Löyhästi jaettavat tuet ja avustukset jättävät maahanmuuttajat helposti yhteiskunnan ulkopuolelle. Tukihimmeliä aiotaan nyt purkaa erityisesti heiltä, jotka eivät ole Ruotsin kansalaisia. Ihmisiltä on vaadittava omaakin panostusta, sanoo maahanmuuttoministeri SVT:lle.

Ruotsidemokraattien tukemat hallituspuolueet haluavat Tidö-sopimuksen hengessä selvittää, miten maahanmuuttajien automaattista pääsyä Ruotsin tukijärjestelmien piiriin voitaisiin rajoittaa tavalla tai toisella.

Tukien ja etuuksien leikkaukset koskisivat ainakin vanhempainrahaa, lapsilisiä ja monilapsisten perheiden erityistukia. Tukien yhdistäminen ja niputtaminen estettäisiin sekin.

Tukea vain ruotsalaisille

Tukien leikkaukset kohdistuisivat erityisesti henkilöihin, jotka eivät ole Ruotsin kansalaisia. Tarkoituksena on selvittää sekin, voisiko tiettyjen tukien myöntämistä siirtää myöhemmäksi, kun anojalla olisi enemmän asumishistoriaa maassa.

– Tavoitteeni mukaan ihmisiltä on vaadittava enemmän, jotta he voivat saada osansa ruotsalaisesta hyvinvoinnista. Ruotsin kansalaisuus on tässä avainasemassa ja selvitämme, mikä on mahdollista EU-säännösten puitteissa, sanoo maahanmuuttoministeri Maria Malmer Stenergard SVT:n uutisille.

Löperö kotouttaminen johtaa syrjäytymiseen

Ulkomailla syntyneiden lapset kuuluvat usein yhteiskunnan haavoittuvimpiin. Maria Malmer Stenergard ei kuitenkaan usko, että mahdolliset lainmuutokset ajaisivat yhä enemmän lapsia köyhyyteen. Vanhempien tilanne on toki otettava huomioon muutoksia tehtäessä.

– Olen täysin vakuuttunut siitä, että löperö kotouttamispolitiikkamme, jonka puitteissa tukia on saanut omasta panoksesta riippumatta, johtaa paljon useammin syrjäytymiseen kuin se, että uskallamme asettaa vaatimuksia, ministeri muotoilee.

SUOMEN UUTISET