Helsingin Sanomat pyrkii antamaan kuvan, että Geneven pakolaissopimus olisi esteenä turvapaikanhakijoiden virran lopettamiselle. Ajatuspaja Suomen Perustan toiminnanjohtaja Simo Grönroosin mukaan lehdeltä jää kuitenkin kertomatta muutama tosiasia.

Ajatuspaja Suomen Perustan toiminnanjohtaja Simo Grönroosin mukaan Suomeen suuntautuva humanitaarinen maahanmuutto voidaan lopettaa joko käännyttämällä tulijat rajalta takaisin turvalliseen maahan tai niin sanotun Ruanda-mallin kautta, jossa turvapaikanhakijat siirretään johonkin kolmanteen valtioon, jonka kanssa Suomi tekee sopimuksen siitä, että tämä käsittelee sinne siirrettyjen henkilöiden hakemukset ja tarjoaa heille tarvittaessa turvapaikan.

– Turvapaikanhakijoita on siirrelty Dublin-sopimuksen perusteella Euroopan sisällä maasta toiseen jo vuosien ajan, ja EU:ssa ajettava turvapaikanhakijoiden ”taakanjako” on lisäämässä jäsenvaltioiden välisiä siirtoja entisestään, Grönroos kirjoittaa asiasta Facebook-sivuillaan.

– Mikään ei siis estä järjestämästä siirtoja sellaisiin Euroopan ulkopuolisiin maihin, joissa turvapaikka on turvallista tarjota, mutta jotka eivät olosuhteidensa puolesta houkuttele elintasosiirtolaisuutta, jota Eurooppaan suuntautuva turvapaikkamaahanmuutto tosiasiallisesti on.

Poliittinen tahto riittää

Geneven pakolaissopimuksen soveltamisaluetta voidaan lisäksi rajata maantieteellisesti, kuten jotkin maat ovat tehneet. Esimerkiksi Turkki soveltaa sopimusta vain Euroopasta tuleville turvapaikanhakijoille, ja maassa olevat syyrialaispakolaiset on otettu maahan erillisellä poliittisella päätöksellä.

– Pakolaissopimuksen kanssa ei myöskään olla naimisissa niin kauan kuin se saadaan yksimielisesti muutettua, sillä siitä voidaan erota yksinkertaisella ilmoituksella, kuten sopimuksen artiklassa 44 todetaan: ”Jokainen sopimusvaltio voi milloin tahansa irtisanoutua tästä yleissopimuksesta ilmoittamalla siitä Yhdistyneiden Kansakuntien pääsihteerille”.

– Turvapaikkamaahanmuutto voidaan siis lopettaa rikkomatta pakolaissopimuksen keskeistä ajatusta, joka kieltää palauttamasta henkilöä maahan, jossa tätä uhkaa vaino. Pyhän lehmän asemaan nostetusta Geneven pakolaissopimuksesta irtautuminenkaan ei vaadi kansainvälistä yksimielisyyttä ja raskaita neuvotteluja, vaan ainoastaan poliittista tahtoa, Grönroos huomauttaa.

Suomen Uutiset