Helsingin Sanomat iski uuden vaihteen silmään PS-vastaisessa informaatiovyörytyksessään eilen eli samana päivänä, kun julkistettiin tieto perussuomalaisten kansanedustajan Wille Rydmanin valinnasta elinkeinoministeriksi. Uutisen jälkeen HS alkoi nostaa ja jakaa sosiaalisen median kanavillaan viime kesänä julkaisemaansa vanhaa törkyjuttua.

Wille Rydmanin avustaja Tuulia Alanko lähestyi Helsingin Sanomia sähköpostitse eilen ja pyysi poistamaan somenostot vuoden vanhasta jutusta, jolla ei ole mitään uutisarvoa tai vaihtoehtoisesti lisäämään siihen tiedot, että jutun keskeisiä haastateltavia ja osaa HS-toimittajista epäillään parhaillaan törkeämuotoisesta rikoksesta.

Helsingin Sanomien vastaus oli totutun ylimielinen. Suomen Uutiset julkaisee Rydmanin avustajan Alangon sähköpostiviestin Helsingin Sanomille ja vastauksen siihen.

Tätä Hesarilta vaadittiin

Rydmanin avustajan eilen lähettämä viesti Hesarille kokonaisuudessaan:

Helsingin Sanomien julkisilla Facebook- ja Twitter-tileillä jaetaan parhaillaan edustaja Wille Rydmania koskevaa vuoden takaista kohuartikkelia, joka kantaa nimeä ”Kokoomuksen salaisuus”. Reilun vuoden takaista uutista on alettu jakamaan välittömästi sen jälkeen, kun tieto edustaja Rydmanin nimittämisestä elinkeinoministeriksi tuli julki. Helsingin Sanomat on tiedotusväline, joka välittää uutisia. Tällä vuoden vanhalla jutulla ei ole mitään uutisarvoa, eikä se kerro lukijalle mitään uutta. Nostojen funktio ei siis voi olla uuden tiedon välitys.

Pidän asetelmaa hyvin ongelmallisena. Helsingin Sanomat ei myöskään mainitse julkaisun uudelleenjaon yhteydessä lainkaan sitä, että jutun keskeisiä haastateltavia ja osaa toimittajistanne epäillään parhaillaan törkeämuotoisesta rikoksesta. Tämän asian mainitsematta jättäminen on omiaan vaikuttamaan olennaisilta osin lukijoiden mielikuviin. Lisäksi edellä mainittu ei ole linjassa pyrkimykseen totuudenmukaisesta tiedonvälityksestä.

Pyydän teitä viipymättä joko poistamaan kyseiset nostot julkisilta sivuiltanne tai lisäämään niihin tiedot juuri nyt käynnissä olevasta esitutkinnasta kohdistuen keskeisiin haastateltaviin ja osaan toimittajistanne.

Ylenkatsova vastaus

Helsingin Sanomien journalistisen kehityksen johtajan titteliä kantavan Esa Mäkisen vastaus on ylenkatsova, kuten arvata saattaa. Mäkinen ei ota kantaa siihen, että vuoden vanhalla artikkelilla ei ole mitään uutisarvoa, saati siihen, että artikkelin julkaisemisen jälkeen tapahtuneita, kokonaisuuteen liittyviä asioita ei ole päivitetty jutussa.

Rydman on kiistänyt HS:n julkaisemat ”yhdeksän naisen” HS:lle kertomat väitteet. Artikkelista poliisille tekemässään tutkintapyynnössä Rydman on myös eritellyt ja todistein osoittanut, miltä osin tekstissä esitetyt väitteet ovat vääriä.

Viime elokuussa poliisi ilmoitti aloittavansa esitutkinnan artikkelista, joka julkaistiin Helsingin Sanomissa 19. kesäkuuta viime vuonna. Tutkintapyynnössä nimikkeinä ovat törkeä kunnianloukkaus ja yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen.

”Mainitsemanne tiedot on kerrottu”

HS-kehitysjohtaja Mäkinen vastauksessaan viittaa kintaalla pyyntöön lisätä uudelleen esille nostettuun juttuun tiedot siitä, että jutusta on menossa rikostutkinta. Tutkinta koskee HS-artikkelin kirjoittaneita toimittajia sekä eräitä HS:n haastattelemia henkilöitä. Mäkinen tyytyy vain väittämään, että artikkelin tiedot ”pitävät paikkansa”.

– Mainitsemanne muut tiedot on kerrottu tänään julkaistuissa artikkeleissa ja useissa aikaisemmissa artikkeleissa, jotka löytyvät myös sosiaalisen median kanavistamme, Mäkisen vastaus kuuluu.

Pyrkiikö Hesari kaatamaan hallituksen?

HS-Mäkinen jakaa vanhaa törkyartikkelia myös omalla Twitter-seinällään ylimielisine saatesanoineen, mutta hän saa useita huomautuksia muun muassa siitä, että artikkeliin ei ole päivitetty tietoja rikostutkinnasta, joka alkoi artikkelin julkaisun jälkeen.

Moni myös ihmettelee, mistä syystä HS nostaa esille yli vuoden vanhaa tekstiä, jolla ei ole uutisarvoa.

SUOMEN UUTISET