteinen asia.

– Päällä oleva tilanne on vakava, ja se on hoidettava alta pois. Kun tilanne on ohi, ehdotan, että rajalaki käydään vielä uudelleen Rajavartiolaitoksen kanssa läpi ja tehdään muutoksia tai lisätään rajan toimivaltuuksia, jos niille on vielä tarve.

– Kiitän erityisesti Rajavartiolaitosta ja kaikkia rajamme miehiä ja naisia työstänne isänmaamme turvallisuuden eteen. Ajat eivät ole helppoja, mutta hallitus ottaa tilanteen sen vaatimalla vakavuudella, ja teitä kuullaan ainakin niin kauan kuin tämä hallitus on vallassa, Antikainen vakuuttaa.

Suomen Uutiset