Wille Rydman on juuri julkaissut elämäkerrallisen kirjan ”Salaisuus jota ei ollut”. Kirja on vapaasti verkosta ladattavissa. Siinä hän kertoo oman näkökulmansa Helsingin Sanomien julkaiseman häväistysjutun taustoista. Suomen Uutiset haastatteli Rydmania tuoreeltaan.

Wille Rydman, kirjasi on nyt julki; miksi se oli kirjoitettava?

– Koko kesäisen HS-jutun muotoutumiseen liittynyt vyyhti on niin uskomaton kokonaisuus, ettei sen läpikäynti pelkästään blogitekstien kautta olisi nähdäkseni edes mahdollista. Kuitenkin tapaus on yhteiskunnallisestikin sen verran merkittävä, että se ansaitsee tulla kerrotuksi. Samalla katsoin tarpeelliseksi kuvata myös sitä poliittista ympäristöä, jossa kokoomuslaisena elin. Kirjoittaminen oli itselleni eräänlaista terapiaakin, kun sain sen kautta jäsennetyksi kaiken koetun. Kirjoittaminen on aiemminkin ollut minulle ominainen tapa käsitellä vaikeita asioita.

Sinusta tuli HS-kohun myötä julkista riistaa. Miten HS-kohu vaikutti sinuun ihmisenä?

– Kirjassa olen kuvannut varsin yksityiskohtaisestikin viikkoja häväistysjutun julkaisun molemmin puolin. Ne olivat hyvin rankkoja aikoja. Olen kuitenkin hyvin sitkeää tekoa, ja onnistuin pääsemään synkimmistä hetkistä yli verrattain nopeasti. Olen pyrkinyt siihen, etten antaisi kaiken tapahtuneen vaikuttaa itseeni ihmisenä. Totta kai jokin jälki aina jää, mutta olen määrätietoisesti pyrkinyt siihen, että se jälki olisi mahdollisimman vähäinen.

Miten kohu vaikutti perheeseesi?

– Tapaus on ollut hyvin raskas myös kaikille ihmisille lähelläni. Niille ihmisille, jotka tuntevat minut parhaiten, on HS-jutun valheellisuus ollut luonnollisestikin aivan erityisen ilmeistä.”Tietoisesti häikäilemättömät eivät edes kadu”

Mitä median tulee kohusta oppia?

– HS-juttu oli tekijöiltään täysin tietoista työtä. Jutun laatijoiden on täytynyt tietää, että he julkaisevat valheellisia väitteitä. Kyse ei siis ole virheestä, josta voisi oppia, vaan tietoisesta valinnasta toimia täydellisen häikäilemättömästi. Toistaiseksi en ole havainnut tekijöiden taholta edes katumusta.

Mitä me kaikki voimme kohusta oppia?

– En vielä osaa sanoa, onko tällä saagalla mitään erityistä opetusta. Semminkin, kun se on vielä kesken. Poliisilla on HS-juttuun liittyen käynnissä rikostutkinta, jossa epäiltyinä ovat jutun kirjoittajat sekä jutun tärkeimmät lähteet. Sen myötä voitaneen ehkä sitten lopulta arvioida, mitä tämä tapaus oikeastaan opetti.

Rydmanin kirja luettavissa täällä >


Katso myös Wille Rydmanin ”Kuka olet”-henkilökuva:

MARIA ASUNTA