Ruotsi on tuoreen raportin mukaan Pohjois-Euroopan rikollisin maa. Järjestäytynyttä rikollisuutta ruokkivat erityisesti huume, – ihmis, – ja asekauppa sekä hyvinvointijärjestelmän kuppaaminen. Rahat pestään ja sijoitetaan laillisiin yrityksiin. Näin hyvinvointivaltiot korruptoituvat pala palalta ja aikanaan romahtavat.

Järjestäytynyt rikollisuus, jengit ja klaanit ovat Ruotsin poliisin mukaan parhaillaan ”syömässä itseään sisään lailliseen yhteiskuntaan”. Itse asiassa koko demokraattinen yhteiskuntajärjestys on Euroopassa ajan myötä uhattuna. Ongelma koskee juuri nyt erityisen rankasti Ruotsia, Pohjois-Euroopan rikollisinta maata.

Ruotsin sijoitus roistoluokituksessa perustuu järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan taistelevan, riippumattoman Global Iniativen (GI) raporttiin. Viimeisimmässä indeksissään GI laittaa kaikki maailman valtiot järjestykseen asteikolla 1–10.

Ykköstasolla rikollisuudesta ei ole hajuakaan ja tasolla 10 kaikki laillinen on jo kanttuvei.

Ruotsi Pohjolan rikollisin maa

Ruotsin indeksiluku on 4,7, jolla maa sijoittuu kyseenalaiseksi ykköseksi Pohjois-Euroopan maiden porukassa. Mukana laskuissa ovat myös Baltian maat. Tanskan luku on 4.02, Norjan 3,75 ja lintukoto Suomen vielä toistaiseksi 2,98.

Järjestäytyneellä rikollisuudella vaikuttaisi GI:n indeksin mukaan olevan jo melkoisen vankka asema Euroopassa ja maailmalla yleensäkin. Euroopan rikollisin maa on GI:n mukaan Venäjä (6,87). Kakkosena on Ukraina (6,48) ja jaetulla kolmossijalla ovat Italia sekä Serbia (6,22)

Surkein tilanne globaalisti on Myanmarissa eli Burmassa, jonka indeksiluku on 8,15. Perässä tulevat Kolumbia (7,75), Meksiko (7,57) sekä Paraguay (7,52) sekä Kongon demokraattinen tasavalta (7,35).

”Tilanne on ennen näkemätön”

– Olen ollut poliisina 40 vuotta, enkä koskaan ole ollut sellaisessa tilanteessa kuin nyt, tämä on täysin ennen näkemätöntä, kommentoi poliisiylijohtaja Anders Thornberg jengirikollisuuden ja järjestäytyneen rikollisuuden tilannetta Ruotsissa – ja erityisesti Tukholmassa.

Järjestäytynyt rikollisuus perustaa ansaintansa huumekaupan lisäksi sosiaali- ja terveysjärjestelmän kuppaamiseen, ase- ja ihmiskauppaan, uhkailuun ja kiristykseen, rahanpesuun sekä lopulta lailliseksi valkaistun rahan sijoittamiseen lainkuuliaisiin yrityksiin. Koko maailma on verkon kautta rikollisten näppien ulottuvilla.

Rikollisen talouden arvoksi Ruotsissa Thornberg laskee jotakin 100 miljardin ja 150 miljardin kruunun väliltä vuosittain. Tarkat luvut eri rikollisuuden lajien liikevaihdosta perustuvat tietysti vain sivistyneeseen arvioon.

SUOMEN UUTISET