Perussuomalaisten europarlamenttiryhmä ECR kokoontui Helsinkiin nousevan kannatuksen merkeissä ja kesäkuun EU-vaalien läpimurtoa ounastellen. Paljon on kuitenkin vielä tehtävää äänestäjien vakuuttamisessa. Sanoman on oltava kirkas: unionissa päätetään vain niistä asioista, joita ei voi ratkaista itse kussakin jäsenmaassa omin neuvoin.

– Euroopan unionilla pitäisi olla toimivaltaa ainoastaan sellaisissa asioissa, jotka tuovat lisäarvoa jäsenmaille ja niiden kansalaisille. Brysselin ei ole syytä sekaantua asioihin, jotka voidaan päättää itsenäisesti kussakin jäsenmaassa, ECR-ryhmän yhteispuheenjohtaja Ryzzard Legutko avajaissanoissaan.

Legutko muistutti kuulijoita siitä, että ryhmän jäsenpuolueet kantavat hallitusvastuuta Suomen lisäksi Italiassa ja Tsekeissä. Ruotsidemokraatit eivät ole hallituksessa, mutta kansankotia ei voi hallita ilman puolueen myötävaikutusta.

“On aika saada äänemme kuuluviin”

– Kaikkea ei ole todellakaan vielä tehty ja edessämme on lukuisia haasteita. Muutoksen hetki on nyt ja meidän tehtävämme on nyt vakuuttaa äänestäjät siitä, millä asialla olemme.

Keskusvallan ja sentralisaation aika on ohitse. Nyt on aika ottaa järki käteen ja kuunnella heitä, joita varten Euroopan unioni on perustettu ja olemassa. Valta kuuluu kansoille.

– On aika saada äänemme kuuluviin ja työskennellä jäsenmaitaan kunnioittavan EU:n puolesta, Legutko hehkutti.

Ehdoton suhtautuminen Venäjään

Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi omassa puheenvuorossaan perussuomalaisten viimeistelevän parhaillaan omaa EU-kannanottoaan. Hän otti painokkaasti esille Venäjän, “koska olemme Suomessa”.

EU:n suhtautumisessa brutaalia hyökkäyssotaa käyvään Venäjään ei voi olla mitään jossia ja muttia.

– ECR-ryhmä ei voi tehdä kompromisseja Venäjä-politiikassaan vain saadakseen ryhmään uusia jäsenpuolueita. ECR:n ulkopoliittisen linjan ”venäläistyminen” merkitsisi sen identiteetin olennaisen osan menettämistä.

– Kuten ECR:n Prahan julistuksessa todetaan, transatlanttinen turvallisuusyhteistyö laajenevassa Natossa on merkitykseltään ylivertainen.

Turvapaikanhakijat EU:n ulkopuolelle

Turvapaikkapolitiikassa Tanskan malli voisi Purran mukaan olla esimerkkinä koko EU:lle. Uudistukset unionin tasolla ovat välttämättömiä ja eräs mahdollisuus olisi niin sanotun Ruanda-mallin ottaminen käyttöön eli turvapaikkahakemusten käsittelyn siirtäminen turvalliseen kolmanteen maahan EU:n ulkopuolella.

Toisen maailmansodan jälkeen laaditut kansainväliset pakolaisia ja turvapaikanhakijoita koskevat sopimuksetkaan eivät ole enää ajan tasalla.

– Kun nämä sopimukset tehtiin, tarkoitus ei koskaan ollut edistää massamuuttoa mantereelta toiselle. Viimeaikaiset mellakat Länsi-Euroopan suurkaupungeissa osoittavat, että vanhan mantereen yhteiskuntarauha on murtumispisteessä.

SUOMEN UUTISET