Euroopan parlamentin jäsen Pirkko Ruohonen-Lerner (ps./ECR) on tehnyt kantelun Julkisen sanan neuvostolle Helsingin Sanomien uutisoinnista. Kantelu liittyy HS:n 11.3. julkaisemaan taulukkoon, jonka tarkoituksena oli otsikon mukaan vertailla meppien toimia vuosina 2019-2024 Euroopan parlamentissa.

Pirkko Ruohonen-Lerner katsoo, että HS:n julkaisema taulukko on virheellinen, harhaanjohtava ja kannaltaan erityisen vahingollinen, minkä johdosta hän pyytää tutkimaan, onko HS rikkonut uutisoinnissaan Journalistin ohjeita.

– Minun toimintaani parlamentissa verrattiin niihin europarlamenttiedustajiin, jotka ovat olleet tehtävässä koko kauden eli vuodet 2019-2024. Itse aloitin työskentelyn parlamentissa vasta 12.4.2023 eli olin ollut tehtävässä alle vuoden jutun julkaisun aikaan.

– Nettijutun taulukossa on hyvin huomaamaton maininta siitä, että aloitin meppinä vasta huhtikuussa 2023. Paperilehdessä julkaistun jutun taulukossa ei tuotu millään tavalla esille, että olen tullut parlamenttiin vasta vuonna 2023. On selvää, että lukijat eivät tätä nettijutunkaan huomaamatonta tarkennusta havainneet.

Meppien toimintaa tulisi vertailla samalta viivalta

Ruohonen-Lerner pyysi vastineoikeutta HS:n päätoimittajalta 20. maaliskuuta. Vastinetekstissään hän selitti, kuinka taulukon metodologia on muutoinkin kyseenalainen.

– Meppien toimien vertailutaulukosta puuttui mm. osallistuminen täysistuntokeskusteluihin ja äänestyksiin kokonaan, ja toisaalta siinä käsiteltiin täysin eri vaativuustason toimia samanarvoisina. Esimerkiksi päätöslauselmaesitysten painoarvo vertailussa oli suorastaan mieletön, sillä nämä ”touhupisteet” meppi tienaa yksinkertaisella allekirjoituksella tekemättä itse mitään muuta asian eteen.

Ruohonen-Lerner kertoo toimittaneensa HS:lle korjaavan taulukon, jossa meppien toimia vertailtiin tasapuolisesti ja samalta viivalta eli 12.4.2023 alkaen, jolloin kaikki mepit ovat olleet toimessaan.

– Vastineoikeuteni evättiin. Sain esittää kommenttini mielipidepalstalla, mutta toimittamaani korjaavaa taulukkoa ei kuitenkaan julkaistu mielipiteeni yhteydessä.

Kuva: HS:lle toimitetun kaltainen meppien aktiivisuusvertailu 12.4.2023 lähtien, jota lehti ei julkaissut. Heidi Hautalan puheenvuoroihin ei ole sisällytetty varapuhemiehen roolista johtuvia fraasipuheenvuoroja, kuten ”Keskustelu on päättynyt.” Tiedot on koottu Euroopan parlamentin sivuilla julkisesta saatavilla olevista tiedoista. Kuva On Ruohonen-Lernerin koostama.

Ruohonen-Lernerin mukaan HS:n reagointi harhaanjohtavaan uutisointiinsa ei ole ollut asianmukaista. HS:n julkaiseman virheellisen taulukon antamat mielikuvat elävät vahvasti ihmisten mielissä, mikä on käynyt ilmi vaalikentillä.

– HS:n virheellistä taulukkoa voidaan kannaltani pitää jopa negatiivisena vaalivaikuttamisena ja mustamaalaamisena.

SUOMEN UUTISET