

LEHTIKUVA
Britannia peruuttaa ilmastotavoitteissaan: ”Maailmaa ei pelasteta laittamalla britit vararikkoon”
Britannian pääministeri ilmoitti keskiviikkona, että maa tulee tinkimään tietyissä ilmastotavoitteissaan. Uusien bensiini- ja dieselkäyttöisten autojen myyntikieltoa lykätään viidellä vuodella ja kotien energiatehokkuutta ei ryhdytä säätämään lailla. Ilmastotavoitteista on ristivetoa myös EU:n sisällä.
Pääministeri Rishi Sunak ilmoitti keskiviikkona, että Britannia tulee tinkimään tietyissä ilmastotavoitteissaan, kertoo uutistoimisto CNN. Tärkein muutos on se, että uusien bensiini- ja dieselkäyttöisten autojen myyntikieltoa lykätään vuodesta 2030 vuoteen 2035.
Myös asumiseen liittyvissä ilmastotavoitteissa otetaan aikalisä. Britanniassa erittäin yleisistä kaasukäyttöisistä lämminvesivaraajista pyritään yhä pääsemään eroon, mutta pidennetyllä aikataululla. Myöskään kotien energiatehokkuutta ei haluta ryhtyä lailla säätelemään. Samalla maa aikoo laajentaa öljyn ja kaasun tuotantoa aluevesillään Pohjanmerellä.
Britannian ilmastopolitiikka on siis muuttunut melkoisesti siitä kun maa pari vuotta aiemmin isännöi Glasgowin ilmastokokousta Boris Johnsonin pääministerikaudella. Siitä huolimatta Sunakin hallitus on yhä sitoutunut pyrkimään nollapäästöihin vuoteen 2050 mennessä.
Sisäministeri: Asumisen kustannukset etusijalle
Pääministeri Sunak joutui hieman yllättäen ottamaan kantaa konservatiivihallituksensa ilmastotavoitteisiin sen jälkeen kun sisäministeri Suella Braverman (kuvassa) oli keskiviikkoaamuna kommentoinut asiaa toteamalla, että ”maailmaa ei pelasteta laittamalla britit vararikkoon”.
Sisäministeri Braverman korosti lausunnossaan, että hallitus pitää kiinni vuoden 2050 nollapäästötavoitteestaan, mutta siitä huolimatta ”asettaa talouskasvun etusijalle”.
– Meidän on asetettava asumisen kustannukset ja budjetit etusijalle, sisäministeri Suella Braverman totesi Sky News -uutisille. Meidän on asetettava elinkustannukset etusijalle.
– Ihmisillä on oltava mahdollisuus elää arkeaan käyttäen nykyisiä autojaan.
Tiukat tavoitteet vastatuulessa myös Saksassa
Ilmastotavoitteista on ristivetoa myös EU:n sisällä. Saksan valtiovarainministeri Christian Lindner varoitti äskettäin, että Brysselin poliitikkojen tavoite tiukentaa rakennusten energiatehokkuutta johtaisi reaktioon äänestäjien taholta ja nostaisi ”äärioikeiston” suosiota entisestään.
Valtiovarainministeri Christian Lindner tietää mistä puhuu, sillä Saksassa äskettäin läpi puskettu lämmitysjärjestelmälaki herätti kansalaisissa erittäin kielteisen reaktion. Kyseinen laki kieltää uusien öljy- ja kaasulämmitysjärjestelmien asentamisen ja suosii ”vihreämpää energiaa” käyttäviä lämpöpumppuja.
Lindnerin mukaan EU:n valmisteilla oleva energiatehokkuusdirektiivi saattaa antaa ihmisille vaikutelman, että poliitikot haluavat tehdä heidän elämänsä ja asumisensa vaikeammaksi ja kalliimmaksi. Hän kehottaakin EU-komission presidentti Ursula von der Leyenia pistämään uusien ilmastolakien säätämisen tauolle.
COP28-ilmastokokous järjestetään Dubaissa Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa marraskuussa. Tuolloin YK:n ilmastonsuojelun puitesopimuksen allekirjoittajamaat kokoontuvat jälleen tarkastelemaan ilmastopolitiikkaansa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- COP28 Dubain ilmastokokous polttomoottoriautojen myyntikielto Rishi Sunak Suella Braverman nollapäästöt energiatehokkuus ilmastotavoitteet Ursula von der Leyen Boris Johnson Christian Lindner Saksa Britannia EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Bergbom toivoo järkeä Suomen ilmastopolitiikkaan: Opposition mukaan elämme dystopiassa ja katastrofi on saapumassa – enää puuttuvat heinäsirkkaparvet

Vigelius: Suomalaisilla ilmastoteoilla ei torjuta yhtäkään pakolaisaaltoa

Halla-aho: Ilmastopaniikin lietsominen lapsiin ja nuoriin on vastuutonta – ”Henkinen pahoinvointi ilmastonmuutoksesta ei edistä ratkaisujen löytämistä”

Hallitus ei nosta polttoainehintoja – Purra: ”Pumpulla tankkaava suomalainen huokaisee kerrankin helpotuksesta”

Brittisisäministeri: Monikulttuurisuus on epäonnistunut ja hallitsematon maahanmuutto muodostaa länsimaille eksistentiaalisen uhan

Kierrätystä brittiläiseen tapaan: Sisäministeri sai potkut, hänet korvaa ulkoministeri ja ulkoministeriksi entinen pääministeri

Ilmastovuosikertomus puhututtaa: ”Ilmastotoimien vaikutus maatalouden kannattavuuteen huomioitava”

Hakkarainen Dubain ilmastokokouksesta: ”Täysin turha kokous”

Vuodetun laskelman mukaan EU:n hiilineutraaliuustavoite tulisi Suomelle murskaavan kalliiksi: 25 miljardia euroa VUODESSA
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää