Laittomasti Britanniassa oleskellut irakilaismies puukotti kadulla vastaan tullutta opiskelijaa, jotta saisi maastakarkotuksen ja ilmaisen lentolipun takaisin kotiin. Hän joutuu kuitenkin odottelemaan kotiinpaluuta hetken aikaa, sillä oikeus tuomitsi hänet kuudeksi vuodeksi vankilaan. Britannian uusi turvapaikkalaki pyrkii estämään juuri tällaiset tapaukset.

Viime joulukuussa laittomasti maassa oleva irakilaismies Mohammed, 28, lähestyi 18-vuotiasta opiskelijapoikaa puistossa Southamptonissa. Mohammed kysyi pojalta, osaako tämä potkunyrkkeillä. Sen jälkeen irakilaismies huitaisi opiskelijapoikaa takkinsa taskusta ottamallaan keittiöveitsellä.

Opiskelijapojan onnistui juosta karkuun tilanteesta, mutta hän menetti verenhukan takia tajuntansa jonkin matkan päässä. Onneksi hänen ystävänsä soitti hätänumeroon ja piti painetta haavan päällä ambulanssia odotellessa. Opiskelija vietiin sairaalaan, jossa puhjennut keuhko leikattiin. Poika selvisi hengissä.

Puukotti, koska halusi kotiin

Kumiveneellä kanaalin yli Britanniaan tullut Mohammed pidätettiin hyökkäyksen tapahtumapaikalta. Hän kertoi poliisille puukottaneensa uhria, jotta hänet lähetettäisiin takaisin Irakiin.

Irakilaismies on poliisin vanha tuttu, sillä hänelle on aiemmin annettu varoitus vahingonteosta ja pahoinpitelystä. Lisäksi viime toukokuussa hänet tuomittiin kolmeksi kuukaudeksi vankeuteen rasistisin perustein tehdystä ahdistelusta.

Kuusi vuotta vankeutta

Oikeudessa Mohammed myönsi syyllistyneensä törkeään pahoinpitelyyn ja teräaseen hallussapito. Hänelle langetettiin kuuden vuoden vankeustuomio.

Puolustusasianajaja kertoi oikeudessa, että Mohammed on ollut majoitettuna hotelliin Bournemouthissa, joka on suosittu rantalomakohde. Pitkän hiekkarantansa ansiosta kaupungista käytetään lempinimeä ”Englannin Riviera”.

Hotellimajoitus rantalomakohteessa ei riittänyt

Siitä huolimatta Mohammed ei ollut tyytyväinen olosuhteisiinsa, vaan olisi halunnut palata kotiin Irakiin. Hänellä ei kuitenkaan ollut rahaa maksaa lentolippua itse. Siksi hän oli kysynyt neuvoa ”ihmisiltä, jotka tuntevat maahanmuuttojärjestelmän”. Hänelle oli kerrottu, että jos tekee riittävän vakavan rikoksen, joutuu karkotetuksi ja saa ilmaisen lentolipun kotiin.

Mohammedin puolustusasianajaja totesi oikeudessa, että hän ei pidä asiakastaan kovinkaan älykkäänä ihmisenä. Puolustusasianajaja kuitenkin korosti, että Mohammed on kokenut rikoksensa johdosta katumusta, tai ainakin surua.

Tarjolla olisi ollut 3 000 euron kotiinpaluuraha

Jos Mohammed olisi kysynyt neuvoa sellaisilta ihmisiltä, jotka oikeasti tuntevat Britannian turvapaikkajärjestelmän, hänelle olisi kerrottu, että maasta pois päästäkseen ei tarvitse yrittää tappaa ketään.

Mohammed olisi voinut saada vapaaehtoisen paluun tukijärjestelmästä ilmaisen lentolipun kotiin. Lisäksi hän olisi voinut saada jopa kolmen tuhannen punnan avustuksen aloittaakseen uuden elämän omassa kotimaassaan.

Uusi laki pysäyttämään laitonta maahantuloa

Laittomasti Britanniaan turvapaikanhakijaksi tullut Mohammed on juuri niitä ihmisiä, joiden maahantulon pääministeri Rishi Sunakin hallitus haluaa estää. Hallituksen uuden lakiesityksen mukaan turvapaikkahakemusta ei oteta edes käsittelyyn, jos hakija on tullut maahan laittomasti. Valitusmahdollisuutta ei ole.

Kaikki laittomasti maahan tulleet aiotaan jatkossa ottaa säilöön 28 vuorokaudeksi. Tämän ajan kuluessa heidät palautetaan joko omaan kotimaahansa tai johonkin kolmanteen maahan, kuten Ruandaan. Säilöönottokeskuksina käytetään hotellien sijasta entisiä armeijan kasarmialueita.

SUOMEN UUTISET