Brittihallituksen taistelu laitonta maahanmuuttoa vastaan muuttuu sanoista teoiksi: sosiaalisen median jätit poistavat palveluistaan ihmissalakuljettajien rikolliset houkutusviestit – ja maahan luvattomasti saapuneet karkotetaan. Jos korkein oikeus syksyllä niin päättää, myös koko turvapaikkaprosessi viedään Euroopan ulkopuolelle.

Brittihallitus ilmoitti sunnuntaina sopineensa pääministeri Rishi Sunakin johdolla sosiaalisen median yhtiöiden kanssa vapaaehtoisista toimista, joilla rikollisten jakama Englannin kanaalin laittomaan ylitykseen liittyvä materiaali poistetaan somekumppaneiden palveluista.

Kyse on informaatiosta, jonka avulla ahneet rikolliset huijaavat haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä maksamaan laittomasta ja vaarallisesta matkasta saarivaltakuntaan.

Rikollisten tuottama somesisältö voi olla alennuksia isommille ryhmille, vapaamatka lapsille tai vaikkapa tarjouksia väärennetyistä asiakirjoista. Maksua vastaan voidaan valheellisesti ”taata” turvallinen kanaalin ylitys.

Laittomasti maassa oleskelevat ulos maasta

Konservatiivihallitus ja pääministeri Sunak ovat muutenkin olleet ahkerasti lunastamassa vaalilupauksiaan, sillä laitonta siirtolaisuutta rajoittava lakipaketti (Illegal Migration Bill) läpäisi parlamentin äänestyksen viimein heinäkuun loppupuolella.

Laittomasti Isoon-Britanniaan yrittävä pidätetään ja hänet palautetaan kotimaahansa tai niin sanottuun ”turvalliseen” kolmanteen maahan. Luvatta maahan tullut henkilö ei voi enää hakea turvapaikkaa Isosta-Britanniasta eikä hän voi myöskään palata saarivaltakuntaan.

Vuonna 2022 Englannin kanaalin ylitti laittomasti 45 000 parempaa elämää etsivää ihmistä.

”Turha matka jää tekemättä”

Hallitus on periaatteessa sopinut turvapaikkamenettelyn siirtämisestä Ruandaan ja pakolaisstatuksen hakijoiden lähettämisesti sinne.

Brittituomioistuin on katsonut menettelyn olevan laiton. Brittihallitus kuitenkin toivoo, että sen omaksuma näkemys voittaa korkeimmassa oikeudessa.

Konservatiivihallituksen kantava ajatus uusien maahanmuuttolakien taustalla on se, että ”jos ihmiset tietävät, ettei heillä ole mitään mahdollisuutta jäädä Isoon-Britanniaan, niin he eivät myöskään laita koko elämäänsä peliin ja maksa rikollisille tuhansia puntia turhasta matkasta tänne”.

Turvapaikanhakijoille halvempaa asumista

Korkeimman oikeuden syksyistä ratkaisua odotellessa Sunakin hallitus haluaa leikata turvapaikanhakijoiden veromaksajille aiheuttamia kustannuksia. Hotelleissa nyt asuville 51 000 asiansa käsittelyä ja päätöstä odottavalle etsitään halvempia majoitusratkaisuja.

Turvapaikanhakijoita pyritään majoittamaan entisiin sotilaskiinteistöihin ja esimerkiksi asuntolaivoihin tai -proomuihin. Ensimmäiset 50 miestä on jo näinä päivinä asutettu Ruotsista vuokrattuun proomuun.

Asuntoproomu on herättänyt vastustusta muun muassa siksi, että ahtaiden käytävien takia aluksen paloturvallisuus on kyseenalainen ja yhden hengen hytteihin on tarkoitus asuttaa kaksi henkilöä.

SUOMEN UUTISET