Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Poikkeuslaki lausuntokierrokselle: ”Tahdomme huolehtia rajaturvallisuudesta ja Suomen turvallisuudesta kaikissa olosuhteissa”

15.03.2024 |14:48

Sisäministeriö lähetti perjantaina lausunnolle lakiluonnoksen väliaikaisista toimenpiteistä välineellistetyn maahantulon torjumiseksi. Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian. Laki olisi määräaikainen ja se olisi voimassa vuoden lain voimaantulosta.

– Kansainvälistä suojelua koskevien sopimusten lähtökohtana on yksilön oikeus hakea turvaa. Ne on tehty aikana, jolloin mikään valtio ei väärinkäyttänyt tätä oikeutta toista valtiota vastaan, totesi pääministeri Petteri Orpo.

Orpo aloitti tiedotustilaisuuden, jonka aiheena oli välineellistetyn maahantulon torjumiseksi tehdyn lakiluonnoksen lähettäminen lausuntokierrokselle.

– Suomi on oikeusvaltio, jossa laki määrää viranomaisille heidän toimintavaltuutensa. Siksi tämä esitys on tehty. Me tahdomme huolehtia rajaturvallisuudesta ja Suomen turvallisuudesta kaikissa olosuhteissa.

”Puhtaasti turvallisuuspolitiikkaa”

– Tämä esitys ei ole maahanmuuttopolitiikkaa, vaan puhtaasti turvallisuuspolitiikkaa ja koskettaa vain välineellistettyä maahantuloa, painotti sisäministeri Mari Rantanen.

Lain oikeudellinen kehys on Rantasen mukaan ”nykytulkinnoilla” vaikea. Se on kuitenkin perusteltu tässä ”uudessa ja poikkeuksellisessa tilanteessa”. Uhkien torjumiseen tarjotaan tehokkaat välineet ja samalla pyritään turvaamaan perus- ja ihmisoikeuksia.

– Esitys on poikkeuslaki ja siinä on kysymys siitä, että tiettyjen edellytysten täyttyessä, korkean kynnyksen takana valtioneuvoston päätöksellä yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa lain aktivoiduttua kansainvälisen suojelun hakemusten vastaanottamista rajoitettaisiin ajallisesti ja alueellisesti.

Maahantulo estetään

Lain soveltaminen edellyttäisi, että se olisi välttämätöntä Suomen suvereenisuutta tai kansallista turvallisuutta vakavasti vaarantavan vaikuttamisen torjumiseksi. Päätös voitaisiin tehdä ennakoivasti ja enintään kuukaudeksi kerrallaan.

Tällöin kansainvälistä suojelua koskevaa hakemusta ei eräitä poikkeuksia lukuun ottamatta otettaisi vastaan, vaan henkilön maahantulo estettäisiin. Hänet poistettaisiin maasta ja ohjattaisiin siirtymään paikkaan, jossa kansainvälistä suojelua koskevia hakemuksia otetaan vastaan.

Laki mahdollistaisi sen, että itärajan rajanylityspaikkoja voisi olla auki muulle liikenteelle, koska se rajoittaisi vain kansainvälistä suojelua koskevien hakemusten vastaanottamista välineellistetyn maahantulon tilanteessa.

Poikkeuslaki vaatii eduskunnassa viiden kuudesosan enemmistön mennäkseen läpi.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Elokapinan kieltämistä ajavasta kansalaisaloitteesta tuli megahitti – aloitteen tekijöiden mukaan suursuosio lähettää selkeän viestin: ”Kansa ei enää hyväksy Elokapinan laitonta toimintaa”

28.09.2024 |20:08

Uusimmat