Eduskunnan puhemiehen Jussi Halla-ahon mukaan Venäjän pysäyttäminen Ukrainassa on koko Euroopan turvallisuuden kannalta elintärkeää. Halla-aho puhui Krimin parlamentaarisessa huippukokouksessa Tšekin Prahassa.

– Venäjälle ei pidä jäädä pienintäkään mahdollisuutta tulkita, että se olisi Ukrainaan hyökkäämällä voittanut jotain. Tässä on kysymys paitsi periaatteesta myös koko Euroopan tulevasta turvallisuusjärjestyksestä, puhemies Jussi Halla-aho totesi.

Halla-aho korosti, että ulkomaailman avun Ukrainalle pitää olla pitkäjänteistä ja strategista.

– Se ei tarkoita vain rahan lähettämistä, vaan eurooppalaisten valtioiden pitää lisätä aseiden ja ammusten tuotantoa. Meidän täytyy tehdä Putinille selväksi, että aika ei ole hänen puolellaan.

Krimin miehitykseen olisi pitänyt reagoida jyrkemmin

Halla-ahon mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan olisi vältetty, jos ulkomaailma olisi reagoinut Krimin valtaukseen tarpeeksi jyrkästi. Venäjä on laajenemaan pyrkivä suurvalta, ja Ukrainan sodan aikanaan loppuessa Euroopan pitää olla valmis estämään seuraava sota.

– Nato on ainoa toimija, jonka turvatakuut Venäjä ottaa vakavasti. Siksi Ukrainalle on avattava polku kohti Naton jäsenyyttä. Samalla pitää kuitenkin korostaa, että nykyisten jäsenkriteerien täyttäminen on myös Ukrainan itsensä etu. Vahvat instituutiot ja oikeusvaltio tekevät Ukrainasta vahvemman ja vähemmän haavoittuvaisen ulkoisten uhkien edessä, Halla-aho sanoi.

Krimin foorumi perustettiin kaksi vuotta sitten Ukrainan aloitteesta. Foorumin tavoitteena on pitää esillä Venäjän laitonta miehitystä ja edistää toimia, joilla niemimaa palautettaisiin Venäjältä Ukrainalle.

SUOMEN UUTISET