Perussuomalaiset jättivät talousvaliokunnassa eriävän mielipiteen maankäyttösektorin ilmastosuunnitelman selontekoon sen lukuisten ongelmallisten kohtien vuoksi. Perussuomalaiset korostavat, että metsäpolitiikka kuuluu perussopimusten mukaan kansalliseen toimivaltaan eikä missään määrin EU:lle.

Maankäyttösektorin ilmastosuunnitelmaa on laadittu ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Sotatoimet ja niistä seuranneet pakotteet ovat muuttaneet monia suunnitelmaan liittyviä asioita.

Esimerkiksi lannoitteita on suunniteltu käytettäväksi metsien kasvuun. Perussuomalaisten talousvaliokunnan jäsen Veikko Vallin huomauttaa, että lannoitetuotanto on kuitenkin vähentynyt maakaasun niukkuuden vuoksi, hinnat ovat nousseet merkittävästi ja näin ollen vähäiset lannoitteet tuskin löytävät tietään enää metsiin. Myös päästöoikeuksien hinnat ovat lähteneet nousuun, ja suunnitelma nojaa vanhentuneisiin lukemiin.

– Ei voi olla niin, että koko maankäyttösektorin suunnitelma perustuu vanhentuneeseen mututuntumaan eikä tämän päivän realismiin. Tämä on tyypillistä, ettei Suomen erityispiirteitä huomioida eikä taideta edes haluta huomioida, Vallin epäilee.

Kustannukset huolettavat

Suunnitelmien kustannukset huolettavat perussuomalaisia, kun muutenkin kansalaisten ja yritysten kustannukset ovat nousseet jo laajalla rintamalla. Kustannusten nousu voi jatkua ripeänä.

Maankäyttösektorin lisäksi käsittelyssä on muitakin ilmastopoliittisia selontekoja.

– Monesta suunnasta tulee samaan aikaan painetta. Rinnakkaisten kustannuksia lisäävien toimien myötä muodostuu tikittävä kustannuspommi, jossa kustannukset käyvät kohtuuttomiksi, kansanedustaja Minna Reijonen huomauttaa.

Perussuomalaisten mielestä poliittisilla päätöksillä ei tulisi keinotekoisesti lisätä kustannuksia ajassa, jolloin inflaatio on laajaa ja voimakasta.

Kakku säästöön ja suuhun

Metsien niin sanottuja hiilinieluja pitäisi lisätä antamalla metsien kasvaa. Samaan aikaan puupohjaisten biopolttoaineiden käyttöä tulisi edistää tulevien jakeluvelvoitetasojen saavuttamiseksi.

– Hallitus haluaa sekä syödä että säästää kakun. Metsiin ei sovi koskea, jotta hiilinielut kasvavat. Metsistä pitäisi kuitenkin saada biopolttoaineiden raaka-aineita, kansanedustaja Juha Mäenpää taivastelee.

– Metsien talouskäyttöä rajoitettaessa on syytä muistaa, että puun tarjonta siirtyy muualle ja tilausten saaminen takaisin voi olla hyvin vaikeaa. Taloudellinen vahinko voi jäädä pysyväksi, ja merkittävä osa Suomen talouden selkärankaa hiipuu, Vallin lisää.

Suomen Uutiset