Britannian pääministeri ilmoitti keskiviikkona, että maa tulee tinkimään tietyissä ilmastotavoitteissaan. Uusien bensiini- ja dieselkäyttöisten autojen myyntikieltoa lykätään viidellä vuodella ja kotien energiatehokkuutta ei ryhdytä säätämään lailla. Ilmastotavoitteista on ristivetoa myös EU:n sisällä.

Pääministeri Rishi Sunak ilmoitti keskiviikkona, että Britannia tulee tinkimään tietyissä ilmastotavoitteissaan, kertoo uutistoimisto CNN. Tärkein muutos on se, että uusien bensiini- ja dieselkäyttöisten autojen myyntikieltoa lykätään vuodesta 2030 vuoteen 2035.

Myös asumiseen liittyvissä ilmastotavoitteissa otetaan aikalisä. Britanniassa erittäin yleisistä kaasukäyttöisistä lämminvesivaraajista pyritään yhä pääsemään eroon, mutta pidennetyllä aikataululla. Myöskään kotien energiatehokkuutta ei haluta ryhtyä lailla säätelemään. Samalla maa aikoo laajentaa öljyn ja kaasun tuotantoa aluevesillään Pohjanmerellä.

Britannian ilmastopolitiikka on siis muuttunut melkoisesti siitä kun maa pari vuotta aiemmin isännöi Glasgowin ilmastokokousta Boris Johnsonin pääministerikaudella. Siitä huolimatta Sunakin hallitus on yhä sitoutunut pyrkimään nollapäästöihin vuoteen 2050 mennessä.

Sisäministeri: Asumisen kustannukset etusijalle

Pääministeri Sunak joutui hieman yllättäen ottamaan kantaa konservatiivihallituksensa ilmastotavoitteisiin sen jälkeen kun sisäministeri Suella Braverman (kuvassa) oli keskiviikkoaamuna kommentoinut asiaa toteamalla, että ”maailmaa ei pelasteta laittamalla britit vararikkoon”.

Sisäministeri Braverman korosti lausunnossaan, että hallitus pitää kiinni vuoden 2050 nollapäästötavoitteestaan, mutta siitä huolimatta ”asettaa talouskasvun etusijalle”.

– Meidän on asetettava asumisen kustannukset ja budjetit etusijalle, sisäministeri Suella Braverman totesi Sky News -uutisille. Meidän on asetettava elinkustannukset etusijalle.

– Ihmisillä on oltava mahdollisuus elää arkeaan käyttäen nykyisiä autojaan.

Tiukat tavoitteet vastatuulessa myös Saksassa

Ilmastotavoitteista on ristivetoa myös EU:n sisällä. Saksan valtiovarainministeri Christian Lindner varoitti äskettäin, että Brysselin poliitikkojen tavoite tiukentaa rakennusten energiatehokkuutta johtaisi reaktioon äänestäjien taholta ja nostaisi ”äärioikeiston” suosiota entisestään.

Valtiovarainministeri Christian Lindner tietää mistä puhuu, sillä Saksassa äskettäin läpi puskettu lämmitysjärjestelmälaki herätti kansalaisissa erittäin kielteisen reaktion. Kyseinen laki kieltää uusien öljy- ja kaasulämmitysjärjestelmien asentamisen ja suosii ”vihreämpää energiaa” käyttäviä lämpöpumppuja.

Lindnerin mukaan EU:n valmisteilla oleva energiatehokkuusdirektiivi saattaa antaa ihmisille vaikutelman, että poliitikot haluavat tehdä heidän elämänsä ja asumisensa vaikeammaksi ja kalliimmaksi. Hän kehottaakin EU-komission presidentti Ursula von der Leyenia pistämään uusien ilmastolakien säätämisen tauolle.

COP28-ilmastokokous järjestetään Dubaissa Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa marraskuussa. Tuolloin YK:n ilmastonsuojelun puitesopimuksen allekirjoittajamaat kokoontuvat jälleen tarkastelemaan ilmastopolitiikkaansa.

SUOMEN UUTISET