Hallituksen hyysäävä kotoutumislakiesitys sisältää 101 pykälää, joista yhdessäkään ei ole minkäännäköistä velvoittavuutta maahanmuuttajille. Koko laki lähtee siitä, kuinka kuinka suomalaiset veronmaksajat voivat palvella tulijoita.

Suomen talous sakkaa ja suomalaisilla on kotimaassaan yhä ankeammat oltavat. Samaan aikaan Sanna Marinin hallitus on tuonut eduskuntaan toinen toistaan avokätisempiä lakiesityksiä maahanmuuton ja maahanmuuttajien palveluiden edistämiseksi.

Hallituksen viimeisin hullutus, runsas ja avokätinen kotoutumislaki, tarjoaa maahanmuuutajille lisäpalveluita lentokenttäkuljetuksista ruokakauppaostoksiin, joiden hoitaminen lankeaa kuntien velvollisuudeksi.

– Ei tällaisia palveluja ole kenellekään muulle saatavilla kunnissa – ei vammaisille, ei vanhuksille, ei muille sairaille, perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen muistuttaa.

Hyysäämistä ilman velvoitteita

Perussuomalaisten mielestä hallituksen esitys on vastuuton ja kaikkea muuta kuin yhdenvertaisuutta edistävä. Se asettaa maahanmuuttajat etusijalle ja eriarvoiseen asemaan suomalaisten kanssa.

Rantanen muistutti hallitusta eilisellä kyselytunnilla, kuinka eduskunta oli viime kaudella tarkastusvaliokunnassa yksimielinen siitä, että kotoutumisen aikaa pitää lyhentää, sitä pitää tehostaa ja että siihen pitää lisätä velvoittavuutta.

– Ja nyt, kun Marinin hallitus toi tämän esityksen, niin siinä ei ole mitään näistä, ei siis mitään. Käytännössä tällä eduskunnan tahdolla on pyyhitty pöytää. Tässä tehdään kallis lainsäädäntö, vaikuttavuudeltaan nolla, eikä tässä taloustilanteessa tätä pidä missään nimessä mennä hyväksymään.

– Nyt pitäisi ottaa viimeistään järki käteen ja todeta se, että tätä lakia ei kannata päästää läpi. Tämä laki kannattaa hylätä ja rakentaa uudestaan siten, että se on vaikuttavuudeltansa riittävä, ettei se ole näin kallis ja että se nimenomaan velvoittaa maahanmuuttajia myös kotoutumaan eikä olemaan pelkästään palveluiden kohde, Rantanen painotti.

Suomalaisten palvelut retuperällä

Rantanen huomautti myös, että tilanteessa, jossa sosiaali- ja terveyspuolen palvelut tai koulujen toiminta eivät ole parantuneet, on järjetöntä lisätä valtion ja kuntien menoja maahanmuuttajien hyysäämiseksi.

– Itse saan jatkuvasti viestiä ja luulen, että monet kollegat saavat viestiä, että mummot eivät pääse hoivaan, vammaisilla on ongelmia saada apua, ihmiset eivät pääse lääkäriin – sinne joko ei saa aikoja ollenkaan tai erikoissairaanhoitoon jonotetaan laittomissa jonoissa.

– Ei siis voi olla niin, että me priorisoimme täällä maahanmuuttajat suomalaisten ihmisten edelle. On aivan normaalia – ja pitäisi olla hyvin normaalia – että suomalainen kansanedustaja pitää huolta omasta kansastaan ensisijaisesti. Ja jos kerran meillä taloustilanne on tämä kuin on, niin silloin tällaisia kotoutumislakeja ei tulisi tähän saliin tuoda kyllä lainkaan, Rantanen sanoi.

Hallitus haki jopa Isis-naisia Suomeen

Rantanen muistutti, että eduskuntaan on tuotu tämän hallituskauden aikana valtava määrä maahanmuuttoa helpottavia lakeja.

– Tänne on tuotettu lakeja, joiden mukaan on helpompi tulla maahan ja täältä ei laiteta pois. Tänne on tuotu lakeja, joilla laittomasti maassa olevat saavat toimeentulotukea, pääsevät terveyspalveluihin. Tämä hallitus on jopa hakenut al-Holin leiriltä terroristiseen toimintaan osallistuneita henkilöitä, ja nyt sitten tähän loppukauteen vielä tämä kotoutumislaki, joka ei todellakaan ole suomalaisen yhteiskunnan, eikä kyllä maahanmuuttajien itsensäkään, etu.

– Tämän vuoksi esitän vastalauseen mukaisesti, että lakiehdotukset hylätään, Rantanen totesi.

Lakiesityksestä äänestetään tänään.

SUOMEN UUTISET