Hallitusneuvotteluissa käsitellään ilmasto- ja energiapolitiikkaa ja esillä on myös aiemmin tavoitteeksi nostettu hiilineutraali Suomi vuonna 2035. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra huomauttaa, että Suomen oleelliset kilpailijamaat, kuten Ruotsi ja myös koko EU, eivät ole päätyneet yhtä kunnianhimoiseen vuosilukuun.

Eilen uutisoitiin, että amerikkalaisyhtiö Plug Power olisi ehkä kaavailemassa vihreän vedyn tuotantolaitoksien rakentamista Kokkolaan, Kristiinankaupunkiin ja Porvooseen. Suunniteltu hanke ja sen rahoitus kuitenkin herättää kysymyksiä, sillä yhtiö on tappiollinen.

Kukaan ei vastusta investointeja

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kommentoi hetki sitten hallitusneuvottelujen tilannetta, uutisissa olleita investointisuunnitelmia ja siihen liittyen Suomen vuoden 2035 hiilineutraalisuustavoitetta.

– Katsoisin, että myös naapurimme Ruotsi, jonka hiilineutraalisuustavoite ei ole näin kunnianhimoinen, on saamassa merkittäviä investointeja. Me teemme nyt hallitusneuvottelujen puitteissa sellaista ilmasto- ja energiapolitiikkaa joka edistää fossiilittomuutta, sitä, että Suomesta löytyy puhdasta energiaa, että meiltä löytyy säätövoimaa ja ylipäätään me tehdään sellaista politiikkaa, joka ei kuormita ostovoimaa, eikä heikennä kilpailukykyä. Investointeja Suomeen ei kukaan vastusta, Purra sanoi MTV:lle.

Suomessako muka parempi ymmärrys?

Purra kuitenkin pitää etukäteen päätettyä hiilineutraaliuden tavoitevuotta 2035 typeränä. Purran mukaan ilmasto- ja energiapolitiikkaa pitää tehdä muista lähtökohdista kuin etukäteen jäädytetyistä vuosiluvuista.

– En usko, että se, että kuvaamme ikään kuin ”kiveen hakatun” vuosiluvun typeryyttä, heikentää yritysten investointihalukkuutta. Päinvastoin haluamme kysyä, kun meidän oleelliset kilpailijamaat, EU, eivät ole päätyneet näin kunnianhimoiseen vuosilukuun, niin mitä sellaista Suomi ymmärtää, mitä nämä maat, esimerkiksi Ruotsi, eivät ymmärrä.

Purran mukaan tämä hallituspohja tekee toimia, että Suomi on eri tavoilla houkutteleva yrityksille ja ulkomaisille investoinneille – myös vihreän siirtymän ulkopuolella.

SUOMEN UUTISET