PS ARKISTO
Valtiovarainministeri Purra: Tarvitsemme yksityisiä investointeja tukevan kilpailullisen toimintaympäristön – ”EU:n pitää olla yrityksille houkutteleva investointikohde”
Brysselissä järjestettiin eilen EU-maiden talousministerien kokous ja tänään kokoontui EU:n talous- ja rahoitusasioiden neuvosto Ecofin. Suomea kokouksissa edusti valtiovarainministeri Riikka Purra. Kokouksissa rahaministerit keskustelivat muun muassa kilpailukyvystä ja talouskasvun vahvistamisesta sekä hyväksyttiin täytäntöönpanopäätös Ukraina-tuen jatkamiselle.
Eilisellä kokousagendalla oli erityisesti kilpailukyky ja pääomamarkkinat, tänään Ecofinissa hyväksyttiin neuvoston täytäntöönpanopäätös Ukraina-suunnitelmasta, kahdet neuvoston päätelmät ja keskustelussa oli lisäksi verotukseen liittyviä ehdotuksia.
– Euroryhmän laajennetussa kokoonpanossa kävimme mielenkiintoisen keskustelun kilpailukyvystä ja siihen liittyvästä tieto- ja osaamisvajeesta suhteessa globaaleihin kilpailijoihin, valtiovarainministeri Riikka Purra sanoi tänään Brysselissä pitämässään tiedotustilaisuudessa.
EU Yhdysvaltoja paljon jäljessä
Työn tuottavuus kasvaa euroalueella kilpailijoita hitaammin ja EU on Yhdysvaltoja jäljessä monessa asiassa, muun muassa tki-investoinneissa ja korkea-asteen tutkinnon suorittaneiden osuudessa. Maailman arvokkaimmat teknologia-alan yritykset ovat lähes kaikki yhdysvaltalaisia.
– Yritysten kilpailukyvyn kannalta keskeisiä pullonkauloja on myös osaavan työvoiman heikentynyt saanti ja sen vaikutus investointeihin. Itse puheenvuorossani korostin näitä asioita ja ennen kaikkea sitä, että julkisen rahoituksen lisäämisellä Eurooppaa ei saada nousuun.
– Euroopassa julkisen rahan käyttö ei merkittävästi poikkea muiden talousalueiden julkisesta rahoituksesta. Selvästikään tämä ei selitä meidän jälkeenjääneisyyttä suhteessa Yhdysvaltoihin tai muihin talousalueisiin eikä näitä tuottavuuseroja. On siis vaikea nähdä, että lisäämällä julkista rahaa saataisiin lisää tehoa, Purra sanoo.
Hänen mukaansa enemmän huomiota pitäisi kiinnittää yksityisiin investointeihin.
– EU:n tulee olla yrityksille houkutteleva kohde investoida tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Tämän aikaansaamiseksi tarvitsemme yksityisiä investointeja tukevan kilpailullisen toimintaympäristön.
Ylisääntely hidasteena EU:ssa
Tulevien EU-parlamenttivaalien alla ylisääntelystä on keskusteltu paljon, joka on ollut hyvinkin pikkutarkkaa. Toisaalta Suomessakin keskustellaan kansallisesti esimerkiksi luvituksesta.
Eräänä esimerkkinä Yhdysvaltain kilpailukykyisemmästä toimintaympäristöstä Purra mainitsee lääketeollisuuden tuotteen, joka Yhdysvalloissa pääsee markkinoille kahdessa vuodessa. EU:ssa sen sijaan joutuu odottamaan kuusi vuotta.
Purra kertoo ilmaisseensa kokouksessa jälleen kerran huolensa EU:n tulonsiirtoratkaisuista, mutta tunnetusti ”kaikenlaisia ehdotuksia” on ilmassa.
– Niihin liittyy ongelmia, joista Suomessakin on puhuttu paljon.
Suomen vahva Ukraina-tuki jatkuu
Ecofin-kokouksessa mukana oli myös Ukrainan valtiovarainministeri Sergei Marchenko. Hän osallistui etäyhteydellä ja toi esiin Ukrainan talouden tilannetta sekä tarvetta tuelle ja rahoitukselle.
– Hyväksyimme neuvoston täytäntöönpanopäätöksen Ukraina-suunnitelmaksi. Se tarkoittaa, että päätöksen jälkeen Ukrainalle voidaan maksaa ennakkomaksu. Sen jälkeen maksatukset perustuvat suunnitelman mukaisten erillisten määritettyjen tavoitteiden saavuttamiseen ja niihin liittyviin maksupyyntöihin.
– Sergei Marchenko korosti sodan aiheuttamaa suurta rasitetta julkiselle taloudelle, erityisesti korostaen puolustusmenoja. Hän myös korosti, että vuoden 2025 osalta rahoitustarvetta on paljon ja siksi hän toivoi, että EU tarkastelisi Venäjän jäädytettyjä varoja ja niiden tehokkaampaa käyttöä. Lisäksi Marchenko puhui Venäjän Ukrainan energialaitoksiin kohdistamien hyökkäysten tuhoisista vaikutuksista, jotka luonnollisesti pitäisi saada korjattua ennen seuraavaa lämmityskautta, Purra kertoo.
Hän jatkaa, että Suomen osalta vahva tuki Ukrainalle jatkuu.
