Britanniaan pelätään tänä vuonna tulevan laittomasti jopa yli 80 000 henkeä. Yksi heistä on jo kertaalleen maasta karkoitettu afgaaniraiskaaja. Hänen brittiläinen sijaisäitinsä vetoaa mieheen, jotta tämä menisi jonnekin muualle.

Tuhannet laittomat siirtolaiset odottavat Ranskassa tilaisuutta päästä Englannin kanaalin yli pienveneellä. Yksi heistä on 28-vuotias afganistanilaismies Emal, joka on jo kertaalleen karkotettu Britanniasta raiskaustuomion jälkeen.

Yksintulleena alaikäisenä sijaisperheeseen

Emal tuli Britanniaan ensimmäisen kerran 17-vuotiaana, yksintulleena turvapaikanhakijana. Hänet sijoitettiin sijaisperheeseen, jossa hänestä pidettiin hyvää huolta. Hänen sijaisäitinsä on eläkkeelle jäänyt opettaja, joka on huolehtinut kolmesta muustakin yksintulleesta afgaaniturvapaikanhakijasta.

Sijaisperheen äiti piti nuoreen mieheen yhteyttä sen jälkeenkin, kun tämä 18 vuotta täytettyään muutti asumaan omilleen, kertoo Daily Mail. Sijaisäiti kertoo Emalin ajautuneen huonoon seuraan.

Raiskasi 12-vuotiaan tytön

Parikymppisenä Emal raiskasi 12-vuotiaan tytön ja sai siitä yhdeksän vuoden vankeustuomion. Puolet tuomiosta istuttuaan hänet palautettiin Afganistaniin vuonna 2019. Hänelle annettiin vaihtoehto, että istumalla tuomionsa loppuun hän olisi saanut jäädä Britanniaan, mutta hän valitsi mieluummin puolikkaan tuomion ja karkotuksen.

Raiskaustuomiosta huolimatta sijaisäiti kävi useita kertoja vankilassa katsomassa Emalia. He ovat pitäneet puhelimitse yhteyttä sen jälkeenkin.

Poliisi puhkoi kumiveneen

Nyt Emal on Ranskassa jonottamassa venekyytiä serkkunsa, serkun vaimon ja näiden kahden lapsen kanssa. Afganistaniin paluunsa jälkeen Emal meni naimisiin, mutta hänen oma vaimonsa ja tyttärensä eivät ole tällä reissulla mukana. Hän toki toivoo heidänkin hakevan turvapaikkaa Britanniasta.

Emal vannoo, että ei ikinä lakkaa yrittämästä Britanniaan, koska Ranskassa laittomat siirtolaiset eivät saa rahaa.

– Olemme olleet Ranskassa kolme kuukautta ja me emme saa mitään, Emal kertoo. Britanniassa voin saada koulutuksen, työpaikan ja talon.

Ensimmäinen yritys kanaalin ylittämiseksi päättyi heti alkuunsa, kun Ranskan poliisi löysi lähtöä valmistelevat ihmissalakuljettajat ja puhkoi heidän kumiveneensä täyteen reikiä. Emal ei kuitenkaan aio antaa periksi.

Sijaisäiti: ”Älä nouse veneeseen”

Sijaisäiti kertoo, että Afganistaniin palautettu Emal ei viihtynyt kotimaassaan kovinkaan kauan. Hän yritti varoittaa Emalia palaamasta Britanniaan, koska tällä ei olisi mahdollisuutta saada turvapaikkaa raiskaustuomion ja karkotuksen takia. Sijaisäiti on huolissaan myös siitä, että Emal saattaisi hukkua, koska tämä ei osaa uida.

– Älä nouse veneeseen. Täällä ei ole sinulle mitään, sijaisäiti kertoo sanoneensa.

– Mutta hän rakastaa Britanniaa ja brittiläisiä ihmisiä ja haluaa tulla takaisin. Minä haluaisin hänen kokeilevan jotain muuta maata, mutta hän rakastaa Englantia.

Ei turvapaikkaa laittomasti maahan tuleville

Suomen Uutiset kertoi viime viikolla, että Rishi Sunakin hallitus valmistelee lakia, joka estäisi laittomasti maahan tulevia hakemasta turvapaikkaa. Tarkoituksena on pysäyttää kanaalin yli tuleva laiton siirtolaisuus kokonaan.

– Tämä tapaus on malliesimerkki siitä, miksi me tarvitsemme lain, joka estää raiskaajia ja muita rikollisia tulemasta maahan laittomasti, kommentoi sisäministeriön edustaja.

SUOMEN UUTISET