

LEHTIKUVA
Ruotsi tiukentaa kansalaisuuden saamisen ehtoja: toimeentulovaatimus ja pitempi asumisaika
Ruotsi aikoo tiukentaa kansalaisuuden saamisen ehtoja merkittävästi. Muun muassa asumisaikavaatimusta pidennetään ja hakijan on pystyttävä todistamaan, että hän kykenee elättämään itsensä. Aiemmin paljon lievemmätkin tiukennusvaatimukset leimattiin ”muukalaisvihaksi”, mutta nyt vastustusta ei juurikaan ole.
Tähän asti Ruotsi on ollut yksi maailman helpoimmista maista kansalaisuuden saamisen kannalta. Tähän on nyt tulossa muutos. Mikäli hallituspuolueiden ja ruotsidemokraattien solmiman Tidö-sopimuksen tavoitteet pannaan täytäntöön, Ruotsista tulee yksi Euroopan tiukimmista maista uusien kansalaisten hyväksymisessä, kirjoittaa Ruotsin yleisradio SVT.
Hallitus on jo sopinut kielitaitoon ja yhteiskuntatietoon liittyvien vaatimusten tiukentamisesta. Jatkossa myös muihin asioihin liittyvät vaatimukset tulevat nousemaan.
Asumisaika nousee kahdeksaan vuoteen
Kansalaisuuteen vaadittava asumisaika nousee kahdeksaan vuoteen. Tällä hetkellä se on pakolaisille vain neljä vuotta ja muilla perusteilla maahan tulleille viisi vuotta.
Kansalaisuuden saamiseksi hakijan on pystyttävä todistamaan, että hän kykenee elättämään itsensä. Tarkoitus on myös ottaa käyttöön kansalaistamisseremonia, jossa annetaan virallinen uskollisuudenvakuutus kuninkaalle ja uudelle kotimaalle.
Lievätkin tiukennukset leimattiin ”muukalaisvihaksi”
Ajatuspaja Timbroa edustava valtiotieteen tohtori Andreas Johansson Heinö ei pidä ehdotettuja tiukennuksia sinänsä ”erityisen dramaattisina”, vaan sitä, että ne toteutetaan kaikki yhtä aikaa. Hän kaipaa myös laajempaa keskustelua aiheesta.
– Kun kansanpuolue ehdotti melko lieviä tiukennuksia 20 vuotta sitten, niihin kohdistui voimakasta vastustusta ja ne leimattiin muukalaisvihamielisiksi. Nyt vastarintaa ei tunnu juurikaan olevan, sanoo Andreas Johansson Heinö SVT:lle.
Tutkija: Pelottelee hakemasta kansalaisuutta
Valtiotieteen tohtori Heinö pitää ehdotettuja tiukennuksia onnistuneina, jos niiden tavoitteena on ”pelotella” ihmisiä hakemasta Ruotsin kansalaisuutta.
– Lainsäädännön motiivi on lähes yhtä tärkeä kuin sen sanamuoto. Onko tavoitteena helpottaa ihmisten pääsyä yhteiskuntaan vai pelotella heitä pois?
Ministeri: Kansalaisuuden arvostusta nostettava
Hallitus ja sitä tukevat ruotsidemokraatit seisovat vankasti uudistusten takana. Kansalaisuuksia ei haluta jakaa liian helposti.
– Kansalaisuuden saamisen on merkittävä jotakin. Sen arvostusta on nostettava sekä juridisella että symbolisella tasolla, totesi maahanmuuttoministeri Maria Malmer Stenergard aiemmin SVT:lle.
Myös kansalaisuuden peruuttamista suunnitellaan
Lisäksi hallitus suunnittelee ruotsidemokraattien tuella perustuslain muutosta, joka mahdollistaisi jatkossa Ruotsin kansalaisuuden peruuttamisen. Tämä tulisi kyseeseen esimerkiksi silloin, kun henkilö on saanut kansalaisuuden väärin perustein tai uhkaa Ruotsin turvallisuutta.
Hallituksen tavoitteena on myös tilkitä porsaanreikä, joka on tähän asti mahdollistanut sen, että 15-17-vuotiaalle hakijalle on voitu myöntää Ruotsin kansalaisuus, vaikka hän olisi syyllistynyt vakaviin rikoksiin. Tämän lakiteknisen virheen ansiosta esimerkiksi Delta Gym -kuntosalilla tehdystä murhasta syytettynä oleva 16-vuotias maahanmuuttajanuori sai Ruotsin kansalaisuuden, vaikka hän oli jo sitä hakiessaan epäiltynä tästä henkirikoksesta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Andreas Johansson Heinö Tidö-sopimus kansalaisuushakemus Maria Malmer Stenergard Maahanmuuttopolitiikka Kansalaisuus Ruotsidemokraatit Ruotsi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ruotsin hallitukselta tiukka linjaus: ”Maahanmuuttajilta on vaadittava enemmän, jotta he voivat saada osansa hyvinvoinnista”

Nyt on veronmaksajille luvassa kylmää kyytiä: Näin hallitus lisää maahanmuuttajien kotouttamishyysäämistä – enää ei puutu kuin torvisoittokunta ja punainen matto

Saajien ja maksajien välinen epätasapaino rasittaa julkista taloutta – sosiaaliturva on muutettava kansalaisuusperusteiseksi

Perussuomalaiset julkaisi maahanmuuton kuntatilastot pääkaupunkiseudulta: ”Karut vaikutukset joka sektorille”

Maahanmuuttopolitiikan linjauksille päivä lisäaikaa hallitusneuvotteluissa – ilmastopolitiikan osalta jo edistystä tänään

Maahanmuutto- ja ilmastopolitiikasta esitykset valmiina – huomenna selviää, jatkuvatko hallitusneuvottelut samalla kokoonpanolla

Perussuomalaiset haluaa parantaa suomalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia sekä korjata julkista taloutta – Purra: ”Tavoittelemme paikkaa vain sellaisessa hallituksessa, jossa saamme edistettyä näitä asioita”

Ruotsi purkaa kannustinloukut – tuet eivät saa olla suurempia kuin palkka

Suomen maahanmuuttopolitiikka kiristyy selvästi – järjestelmän väärinkäytökset estetään
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää