

LEHTIKUVA
Perussuomalaiset: ”Kotoutumislain uudistaminen pilattiin kiireellä ja ideologialla”
Hallintovaliokunnan perussuomalaiset jäsenet Mari Rantanen, Mauri Peltokangas ja Jenna Simula tyrmäsivät hallituksen esityksen kotoutumislaista. Perussuomalaiset näkivät esityksen olevan täysin ristiriidassa eduskunnan uudistukselle asettamien tavoitteiden kanssa. Esityksessä maahanmuuttajille keskitytään lähinnä tarjoamaan lisää palveluita ilman minkäänlaisia vaatimuksia tai velvoitteita.
Perussuomalaisten mielestä kotoutumispolitiikkaan tarvitaan täyskäännös, sillä jo nyt moni maahanmuuttaja elää täysin sosiaaliturvan varassa vailla tarvetta tulla toimeen omillaan. Kotouttamispolitiikan on kannustettava maahanmuuttajaa suomen kielen oppimiseen ja työllistymiseen.
– Esitys ei vastaa lainkaan niihin muutoksiin, joita eduskunta on hallitukselta edellyttänyt. Velvoittavuuden sijaan esityksessä puhutaan kotoutumisohjelman muuttamisesta ”palvelutarjottimeksi”, hallintovaliokunnan puheenjohtaja Mari Rantanen ihmettelee.
Perussuomalaiset pitävät maahanmuuttajien jatkuvaa yliedustusta työttömyysluvuissa käsittämättömänä tilanteessa, jossa Suomeen kohdistuvaa työperäistä maahanmuuttoa pyritään lisäämään eri keinoin ja usealla alalla väitetään olevan työvoimapula.
– Nykyisillä tulijoilla ei vaikuta olevan valmiuksia suomalaisille työmarkkinoille. Ensisijaisesti tulisi keskittyä työllistämään maassa jo olevat. Tässä tilanteessa tulijamäärien kasvattaminen on täysin vastuutonta, Rantanen linjaa.
Mistä kotouttaminen alkaa, kotoutuminen loppuu
Kunnista ollaan luomassa maahanmuuttajien sosiaalitoimistoja, vaikka hetki sitten sosiaali- ja terveyspalvelut siirrettiin kunnilta hyvinvointialueille. Esityksen mukaan maahanmuuttajia voidaan osoittaa jatkossa kuntiin näiltä kysymättä. Pientenkin kuntien on perustettava erilaisia yhteistyöryhmiä kotoutumisen edistämiseksi ja avustaa maahanmuuttajia kalusteiden, käyttötavaroiden ja elintarvikkeiden ostossa.
– Kunnille esitetty velvollisuus käydä maahanmuuttajien kanssa ostoksilla kuulostaa huonolta vitsiltä tilanteessa, jossa kunnilla ja hyvinvointialueilla on vaikeuksia selvitä ydintehtäviensä hoitamisesta. Miten Sanna Marinin hallitus perustelee tämän muille kuntien asukkaille, joille ei ole tarjota edes peruspalveluja? kansanedustaja Jenna Simula kysyy.
Kotouttamisjakson enimmäiskestoksi esitetään kahta vuotta, mikä on ristiriidassa eduskunnan suuntaviivojen ja maalaisjärjen kanssa. Perussuomalaisten mielestä vastuu kotoutumisesta on ensisijaisesti maahanmuuttajalla itsellään, mikä samalla tarkoittaa sitä, että heitä kohdellaan itsenäisinä toimijoina, jotka kantavat vastuuta omasta elämästään.
Esitys ei kuitenkaan anna konkreettisia parannusehdotuksia jo kiistatta havaittuihin ongelmiin, jotka liittyvät tiettyjen maahanmuuttajaryhmien syrjäytymiseen ja yliedustukseen esimerkiksi työttömyydessä ja rikostilastoissa.
– Päällekkäisiä palveluita ja turhaa rahantuhlausta, sitä tämä esitys on, Simula summaa.
Piikki on auki, vaikuttavuudesta viis
Hallituksen esityksestä puuttuvat paitsi konkreettiset parannusesitykset kotoutumisen ongelmiin myös mittarit ja seuranta esitysten vaikuttavuudesta. Resursseja ja rahaa tuntuu olevan lapioitavaksi asti, myös työperäisten maahanmuuttajien palveluihin.
– On hyvin ongelmallista, että työperäisenkin maahanmuuton kohdalla puhutaan kotouttamisesta. Huippukoulutetut ammattilaiset tuskin tarvitsevat sosiaalisektorin aktiivista apua Suomeen saavuttuaan, toteaa perussuomalaisten 2. varapuheenjohtaja Mauri Peltokangas.
Valiokuntaryhmä katsoo, että kotoutumisen kaksi keskeisintä tekijää ovat maahanmuuttajien määrä ja kulttuurinen etäisyys. Näitä on säädeltävä järkevällä ja vastuullisella maahanmuuttopolitiikalla.
Useiden Euroopan maiden kehitys on käytännössä osoittanut, että mikään kotouttamistoimiin käytetty rahamäärä ei edistä kotouttamista, jos maahanmuuttopolitiikka itsessään ei ole kestävällä pohjalla. Nämä resurssit ovat myös aina pois jostain muusta ja heikentävät siten yhteiskunnan kokonaishyvinvointia ja kilpailukykyä.
– Työperäisenkin maahanmuuton tulevaisuuden suuntaviivoja laadittaessa tulee varmistaa, että maahanmuutto on yhteiskuntaa hyödyttävää. Nyt näin ei ole, vaikka muut puolueet toista väittävät. Tarvittavia muutoksia ei saada aikaan ilman tosiasioiden tunnustamista, sanoo Peltokangas.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- velvoittavuus kotoutumislaki maahanmuuttajien palvelut Sanna Marinin hallitus kotoutumispolitiikka maahanmuuttajien työttömyys Työmarkkinat Työperäinen maahanmuutto Mauri Peltokangas Maahanmuuttopolitiikka Kotouttaminen Mari Rantanen Jenna Simula
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra esitti epäluottamusta: Suomalaiset ovat kyllästyneet haittamaahanmuuton ongelmiin, mutta hallitus ei edelleenkään kehtaa myöntää nuoriso- ja katurikollisuuden juurisyitä

Wille Rydman sivaltaa kokoomusjohtoa: ”Petteri Orpoa hallitsee pelko”

Hijab on viesti: Emme halua osaksi teidän yhteiskuntaanne

Perussuomalaiset luopuisi pakolaiskiintiöstä: Kehitysmaiden ongelmat ratkaistaan kehitysmaiden sisällä, eikä ihmisiä maanosasta toiseen siirtelemällä

Nyt se on todistettu: Maahanmuutto työllistää – vastaanottokeskuksissa

Nyt on veronmaksajille luvassa kylmää kyytiä: Näin hallitus lisää maahanmuuttajien kotouttamishyysäämistä – enää ei puutu kuin torvisoittokunta ja punainen matto

Hallituksen kotoutumislaki pitää hylätä – ”Nyt pitäisi ottaa viimeistään järki käteen”

Keskusta ehti tehdä hallituksessa vielä yhden karhunpalveluksen suomalaisille – käsittämätön maahanmuuttajia hyysäävä kotoutumislaki meni läpi eduskunnassa

Enemmistö saksalaisista ei usko pakolaisten kotouttamisen onnistuvan – vuonna 2015 tulleista puolet yhä toimeentulotuen varassa
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.