Ylen Perjantai-ohjelmassa vieraillut perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra totesi, että vuoteen 2035 tähtäävä Suomen hiilineutraaliustavoite on osoittautumassa mahdottomaksi saavuttaa. Perussuomalaiset ei kuitenkaan vastusta ilmastotoimia, kunhan ilmastopolitiikka ei heikennä kansalaisten ostovoimaa eikä vientiyritysten kilpailukykyä.

Perjantai-ohjelman mainostettiin etukäteen olevan ”kerrankin kiva ilmastokeskustelu”. Riikka Purra korjasi ohjelmassa hieman ennakkokäsityksiä perussuomalaisesta ilmasto- ja energiapolitiikasta.

Toisin kuin on väitetty, perussuomalaiset ei vastusta ilmastotoimia, kunhan ne toteutetaan teknistaloudellisesti ja aikataulullisesti niin, etteivät ne kurjista suomalaisten arkea tai uhkaa julkisen talouden tasapainotustavoitetta ja kykyä vastata muihin haasteisiin.

– Me emme vastusta sitä, että teemme ilmastotoimia emmekä edes sitä, että Suomi haluaa olla hieman kokoaan suurempi. Mutta me emme saa kuitenkaan potkia itseämme omille nilkoille. Energia- ja ilmastopolitiikka ei saa entisestään heikentää kansalaisten ostovoimaa eikä heikentää vientiyritysten kilpailukykyä. Nyt kuitenkin näin tapahtuu kun pyrimme kunnianhimoisempiin tavoitteisiin kuin esimerkiksi Ruotsi ja Saksa.

Tekstiilituotannon päästöt päihittävät lentoliikenteen

Viime talvena monessa suomalaiskodissa kärvisteltiin kalliiden sähkölaskujen vuoksi. Vaikka nyt edessä on kesä, ensi talvikin varmuudella taas tulee.

– Todennäköisesti energian hinnat ovat taas todella korkealla ja silloin kansalaiset eivät ensimmäisenä mieti hiilineutraaliustavoitetta vaan sitä, miten tullaan toimeen, millä sähkölaskut maksetaan ja miten pääsee töihin, Purra sanoi.

Lentoliikenteen hiilipäästöistä puhutaan nykyään paljon. Purra totesi, että poliitikon työssä lentämiseltä ei juuri voi välttyä, mutta vapaa-aikanaan hän ei pahemmin matkustele.

– Lentomatkailua kuitenkin pidetään suurena pahiksena, ja samaan aikaan esimerkiksi vaatetuotannosta puhutaan paljon vähemmän. Kuitenkin globaalit lentoliikenteen kokonaispäästöt ovat selvästi pienemmät kuin esimerkiksi vaatetuotannon päästöt. Nytkin meillä on kadut täynnä kauppoja, joista voi ostaa koko ajan halpoja paitoja, vaikka joka viikko uusia. Se on mielestäni suurempi ongelma, totesi Purra, joka itse käyttää paljon kierrätettyjä ja vanhoja vaatteita.

SUOMEN UUTISET