– Me korostamme sitä, että tuen antamisen Ukrainalle pitää jatkua. EU:n pitää myös alkaa miettiä ratkaisuja vuodelle 2025, koska siihen liittyy suuria epävarmuuksia molemmin puolin Atlanttia, liittyen päätöksentekoprosesseihin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Sergei Marchenko täytäntöönpanopäätös Ecofin EU-tulonsiirrot ylisääntely rahoitus työvoima Tuotekehitys Tuottavuus Investoinnit Riikka Purra Eurooppa Talouskasvu Ukraina Yhdysvallat talous Kilpailukyky
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Eurovaaliehdokas Vilhelm Junnila EU:n ilmastopolitiikasta: ”Meidän on huolehdittava logistisesta kilpailukyvystämme”
Purra: Ei enää lisää EU-yhteisvelkaa kriisien varjolla
Järkevämpi maahanmuuttopolitiikka saa yhä laajempaa kannatusta Euroopassa – myös Suomen hallituksen linja on selkeä
Purra: EU-liittovaltiokehityksen vastustaminen vaatii konkreettisia toimia – ”Taloudellisen yhteisvastuun hivuttaminen käyttämällä ilmastopolitiikkaa tekosyynä ei ole hyväksyttävää”
Perussuomalaiset: Hallituksen työn ja kasvun linja nostaa Suomea
Purra: Hallituksen talouspolitiikka on vastuullista, realistista ja uskottavaa
Riikka Purra: Laiton maahanmuutto ja massasiirtolaisuus on EU-politiikan tärkein kysymys
VTT Koskenkylä: EU:n keskityttävä ylisääntelyn, tulonsiirtojen ja poliittisen unionin luomisen sijaan markkinakuriin perustuvien sisämarkkinoiden kehittämiseen
Puhemies Halla-aho: Marokko on Suomelle ja EU:lle tärkeä kumppani
Viikon suosituimmat
Elokapinan sisäisellä keskustelupalstalla fantasioidaan massamurhalla: “Pyhää veristä raivoa”, “veristä lihamössöä”, “veriset pylväät, verta valuvat portaat”
Elokapinan sisäiseltä keskustelupalstalta tihkuu erittäin huolestuttavia viestejä.
Demaripomo Razmyar kommentoi maahanmuuttajien Pisa-tuloksia – PS:n Koponen: ”Kujalla kuin käkikello”
SDP:n varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin mukaan maahanmuuttajien huonot Pisa-tulokset johtuvat muun muassa sosioekonomisesta asemasta ja tukitoimia tulisi tarkastella paremmin. Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Ari Koponen tyrmää demaripomon väitteet.
Suomalaisilta ärhäkkä vastareaktio Elokapinan käsittämättömään veriläyträykseen: järjestön kieltämistä ajava kansalaisaloite keräsi yli 60 000 nimeä yhdessä päivässä
Elokapinan kieltämistä ajavasta kansalaisaloitteesta tuli megahitti – aloitteen tekijöiden mukaan suursuosio lähettää selkeän viestin: ”Kansa ei enää hyväksy Elokapinan laitonta toimintaa”
Tällä hetkellä Suomen ylivoimaisesti suosituin kansalaisaloite ajaa anarkistiliike Elokapinan kieltämistä. Lainsäädäntöuudistusehdotuksen ja ryhmittymän lakkauttamisen lisäksi aloite samalla lähettää vahvan viestin radikaalisti toimiville ympäristöaktivisteille. - Viesti on selvä. Kansa ei hyväksy Elokapinan laitonta toimintaa. Mielenosoittaminen ja sananvapaus ovat tärkeitä asioita mutta asiat täytyy hoitaa lakien ja asetusten mukaan, aloitteen tekijät kertovat Suomen Uutisille.
PISA: Kun vasemmiston argumentit loppuvat, rasismisyyttely alkaa – Miko Bergbom antaa Li Anderssonin kuulla kunniansa
Kansallisarkiston ex-pääjohtajalta vakava varoitus Elokapinan radikalisoitumisriskistä – vertaa terroristijärjestö Punaiseen armeijakuntaan
Punainen armeijakunta (RAF) oli Saksan liittotasavallassa 1970-luvulla vaikuttanut äärivasemmistolainen terroristiryhmä, jonka tavoitteena oli kommunistinen kansannousu. Baader-Meinhof-ryhmänä tunnettu RAF vastusti kapitalismia. Se murhasi iskuissaan kymmeniä ihmisiä.
Onni Rostilan kolumni: Sunnuntainen suru-uutinen
Sunnuntai-iltojen ohjelmapaikoille on kiihtyvään tahtiin ilmestynyt sellaisia klassikkouusintoja, kuin ”Laitaoikeisto jyräsi voittoon” ja ”Vaalitulos: YLE hävisi jälleen”. Viimeisin versiointi ja mediaväen vaikerointi nähtiin sunnuntaisissa Itävallan parlamenttivaaleista, kirjoittaa kansanedustaja Onni Rostila kolumnissaan.
Väestökello näyttää, miten ulkomaalaistaustaisten ihmisten osuus vauhdilla kasvaa Suomessa: Nykytahdilla joka neljäs helsinkiläinen on vieraskielinen jo vuonna 2038
Ajatuspaja Suomen Perustan tänään julkaisema vaestokello.fi-palvelu kuvaa maahanmuuttajataustaisten ihmisten osuutta Suomessa. Pääkaupunkiseudulla vieraskielisten ihmisten osuus kasvaa kiihtyvää tahtia.
Polvinen: Helsingin Kaisaniemen puistossa näkyvät monikulttuurisuuden ongelmat pienoiskoossa
Helsingin Kaisaniemen kupeilla usein liikkuva perussuomalaisten kansanedustaja Mikko Polvinen näkee puistossa päivittäin Suomen sisäisen turvallisuuden löperöjen ratkaisujen ja sinisilmäisen maahanmuuttopolitiikan aiheuttamat ongelmat käsinkosketeltavina.