Kansanedustaja Kaisa Garedew on jättänyt toimenpidealoitteen transsukupuolisten henkilöiden sukupuolenkorjausleikkausten siirtämiseksi yksityisen terveydenhoidon piiriin.

Hallitus päätti huhtikuun kehysriihessä kohdistaa leikkauksia julkisella puolella tehtävään esteettiseen kirurgiaan. Kaisa Garedew pitää kohtuullisena, että esimerkiksi rintasyövän tai palovammojen vuoksi tehtävät esteettiset operaatiot pystytään edelleen säilyttämään julkisen terveydenhuollon piirissä.

– Kun jostakin on leikattava tälläkin saralla, tulisi sen kohdistua ei-välttämättömiin operaatioihin, joilla jollain tavoin muokataan terveen ihmisen kehoa, Garedew toteaa.

Sotemenot paisuvat jatkuvasti

Pääministeri Orpon hallitus on tehnyt yhdeksän miljardin euron edestä sopeutumistoimia, joilla Suomen velkasuhteen kasvu saadaan tasaantumaan ja hyvinvointivaltion välttämättömät palvelut säilytettyä. Sotemenot paisuvat jatkuvasti niin väestön ikääntymisestä kuin tehottomista ratkaisuistakin johtuen.

Transsukupuolisten hoito on keskitetty Helsingin ja Tampereen yliopistollisiin sairaaloihin. Helsingin seudun yliopistollisen keskussairaalan (HYKS) sukupuolen korjausprosessin yhteenlasketut kustannukset ovat noin kaksi miljoonaa euroa. Vuosittaiset kokonaiskustannukset Tampereen yliopistollisen sairaalan (TAYS) aikuispsykiatrisen transpoliklinikan osalta ovat olleet noin 1,5 miljoonaa euroa.

Resurssit suunnattava keskeisiin toimiin

Toimenpidealoitteessa todetaan Suomen taloustilanteen olevan erittäin vakava ja sote-järjestelmän kuormittunut.

– Sukupuolen vaihtamiseen liittyvät operaatiot eivät ole välttämättömiä terveydellisiä toimenpiteitä, eikä niiden säilyttäminen julkisena palveluna olisi eettisesti oikein, Garedew perustelee.

– Julkisen terveydenhuollon rajalliset resurssit tulee suunnata ihmisten terveyden ja hengen kannalta keskeisiin toimiin.

SUOMEN UUTISET