Parlamenttivaalit lähestyvät uhkaavasti ja monikulttuurista Britanniaa johtavan konservatiivipuolueen kannatus mataa. Pääministeri Rushi Sunak päätti tehdä asialle jotakin ja laittoi hallituksensa uuteen uskoon. Sisäministeri sai lähteä, monen muun tehtävät vaihtuvat ja ulkoministeriksi nousee todellinen yllätysnimi.

Britannian konservatiivinen pääministeri Rishi Sunak taipui julkisen paineen alla ja erotti sisäministeri Suella Bravermanin maanantaina. Braverman herätti närää syyttämällä poliisia liian lepsusta otteesta mielenosoittajia kohtaan, kun kymmenet tuhannet protestoivat kaduilla palestiinalaisten puolesta.

Bravermanin erottaminen on osa hallituksen uudelleenjärjestelyjä ja se liittynee parlamenttivaaleihin, jotka on lain mukaan pidettävä viimeistään tammikuussa 2025. Useiden ministereiden asema hallituksessa tulee johtavien brittimedioiden tietojen mukaan muuttumaan.

Valta uhkaa vaihtua Britanniassa

Työväenpuolue on toistaiseksi gallupjohdossa ja Sunak reagoi nyt kaikin mahdollisin keinoin estääkseen mahdollisen vallanvaihdon. Braverman on ollut ollut median veikkauksissa haastamassa Sunakin johtoasemaa puolueessa, joten erottamisen voi halutessaan nähdä tätäkin taustaa vasten.

– On ollut elämäni suurin etuoikeus palvella sisäministerinä, maahanmuuttovastaisuudestaan tunnetuksi tullut Braverman totesi heti potkujensa jälkeen.

– Minulla on enemmän sanottavaa myöhemmin, hän lisäsi arvoituksellisesti.

David Cameronin comeback

Ulkoministeri James Cleverly siirtyy sisäministeriksi ja uudeksi ulkoministeriksi nousee todellinen yllätysnimi, entinen pääministeri David Cameron.

Cameron joutui sivuun pääministerin paikalta Britannian EU-kansanäänestyksen seurauksena vuonna 2016. Politico-sivuston mukaan Cameron on eräs Britannian kokeneimmista ja kansainvälisesti tunnetuimmista poliitikoista.

Pääministeri Sunak saattaakin uskoa lordi Cameronin pystyvän osaltaan kääntämään konservatiivipuolueen häilyvän kohtalon vaalivoitoksi asti.

SUOMEN UUTISET