Vaasan vaalipiirin kansanedustajat ovat allekirjoittaneet vetoomuksen, jossa vaaditaan Kauhavan lentokentän ja koko entisen varuskunta-alueen hankkimista takaisin valtiolle Suomen ja sen liittolaisten tukikohtakäyttöä varten.

Alueen nykyinen omistaja, LSK Business Park Oy, on tarjonnut koko aluetta valtion ostettavaksi. Asia tuotiin esille jo hallitusneuvottelujen yhteydessä ja mainittiin julkisessa uutisoinnissa 3.11.2023.

– Kauhavan sijainnilla on suuria strategisia etuja sekä kansallisen että liittolaistemme puolustuksen näkökulmasta. Kenttää ja muuta tukikohtainfrastruktuuria voidaan myös helposti laajentaa. Perusrakenteiltaan kenttä on kunnossa, ja tälläkin hetkellä vastuullisten viranomaisten sotilasilmailukäyttöön hyväksymä, vetoomuksessa kerrotaan.

Syytä ajatella kansallista etua

Kentän valtiolle hankkimisen ja sen lähivuosina tarvittavan päällystyksen yhteiskustannukset olisivat noin 10-15 % siitä summasta, mitä valtio nyt hävittäjähankintaan ja Nato-jäsenyyteen liittyen investoi jokaiseen neljästä muusta saman mittakaavan lentokentästä, joita Suomessa on.

– Asiassa on syytä ajatella kansallista etuamme siinäkin mielessä, että Nato todennäköisesti haluaa käyttää tukikohtaa lähellä Pohjanlahtea. Suomella olisi Kauhavan kentän myötä mahdollisuus olla asiassa aktiivinen.

Asiaa vietävä pikaisesti eteenpäin

Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet kansanedustajat Juha Mäenpää (ps.), Mauri Peltokangas (ps.), Anne Rintamäki (ps.), Pia Sillanpää (ps.), Kim Berg (sd.), Janne Jukkola (kok.), Antti Kurvinen (kesk.), Paula Risikko (kok.), Mika Lintilä (kesk.), Mikko Savola (kesk.), Matias Mäkynen (sd.), Joakim Strand (r.), Anders Norrback (r.), Peter Östman (kd.) ja Mikko Ollikainen (r.) Vaasan vaalipiiristä.

– Asiasta päättäminen on valtiovallan ja puolustushallinnon asia. Vetoamme pääministeri Petteri Orpoon ja koko nykyiseen hallitukseen, että asiaa vietäisiin pikaisesti eteenpäin, kansanedustajat toivovat.

Suomen Uutiset