Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Ruotsi tiukentaa kansalaisuuden saamisen ehtoja: toimeentulovaatimus ja pitempi asumisaika

23.05.2023 |08:32

Ruotsi aikoo tiukentaa kansalaisuuden saamisen ehtoja merkittävästi. Muun muassa asumisaikavaatimusta pidennetään ja hakijan on pystyttävä todistamaan, että hän kykenee elättämään itsensä. Aiemmin paljon lievemmätkin tiukennusvaatimukset leimattiin “muukalaisvihaksi”, mutta nyt vastustusta ei juurikaan ole.

Tähän asti Ruotsi on ollut yksi maailman helpoimmista maista kansalaisuuden saamisen kannalta. Tähän on nyt tulossa muutos. Mikäli hallituspuolueiden ja ruotsidemokraattien solmiman Tidö-sopimuksen tavoitteet pannaan täytäntöön, Ruotsista tulee yksi Euroopan tiukimmista maista uusien kansalaisten hyväksymisessä, kirjoittaa Ruotsin yleisradio SVT.

Hallitus on jo sopinut kielitaitoon ja yhteiskuntatietoon liittyvien vaatimusten tiukentamisesta. Jatkossa myös muihin asioihin liittyvät vaatimukset tulevat nousemaan.

Asumisaika nousee kahdeksaan vuoteen

Kansalaisuuteen vaadittava asumisaika nousee kahdeksaan vuoteen. Tällä hetkellä se on pakolaisille vain neljä vuotta ja muilla perusteilla maahan tulleille viisi vuotta.

Kansalaisuuden saamiseksi hakijan on pystyttävä todistamaan, että hän kykenee elättämään itsensä. Tarkoitus on myös ottaa käyttöön kansalaistamisseremonia, jossa annetaan virallinen uskollisuudenvakuutus kuninkaalle ja uudelle kotimaalle.

Lievätkin tiukennukset leimattiin “muukalaisvihaksi”

Ajatuspaja Timbroa edustava valtiotieteen tohtori Andreas Johansson Heinö ei pidä ehdotettuja tiukennuksia sinänsä “erityisen dramaattisina”, vaan sitä, että ne toteutetaan kaikki yhtä aikaa. Hän kaipaa myös laajempaa keskustelua aiheesta.

– Kun kansanpuolue ehdotti melko lieviä tiukennuksia 20 vuotta sitten, niihin kohdistui voimakasta vastustusta ja ne leimattiin muukalaisvihamielisiksi. Nyt vastarintaa ei tunnu juurikaan olevan, sanoo Andreas Johansson Heinö SVT:lle.

Tutkija: Pelottelee hakemasta kansalaisuutta

Valtiotieteen tohtori Heinö pitää ehdotettuja tiukennuksia onnistuneina, jos niiden tavoitteena on “pelotella” ihmisiä hakemasta Ruotsin kansalaisuutta.

– Lainsäädännön motiivi on lähes yhtä tärkeä kuin sen sanamuoto. Onko tavoitteena helpottaa ihmisten pääsyä yhteiskuntaan vai pelotella heitä pois?

Ministeri: Kansalaisuuden arvostusta nostettava

Hallitus ja sitä tukevat ruotsidemokraatit seisovat vankasti uudistusten takana. Kansalaisuuksia ei haluta jakaa liian helposti.

– Kansalaisuuden saamisen on merkittävä jotakin. Sen arvostusta on nostettava sekä juridisella että symbolisella tasolla, totesi maahanmuuttoministeri Maria Malmer Stenergard aiemmin SVT:lle.

Myös kansalaisuuden peruuttamista suunnitellaan

Lisäksi hallitus suunnittelee ruotsidemokraattien tuella perustuslain muutosta, joka mahdollistaisi jatkossa Ruotsin kansalaisuuden peruuttamisen. Tämä tulisi kyseeseen esimerkiksi silloin, kun henkilö on saanut kansalaisuuden väärin perustein tai uhkaa Ruotsin turvallisuutta.

Hallituksen tavoitteena on myös tilkitä porsaanreikä, joka on tähän asti mahdollistanut sen, että 15-17-vuotiaalle hakijalle on voitu myöntää Ruotsin kansalaisuus, vaikka hän olisi syyllistynyt vakaviin rikoksiin. Tämän lakiteknisen virheen ansiosta esimerkiksi Delta Gym -kuntosalilla tehdystä murhasta syytettynä oleva 16-vuotias maahanmuuttajanuori sai Ruotsin kansalaisuuden, vaikka hän oli jo sitä hakiessaan epäiltynä tästä henkirikoksesta.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Li Andersson esiintyi äärivasemmiston katuväkivaltaa tukevassa tilaisuudessa

12.12.2024 |17:15
5.
Suomen uutiset logo

Vasemmistotaustainen oikeusprofessori maalailee kauhukuvia maamiinoihin kävelevistä turvapaikanhakijoista – puolustusvaliokunnan perussuomalaisilta tylyt terveiset professorille

11.12.2024 |16:56
10.
Suomen uutiset logo

Syyria kaaoksessa, jihadistiryhmittymä kaataa Assadin hallintoa – Vilhelm Junnila analysoi monimutkaista tilannetta

08.12.2024 |11:57

Uusimmat










PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää